Duikforum Duikforum Duiken algemeen Welk brevet/certificaat voor duiken op de Donateur

 • Creator
  Discussie
 • #396421

  MaiTai
  Participant

  Hoi, ik heb een duikclub in Zuid-Frankrijk aangeschreven om te duiken op de Donateur volgend jaar. Mijn Nelos 3*** brevet accepteren ze daar niet omdat daar een beperking van 40 meter opstaat en de Donateur ligt van 42 – 51 meter.

  Nu heb ik dus de volgende vragen:

  – Welk brevet wordt daar in die duikclubs dan wel geaccepteerd om te duiken op de Donateur?

  – Hebben jullie goede referenties voor een duikclub om te gaan duiken op dat wrak?

  – Moet je daar dan persé afkomen met Padi TEK50 of IANTD Tek Lite om op die wrakken te gaan duiken?

  Dus, hoe kan ik mijn doel verwezenlijken om op de Donateur te gaan duiken?

  Thanks,

  MT

 • Welk brevet/certificaat voor duiken op de Donateur

  Trico Traco reageerde 2 jaar, 2 maanden geleden 12 Leden · 24 Reacties
 • Trico Traco

  Deelnemer
  9 juli 2020 om 19:55

  Niet mogelijk met je brevet met een duikbasis. Dit is wettelijk bepaald in Frankrijk.

  • Dit antwoord is 2 jaar, 2 maanden geleden gewijzigd door  Trico Traco.
 • kvp

  Deelnemer
  10 juli 2020 om 13:48

  In 2006 heb ik daar ook gedoken, met een VVW CMAS Duiker *** brevet. Ik heb wel een dieptekwalificatie 40+.

  Was bij CIP Lavandou.

 • WimBollein

  Deelnemer
  11 juli 2020 om 11:33

  Dieptekwalificatie bestaat niet meer (allé, om nu nog te behalen), dus 4* halen en je mag.

  En logisch dat ze je met dieptelimiet van 3* (zonder KDD) niet toelaten hé, je bent simpelweg al niet verzekerd. Nog los van ervaring met diepe duiken.

 • barth

  Deelnemer
  12 juli 2020 om 18:43

  Tussen de 42 en 51 meter gaat een stukje plastic waarmee je iets wel/niet mag niet veel uitmaken.

  Beter is fatsoenlijk materiaal zoals een dubbelset met trimix en een stage met decogas en de opleiding en ervaring die daarbij horen.

  • Jeroenvv

   Deelnemer
   13 juli 2020 om 10:47

   Bij dit soort draadjes is het altijd wachten op het eerste opgeheven vingertje. Ik heb een keer of vijf op de donator gedoken, zonder trimix, met 15 liter fles + pony bottle en het waren allemaal prachtige duiken. Misschien is trimix + bijbehorende opleiding + bijbehorend materiaal beter, maar dat wil niet zeggen dat dit de enige manier is waarop het veilig kan

   • barth

    Deelnemer
    13 juli 2020 om 12:34

    Ik heb niet gezegd dat het niet kan op een andere manier. Maar als ik een veel tijd en geld kwijt ben met reizen en graag op een bepaald wrak wil duiken zou ik het liefst zo lang mogelijk op dat wrak duiken en er zo veel mogelijk van mee krijgen.

    Daarom zou ik kiezen voor hetgeen ik aangaf.

    Ik heb genoeg ervaring met wat jij omschrijft en wat ik omschrijf. Het is niet goed/fout. Maar als ik de keuze heb verblijf ik het liefst zo lang mogelijk op een wrak.

 • MaiTai

  Deelnemer
  13 juli 2020 om 11:14

  Bedankt allemaal met de antwoorden tot nu toe.

  Echter, ik lees nog geen antwoord op mijn vragen in de eerste post. Wat ik WEL lees, is wat ik niet kan.

  Ik ben het wel eens met Jeroenvv. Kijk, om even te antwoorden op het commentaar van Bart, die schrijft dat tussen de 42 – 51 m een stukje plastiek dat aangeeft of je iets wel of niet mag, niet veel gaat uitmaken. Verder schrijft hij nog:

  “Beter is fatsoenlijk materiaal zoals een dubbelset met trimix en een
  stage met decogas en de opleiding en ervaring die daarbij horen.”

  Kijk, hier valt het één en ander over te zeggen.

  Bart spreekt zichzelf in 1 enkele post tegen. Eerst zeg je dat een stukje plastiek – Lees: een opleiding die je succesvol beëindigt, waarna je als bewijs een stukje plastiek (een certificaat of brevet) ontvangt – niet veel uitmaakt. Kijk, Bart, ik heb nog nooit ten onrechte een stukje plastiek gekregen van geen enkele duikorganisatie, waar men er maar even opschreef dat ik dit of dat mag gaan doen, terwijl ik er geen opleiding voor heb gevolgd of terwijl ik er niks van kan. Dus, een stukje plastiek komt meestal wel overeen met een gedegen opleiding.

  Maar, daarna zeg je dat je fatsoenlijk materiaal nodig hebt MET DE OPLEIDING die daarbij hoort. Dus, na die opleiding die daar dan bij hoort, volgt toch een plastiekje, of niet? En op dat plastiekje staat dan toch welke opleiding je gevolgd hebt, en wat je dan mag tot op welke diepte, of niet?

  Maw, je spreekt jezelf tegen in je post.

  Zodoende zijn we het erover eens dat een plastiekje nuttig is en volgt op een opleiding, akkoord?

  Nu, wanneer het gaat over de ERVARING die daarbij hoort: ja, het is duidelijk dat die ervaring ergens moet beginnen, toch? Die ervaring begint met de opleiding en vervolgens met de eerste duik op die dieptes. Dus, het moet ergens beginnen.

  Nu, het punt van mijn post was dat ik AL CONTACT HEB GEHAD met een duikclub daar, en die willen mij met mijn CMAS driester (tot 40 meter) uiteraard niet meenemen. Dus vandaar mijn logische vraag: welke opleiding wordt in die duikclubs daar dan WEL geaccepteerd om mee te mogen gaan duiken op de donateur? Geef eens enkele mogelijkheden? PADI Tec50 omdat PADI overal goed gekend is? Of een IANTD opleiding? Of wat dan?

  Vervolgens maak ik dan een keuze, ik ga die opleiding volgen en daarna ga ik daar duiken. Zo simpel is het. Mijn vraag was toch eenvoudig?

  • barth

   Deelnemer
   13 juli 2020 om 12:42

   Als je een opleiding gaat volgen waarmee je dieper kan met hetzelfde materiaal als je nu hebt zie ik daar geen voordelen in. Ik zou kiezen voor een dubbelset, decostage en helium als ik een opleiding zou doen. Daar zie ik wel voordelen van. Zoals beschreven in mijn 2e post.

   Welke skills, kennis en/of materiaal die je nu nog niet hebt en niet nodig hebt tot een diepte van 40 meter, denk je wel dat je nodig hebt tot een diepte van 51 meter ?


   Waarom vraag je niet bij het duikcentrum welke opleiding je nodig hebt om met hun op het wrak te duiken?  • WimBollein

   Deelnemer
   14 juli 2020 om 09:30

   Beter lezen dan… ;-). Hierboven zeg ik al ‘4* halen en je mag’.

   Of, zoals hieronder al staat aangegeven, ERD halen is ook een optie (zie NELOS Technisch Duiken Infomap p. 18 en verder).

 • Sourceror

  Deelnemer
  13 juli 2020 om 14:17

  “Trimix Confirmé” cursus gaan volgen bij een school die onder de FFESSM brevetten mag uitschrijven.

 • LHE

  Deelnemer
  13 juli 2020 om 17:25

  als 3*D NELOS, ERD volgen (wel eerst BND&GND). Dan kan je naar 60m.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  14 juli 2020 om 17:13

  Om het eens klaar en duidelijk te schrijven. In Frankrijk is de diepte die je met een bepaald brevet bepaald in weteksten. Duikbasissen die dit overtreden kunnen boetes betalen of de deuren sluiten.

  Bijgevolg mag een duikbasis je niet op de Donator laten duiken. Wel met een **** brevet. Of er andere mogelijkheden bestaan over speciale cursussen weet ik niet. Zelf als je privaat zou duiken zijn er ook richtlijnen te volgen over de verschillende diepte en brevetten. Daar ik zelf in de tijd veel privaat met eigen boot gedoken heb in Giens (Hyere) en ***monitor was, had ik nooit problemen. Om heel zeker te weten wat in Frankrijk mag, eens googelen in het frans.Ik meen ook nog te weten dat Luc Dupas op zijn site daar uitleg over geeft.

 • kvp

  Deelnemer
  15 juli 2020 om 17:00

  Klopt, ze houden er nogal een stevige codex op na in Frankrijk.

  Wat ik me afvraag: in die regelgeving staat een tabel met brevetniveaus uitgereikt volgens verschillende internationale federaties, en de dieptebeperking die daar wettelijk aan vasthangt. Zo zou een CMAS Plongeur *** in de zone tot -60 m mogen duiken.

  Een niet-zo-fictief voorbeeld (namelijk mezelf): duiker heeft een VVW D*** brevet met dieptekwali 40+, en daaraan gekoppeld een CMAS-kaart Plongeur ***. Dan mag die in Frankrijk toch naar -60 m? (Zie tabel.)

  • Dit antwoord is 2 jaar, 2 maanden geleden gewijzigd door  kvp.
 • robbyrey

  Deelnemer
  15 juli 2020 om 17:37

  Met m’n Nelos-brevet 3*, oud systeem 60 meter, nog nooit problemen gehad. Wel laten verifiëren met het FFESSM-kaartje.

  Grtz,

  Robby

 • MaiTai

  Deelnemer
  17 juli 2020 om 12:37

  Beste allemaal,

  Ik heb geen Nelos 3* met dieptekwalificatie. Ik heb de gewone 40 m kwalificatie. En daarmee kan ik dus niet gaan duiken op de Donateur. Ik wil graag bij een andere duikorganisatie een opleiding volgen om op de Donateur te gaan duiken. Welke zouden jullie aanraden? Bij IANTD lijkt het alsof ik moet gaan voor de Normoxic Trimix opleiding omdat die dan tot 60 m kwalificatie geeft. Maar, worden IANTD brevetten dan geaccepteerd daar in Zuid-Frankrijk?

  Gr,

  MaiTai

 • wimv

  Deelnemer
  17 juli 2020 om 15:23

  Iantd-brevetten worden aanvaard maar je zal volgens mij eerst de avanced nitrox moeten volgen alvorens je de normoxic cursus mag aanvangen.

  • beester

   Deelnemer
   27 juli 2020 om 11:28

   Quasi elke “tec lite” of “extended range” cursus start met als vereiste een gevorderd nitrox kaartje. Meestal is ’t wel mogelijk om de gevorderd nitrox te halen tijdens te tec lite cursus (die dan natuurlijk wat langer duurt), maar ’t blijven aparte brevetten.

 • beester

  Deelnemer
  27 juli 2020 om 11:24

  Hey MaiTai,

  – Welk brevet: Makkelijk, elk brevet waar de diepte qualificatie toelaat om op de donateur te duiken (maw 50m). Elk brevet wordt geaccepteerd hoor, de tijden waar je niet met een PADI of technisch brevetje moest afkomen in Z-Frankrijk is al wel een tijdje voorbij.

  – Tech brevetten nodig?: Nee helemaal niet, er duiken legio gebreveteerde duikers naar die dieptes op lucht zonder deco gas. Wel wordt het zo echt wel een bounce duik, want je hebt niet veel lucht bij met je 15litertje en zonder decogas tikt de deco tijd erg snel aan (zeker als je de propeller gaat bezoeken, blijf je op ’t dek, dan is het iets minder natuurlijk). Zonder deco gas met een 15 liter moet je rekenen op 10 a 15 minuten op ’t wrak en dan terug naar boven… korte duikjes dus.

  Mijn advies: Je hebt op dit moment toch nog geen brevet om deze duik te maken (dan spreek ik nog niet over ervaring, want je wilt zo’n duik toch relax maken zonder stress, om er vollop van te genieten niet?)… wel dan zou ik ’t goed aanpakken… je hebt een jaar. Zowiezo lijkt het me leuk om wat langer op dat fantastisch wrak te kunnen duiken, dus meer lucht/gas mee is verstandig (dubbele tanks), en daarnaast is hangen in ’t blauw terwijl je deco doet, redelijk saai dus dat beperken is ook verstandig.

  Dan kom je toch al gauw terecht bij een gevorderd nitrox (waar je leert versnelt te decompresseren met een decogas)… maar die gevorderd nitrox laat je nog niet toe om dieper te duiken, dus een vorm van tec lite (PADI, IANTD, TDI, GUE of NELOS alhoewel ik die niet zo zou aanraden voor technische cursussen) is het meest efficients. Je leert duiken met deco gas, dikwijls ook met dubbel tanks en je krijgt er een diepte qualificatie bij (afhankelijk maar de meesten zijn wel rond de 50m). Bij sommige van deze cursussen kom je ook in aanraking met helium mengsels, wat het een en ’t ander op die diepte nog wat veiliger maakt.

  Veel succes!

  PS: Grappig dat ik uit mijn hol gekropen kom om na lange tijd nog eens iets te posten op het duikforum 🙂

  PPS: Herinner me echt hilarische discussies over duiken op de donateur, grec, etc jaren geleden.!

 • MaiTai

  Deelnemer
  27 juli 2020 om 11:47

  Hey Beester,

  Dit is een goed antwoord van je. Bedankt, hier ben ik wat mee.

  Maar, en nu komt de volgende vraag, als ik op de Tessdiving website kijk bij opleidingen (IANTD) dan vind ik bij de opleiding advanced rec. trimix een diepte tot 45 meter. Ja, dan ben ik er nog niet. Dus, dan moet het al eerst de TEC Lite opleiding zijn bij IANTD en vervolgens de Normoxic Trimix opleiding. Dus, totaalprijs = 1400 Euro. Bij padi kan de TEC50 en Trimix50 opleiding gevolgd worden voor een goede 1260 Euro.

  Bij IANTD mag je dan duiken met trimix tot 60 meter, bij PADI tot 50 meter.

  Ik weet dat IANTD een goede technische duikorganisatie is. PADI is commerciëler, maar die opleidingen zullen ook wel veilig en goed zijn. Daarnaast zal het traject via PADI misschien wat vlotter en sneller gaan.

  Maar, wat is jullie idee hier dan nog over? IANTD of PADI TEC?

  Ik ben zelf niet zo een fan van de GUE filosofie. Ik ben ervan overtuigd dat GUE een hele goede technische opleiding is, maar zelf neig ik eerder naar IANTD of PADI Tec.

  Your thoughts?

  MaiTai

  • beester

   Deelnemer
   27 juli 2020 om 14:24

   Hey MaiTai,

   Ga eens praten met Rudy, die kan je wel verdere info geven (Tessdiving). Je hebt gelijk dat de teklite (adv nitrox + adv recr trimix) tot 45m gaat, maar je kan deze vervangen door adv rec trimix plus (what’s in a name), je moet dan wel 2 extra experience duiken maken tijdens de cursus maar je brevet limiet wordt dan wel 51m ipv 45m.

   Over PADI TEC kan ik niet zoveel zeggen, eerlijk gezegd, geen ervaring mee. Zowiezo is ’t belangrijk denk ik om eens aan tafel te zitten met een instructeur en kijken of het klikt en of het niveau van de instructeur adequaat is. Ben zelf GUE duiker (en Iantd instructeur), maar blijf GUE een fantastische organisatie vinden en hun instructeurs en de didactiek van de cursussen zijn top niveau.

   ’t ga je goed… hou ons op de hoogte wat je uiteindelijk beslist hebt.

   B

 • MaiTai

  Deelnemer
  27 juli 2020 om 15:03

  Hallo Beester,

  Bedankt weer voor je antwoord. Nogmaals, ik ben overtuigd van de kwaliteit van GUE. Maar, laat me dan toch even mijn twijfel hierover uiten. Ik heb de GUE opleiding al jaren willen doen. Maar, toch maar gewacht. Nu weet ik dat enkele eigenschappen van GUE zijn:

  – nadruk op awareness en teamduiken

  – duiken zonder duikcomputer, maar bottom timer

  – gestandardiseerde gasmengsels

  – gestandardiseerde materiaalconfiguraties

  – goede trim

  En zo zullen er nog ongetwijfeld een deel zijn. Ik kan erin komen dat dit allemaal tot uniformiteit leidt en tot goed opgeleide technische duikers. Alleen ben ik er niet van overtuigd dat het dan bij IANTD allemaal slechte duikers zijn. Ik heb er wat bang voor dat een GUE opleiding ertoe zal leiden dat ik alleen maar in de GUE community zal willen gaan duiken. Ik heb zo het gevoel dat IANTD duikers zich wat vrijer gedragen en meer met anderen gaan duiken.

  Wat betreft het duiken zonder duikcomputer. Ik begrijp dat GUE zegt dat je kan duiken zonder pc voor wanneer die het begeeft. Maar, eerlijk gezegd, sinds ik duik heb ik NOG NOOIT een probleem gehad met mijn duikcomputer. En alles standaardiseren in duikteams zal zijn nut hebben, maar ik wil vrijer zijn in het duiken en heb niet de middelen om altijd in vaste duikteams te gaan duiken.

  Ik zal de bal wel wat misslaan, sorry daarvoor Beester.

  Maar toch bedankt vr de raad.

  MaiTai

  • beester

   Deelnemer
   27 juli 2020 om 18:10

   Bwa… laten we er geen GUE vs IANTD vs what not discussie van maken. Het enige dat ik kan zeggen is dat de praktijk en (jou) theorie ver uit elkaar liggen. Zeker als GUE duikers (voor hun ervaring) dikke duiken maken, dan is dat meestal wel met andere GUE duikers, maar zelfs dat niet altijd.

   Daarnaast zijn er een hoop GUE duikers die ook erg veel met niet GUE duikers duiken. Ik heb brevetjes van NELOS, GUE, IANTD, TDI… en ik duik met quasi iedereen. ’t zelfde geldt voor Rudy die een leuke IANTD groep heeft samengebracht, etc… Bij GUE Belgie duikt quasi iedereen ook met niet GUE duikers. Is ook logisch, de meeste komen uit een NELOS, PADI of VVW club. Ik zit zelf erg veel in Italië en ook daar wordt er constant gemixed en matched hoor.

   Dat verhaal dat GUE duikers alleen maar binnen hun kliek duiken, is denk ik al zeker 10 jaar (en langer) achterhaald.

   Wat wel blijft is een steengoeie (maar dure) opleiding, en door de standardisatie de mogelijkheid op eender waar snel een technische duikbuddy te kunnen vinden, en da’s een erg grote plus, je potentiele groep duikbuddies wordt erg groot.

   Over duikcomputers kan je een grote boom opsteken, (pm me anders als je daar over wilt praten), maar je hebt in weze gelijk, computers zijn veel stabieler geworden en hun duikprofielen matchen beter met technisch duiken dan pak 10 jaar geleden. De meeste GUE duikers zie je tegenwoordig ook wel met een computer, maar het blijft een backup.

   Groeten,

   B

 • UFo

  Deelnemer
  27 juli 2020 om 16:09

  Resistance is futile. You will be assimilated.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  28 juli 2020 om 11:15

  De Donator is een zeer mooi wrak maar bergt gevaren. Niet alleen de diepte speelt een rol maar ook zijn er soms hevige stromingen waar je niet tegen aan kan. Niet voor niets zijn er op dit wrak al vele dodelijke ongevallen gebeurd.

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader