Is het mogelijk om nog te duiken na een beroerte?

DAN Europe Experts beantwoorden duikmedische vragen!

Is het mogelijk om nog te duiken na een beroerte?

DAN Europe Experts beantwoorden duikmedische vragen!

Antwoord van DAN experts:
Een beroerte of verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, veroorzaakt schade aan een deel van de hersenen of een bloeding van een bloedvat in de hersenen, wat resulteert in hetzelfde soort schade. Beroertes zijn verschillend van ernst en de schade is afhankelijk van de grootte en locatie van het probleem.

1. De meeste beroertes komen voor bij ouderen. De beroerte zelf identificeerd de persoon als iemand die beschikt over een geavanceerde arterieel vaatlijden, dus heeft een hogere kans op een andere beroerte of een hartaanval.

2. De mate van invaliditeit veroorzaakt door de beroerte (bijvoorbeeld verlamming of verlies van het gezichtsvermogen) kan bepalend zijn voor de fitheid tot het duiken.

3. Krachtige oefeningen, het tillen van zware gewichten en het gebruik van de Valsalva methode voor het klaren van de oren kunnen tijdens het duiken allemaal de arteriële druk in het hoofd verhogen en aldus de kans op herhaling van een bloeding verhogen.

4. Terwijl het duiken op zich een blootstelling is aan hogere partiële drukken en een verhoogde hydrostatische druk, verroorzaakt het op zich geen beroerte.

5. Er is een zeker verhoogd risico tijdens het duiken voor iemand die een beroerte heeft gehad. Uitzonderlijke omstandigheden kunnen zich voordoen, zoals een hersenbloeding in een jong persoon bij wie daarna de defecte slagader is gerepareerd met weinig blijvende schade. Dit type van herstel kan een terugkeer naar het duiken, met kleine risico’s, mogelijk maken. Elk geval moet echter op afzonderlijke wijze geevalueerd worden en de beslissing moet na advies van de behandelende arts, en in overleg met familie en duikbuddies gemaakt worden. Het is raadzaam een Neuroloog die bekend is met duikgeneeskunde te bezoeken.

6. Er is een gelijkaardige bezorgdheid voor significante restverschijnselen bij post hersentumor operaties.

Word lid van DAN om een aantal voordelen te krijgen, met inbegrip van antwoorden op al uw duiken gerelateerde medische vragen: www.daneurope.org

[elementor-template id="395819"]

Related Articles