Duikforum Duikforum Discussie / Algemeen Welk brevet/certificaat voor duiken op de Donateur Reply To: Welk brevet/certificaat voor duiken op de Donateur

 • beester

  Member
  27 juli 2020 at 11:24

  Hey MaiTai,

  – Welk brevet: Makkelijk, elk brevet waar de diepte qualificatie toelaat om op de donateur te duiken (maw 50m). Elk brevet wordt geaccepteerd hoor, de tijden waar je niet met een PADI of technisch brevetje moest afkomen in Z-Frankrijk is al wel een tijdje voorbij.

  – Tech brevetten nodig?: Nee helemaal niet, er duiken legio gebreveteerde duikers naar die dieptes op lucht zonder deco gas. Wel wordt het zo echt wel een bounce duik, want je hebt niet veel lucht bij met je 15litertje en zonder decogas tikt de deco tijd erg snel aan (zeker als je de propeller gaat bezoeken, blijf je op ’t dek, dan is het iets minder natuurlijk). Zonder deco gas met een 15 liter moet je rekenen op 10 a 15 minuten op ’t wrak en dan terug naar boven… korte duikjes dus.

  Mijn advies: Je hebt op dit moment toch nog geen brevet om deze duik te maken (dan spreek ik nog niet over ervaring, want je wilt zo’n duik toch relax maken zonder stress, om er vollop van te genieten niet?)… wel dan zou ik ’t goed aanpakken… je hebt een jaar. Zowiezo lijkt het me leuk om wat langer op dat fantastisch wrak te kunnen duiken, dus meer lucht/gas mee is verstandig (dubbele tanks), en daarnaast is hangen in ’t blauw terwijl je deco doet, redelijk saai dus dat beperken is ook verstandig.

  Dan kom je toch al gauw terecht bij een gevorderd nitrox (waar je leert versnelt te decompresseren met een decogas)… maar die gevorderd nitrox laat je nog niet toe om dieper te duiken, dus een vorm van tec lite (PADI, IANTD, TDI, GUE of NELOS alhoewel ik die niet zo zou aanraden voor technische cursussen) is het meest efficients. Je leert duiken met deco gas, dikwijls ook met dubbel tanks en je krijgt er een diepte qualificatie bij (afhankelijk maar de meesten zijn wel rond de 50m). Bij sommige van deze cursussen kom je ook in aanraking met helium mengsels, wat het een en ’t ander op die diepte nog wat veiliger maakt.

  Veel succes!

  PS: Grappig dat ik uit mijn hol gekropen kom om na lange tijd nog eens iets te posten op het duikforum 🙂

  PPS: Herinner me echt hilarische discussies over duiken op de donateur, grec, etc jaren geleden.!

ajax-loader