Duikforum Duikforum Discussie / Algemeen Nieuwe podcast over duiken Reply To: Nieuwe podcast over duiken

 • kvp

  Member
  8 april 2020 at 15:29

  Leuk initiatief voor die podcast!

  De discussie of Vic Verlinden dan wel of niet een pionier is, staat daar totaal los van. Maar als we dan toch over pioniersschap spreken – en dan vooral over het clublandschap in België, dan gooi ik graag volgende passage uit onze clubgeschiedenis op de hoop:

  Duiken is sinds het einde van de jaren 40, door toedoen van personen als Hass, Cousteau en Gagnan, ook sportduiken geworden.
  Het zijn zij, vooral met hun fotomateriaal uit de Rode Zee, die in het Antwerpse de interesse voor deze sport wekten.

  In 1952 ontstaat in de schoot van de Antwerpse Judo Academie de “onderwatersportafdeling” in de wandeling genaamd “onze Froggers”.
  De eerste oefeningen werden ingericht in het Astridbad te Antwerpen.
  1957 – Marcel Gijsen, John Cassiers, François Van Haezendonck en Pieter Jans bundelen hun enthousiasme en de basis voor de eerste Belgische duikclub is gelegd. John Cassiers wordt de eerste voorzitter, ook terug te vinden in onze Hall of fame.
  De in een eerste opwelling gekozen naam, The Frogmen, wordt na discussies tussen Vlaams- en Franstaligen toch behouden ondanks zijn Engelse vorm.

  In deze beginjaren van het Belgische sportduiken moet men het stellen met in vergelijking met vandaag bijna prehistorisch materiaal. Niets is vreemd genoeg: een duikpak bestaande uit een trui afgedicht met plastic, een tot duikmasker omgebouwd gasmasker uit de tweede wereldoorlog of een aangepaste gasontspanner om te duiken.

  Onze eerste leden gingen ook dikwijls naar het buitenland, vooral Frankrijk, om hun kennis te verrijken. Gelukkig voor de duiksport begon men in Frankrijk met de ontplooiing van winkels gericht op sportduikers. Dit lag mede aan de snelle opkomst van de duiksport in die tijd.

  Het enthousiasme van onze pioniers verspreidde zich snel in het Antwerpse waardoor het ledenaantal gestaag toenam.
  Door de grote en snelle groei ontstaan er verschillende groepen die hun stempel meer en meer beginnen te drukken op het clubleven. Een scheuring is niet meer te voorkomen. Stichters van duikclubs zoals CVD, Amphora, AKO en Moby Dick zijn oud-leden van The Frogmen.

ajax-loader