Duikforum Duikforum Uit fouten leren Angst en onzeker geworden na falen duikmateriaal…[door een menselijke fout] Reply To: Angst en onzeker geworden na falen duikmateriaal…[door een menselijke fout]

 • beester

  Member
  3 september 2020 at 17:17

  Hoi ccr-diver,

  Eerst en vooral een dikke merci om dit te delen. Helemaal niet gemakkelijk, om zoiets te analyseren en te beschrijven, zeker niet omdat je het risico loopt dat iemand op ’t forum jou incident (bijna ongeval) kapot analyseert en bekritiseert. Het is erg gemakkelijk om dit te doen omdat je na de feiten over veel meer informatie beschikt dan tijdens de duik, wanneer je in ’t koud en relatief donker snel moet reageren. Gelukkig is dit niet gebeurd en dankzij jou verhaal kunnen we allemaal hier iets van leren.

  Jou verhaal raakt een persoonlijke snaar voor mij, ik duik sinds 2017 met een JJ, en gebruikte de JJ toch wel om technisch te duiken (woon dicht tegen Kroatie), toen kreeg ik een zoontje (is nu anderhalf jaar oud) maw ik had ook een periode waar ik quasi niet dook, waarna ik terug begon met rebreather duiken. Trouwens dit zal nu opnieuw gebeuren omdat het quasi onmogelijk is om aan sensoren te geraken en de meeste rebreather duikers die ik ken hebben noodgedwongen hun “stofzuigers” moeten deactiveren.

  Heb je verhaal gelezen en kreeg echt wel een beetje het koud zweet. Ik vind dat je al bij al goede split second beslissingen nam (O² dicht, dilluent flush, wanneer dit niet lukt naar bailout), maar dat het echt een “perfect storm” was van een aantal problemen/failures die elk op zich niet zo’n groot drama zouden zijn maar samen, potentieel dodelijk… je bent je duikmaat kwijt, je O² mav blijft hangen met als gevolg een zuurstof piek op 25m, je Dil mav is onbruikbaar en je kan niet aan de ADV aan (strak harnas)… en dan als laatste… wanneer je (adem inhoudend) naar je bailout grijpt, is die onbruikbaar (2de trap die eraf springt)… Pffff daar zou de meest ervaren super hero wereldklasse duiker het koud van krijgen hoor!!

  Mijn raad van tante kaat is de volgende, maar puur als persoonlijke raad, geen kritiek:

  – Eerst en vooral, wees niet te hard voor jezelf. Je hebt een enorme stress ervaring gehad, en waarschijnlijk wantrouw je je machine nu. Probeer gewoon stilletjes terug op te bouwen, en na vele babystapjes zal dat vertrouwen wel terug komen.

  – Ik zou na een lange stilstand niet direct terug rebreather duiken, maar eerst een paar open circuit duikjes maken, waarom het gecompliceerd maken als je die eerste paar duikjes ook relax max kan maken?

  – Als eerste rebreather duik na lange tijd stilstand zou ik niet naar een donkere, koude, potentieel diepe put gaan, maar kiezen voor iets met relatief goed zicht en een ondiepe bodem… (Ekeren, of iets gelijkaardigs).

  – Al gezegd, maar goede assemblage en pre-dive checks redden levens. Een positieve en negatieve druk test, het testen van de mavs (in mijn geval maar eentje, gebruik geen dil mav), test van de ADV (wanneer je al je harnas aanhebt) een check dat de solenoid goed functioneert, en een test van de cellen zijn erg belangrijk. Bij mij plakt een sticker op de canister voor de assemblage check en heb ik een klein stickertje met de predive checks op de rebreather computer hangen, zodat ik deze nooit vergeet. Ook de bailout ontspanner altijd testen is een plus 🙂

  – Niet gestoord worden tijdens assemblage: Heb af en toe al woorden gehad met mijn vriendin, omdat ze iets had van, jij bent toch maar je duikgerief aan ’t maken, zoonlief kan daar toch bij helpen?! Yup 100%, bij OC mag hij alles proberen en is ’t meer spelen dan gerief klaarmaken… maar bij de rebreather absoluut niet.. da’s een half uurtje 100% concentratie.

  – PPO² piek: in dit scenario, wanneer je zeker weet dat je niet al minuten lang te hoge PPO² aan ’t ademen bent, zou ik mijn adem niet inhouden, en waarschijnlijk proberen de diluent mav terug aan te sluiten. De kans is erg klein dat je direct een hit krijgt van een O² piek (dit in tegenstelling tot een te lage PPO², da’s voor mij direct alarm fase 1). Als ik het na een half minuutje/minuutje niet opgelost krijg, dan is ’t nog genoeg tijd om naar bailout te gaan.

  Zoals gezegd, erg gemakkelijk om iets kapot te analyseren na de feiten, lekker droog vanachter de computer… maar ik meen het goed, en hoop dat je rustig aan terug vertrouwen krijgt en gaat genieten van je duiken!

  Groetjes uit Italie.

  B (Wannes)

  • This reply was modified 8 months, 2 weeks ago by  beester.
ajax-loader