Duikforum Duikforum Medisch gespecialiseerde KNO-arts voor duiken

 • Creator
  Discussie
 • #93557

  Plonzertje
  Deelnemer

  Kent iemand een (goede) KNO-arts die tevens gespecialiseerd is in duikmedische problemen (liefst in de omstreken van Brussel, maar Gent, Aalst, Leuven mag ook)?

  Ik heb namelijk al een tijdje last met het klaren van mijn linkeroor (ondertussen al 2 keer ne reversed block gehad en das nie om te lachen). Ik ben een paar weken geleden daarvoor al naar een KNO in Gasthuisberg Leuven geweest, maar die vindt niets aan mijn oor (gehoortest, druktest, …).

  Vroeger had ik nooit problemen om te klaren, maar de laatste twee jaar verergert het telkens. Ik had vroeger altijd een verstopte neus, maar dat probleem werd opgelost door een neustussenschotcorrectie en verbranding van de slijmvliezen van de neusschelp.

  Vrijdag ben ik met goede hoop 3 duiken gaan doen in Nederland en heb geen enkele problemen ondervonden, zaterdag wou ik dan opnieuw een duikje doen, maar toen zat de buis van Eustachius van mijn linkeroor dicht (ik kon zelf niet op 1 m klaren). Ik kan vandaag nog steeds niet klaren.

  Als er iemand soortgelijke problemen heeft, hoor ik graag hoe jullie die hebben opgelost.

  Greetz
  Pieter

 • gespecialiseerde KNO-arts voor duiken

  sssttt reageerde 7 jaar, 3 maanden geleden 18 Leden · 24 Reacties
 • wendy

  Deelnemer
  5 september 2005 om 12:02

  is scherpenheuvel ook goed?

 • Stropken

  Deelnemer
  5 september 2005 om 12:25

  Heb het al gemeld en dat is geen lol.Ga eens uw gebit laten nakijken (uiteraard bij de tandarts).Had het in een ver verleden ook en de NKO stuurde mij naar de tandarts alhoewel ik géén last had van mijn gebit.Bij een RX bleek er iets loos te zijn met één mijner kiezen.Na behandeling nooit geen problemen meer gehad met mijn oren.Was toevallig ook linkeroor en kies was ook linkse kies.

 • Carl A

  Deelnemer
  5 september 2005 om 12:28

  @ Plonzertje:
  Heb dat probleem ook gekend. De meeste NKO’s gaven me het absoluut verbod om nog te duiken… tot ik NKO Dr. Vandeputte in Roeselaere leerde kennen.
  Mijn rechter-binnenoor was één en al vergroeiing en geen “holle” ruimte meer…
  Dr. Vandeputte heeft me toen geopereerd. Sindsdien ervaar ik nog maar weinig problemen (al blijft het een “gevoelig oor”).
  Als je wil, stuur me een mailtje en ik bezorg je dan zijn coordinaten.

 • Mork

  Deelnemer
  5 september 2005 om 12:39

  @ carl,

  hoe heeft hij die vergroeiingen geconstateerd ?
  RX of scan ??
  Ze vinden bij mij het probleem waarom ik zo moeilijk
  kan klaren en bij stijgen alternobar door ongelijkmatig
  terug equilibreren ( na jààààren ) ook niet.
  Het is de eerste maal dat ik hier ( vergroeiing binnenoor )iets over hoor vertellen

 • rubella

  Deelnemer
  5 september 2005 om 12:57

  Hay Plonzertje

  Ik word momenteel ook geconfronteerd met een gelijkaardig probleem. Ik duik al enkele jaren zonder problemen en nu plots blijkt het klaren van m’n linkeroor amper nog te lukken. Het begon ergens tijdens een OS-duik. Na het snuiven van veel zoutwater lukte het dan toch en kon ik comfortabel duiken. Ik heb ondertussen een duikje in Nemo en enkele in een steengroeve moeten onderbreken wegens het niet kunnen klaren. Op zich geen probleem, maar ik stel me er wel vragen bij. Uiteindelijk op bezoek geweest bij Dr. Paul Van Der Eecken (AZ Sint-Lucas, Gent) en die garandeerde me dat m’n oor tiptop in orde was. Enerzijds de opluchting, anderzijds weer die onzekerheid. Wat was het dan wel? Of zit het in m’n koppie? Van Der Eecken heeft me een neusspray voorgeschreven en daarbij de inmiddels overbekende Clarinase repitabs. Voor het duiken slik ik er eentje en vervolgens duik ik zonder problemen. Maar dit is nog geen oplossing van de oorzaak, wel van de gevolgen. Ik ga nu beginnen testen met verschillende mondstukken. Ik gebruik momenteel de goedkoopste versies en heb de indruk dat ik hard moet bijten hierop tijdens het duiken. Kan zeker niet bevorderlijk zijn.

  Wel kan ik zeggen dat ik dit ganse gebeuren ervaar als een serieuze domper op m’n ‘duikvreugde’. Waar vroeger het impulsieve van “duikmateriaal nemen en gaan duiken” nogal vaak voorkwam, moet ik nu een pilletje slikken en heb ik nog steeds geen garantie dat ik dan ook een geslaagde duik (niet voortijdig afbreken) kan maken.

  Nu, als jij jouw probleem oplost mag je me dit gerust meedelen. Ik zou je er ferm dankbaar voor zijn! Als ik iets vind, weet ik het je ook te zeggen…

  Enja, om te antwoorden op je vraag. Paul Van Der Eecken is zeker een aanrader. Als je hem belt, vermeld dan zeker dat je een duiker bent. Maar persoonlijk denk ik dat je nu niet geholpen gaat worden door een NKO-arts op te zoeken. Ik denk dat je probleem elders ligt. Misschien ook het mondstuk of een kap die te hard spant?

  ’t beste!
  ruben

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  5 september 2005 om 13:00

  Dr Jan Indesteege in Genk is duiker-NKO arts…heeft me geopereerd aan de sinussen.

 • Webmaster

  Deelnemer
  5 september 2005 om 13:18

  en sindsdien is het niet meer goedgekomen met jacky 🙂

 • Carl A

  Deelnemer
  5 september 2005 om 14:07

  @ Mork …

  Hoe hij dat geconstateerd heeft weet ik echt niet meer (is al enkele jaren geleden)… Wel herinner ik me nog dat hij met een soort camera’tje in mijn oor ging en blijkbaar kan hij daar mee ook “achter” het trommelvlies kijken, … Adhv m’n voorgeschiedenis (heel veel Otitissen en trommelvliesperforaties) zal hij waarschijnlijk ook wel vermoed of gezien hebben dat m’n binnenoor een beetje op een puinhoop leek.

  Meerdere NKO’s hadden me ervoor de “goede raad” gegeven om het duiken op te geven “wou ik nog enkele jaren blijven horen” … Dr. Vandeputte sprak over een slaagkans van ong. 80% na micro-chirurgie … en da’s dus zeer goed gelukt hen.
  Concreet heeft hij met wat “kraakbeen” (en weet ik veel ander spul?) een soort nieuwe holle ruimte gecreeerd waardoor ik terug kon klaren… en zelfs terug beter kon horen.

  Alleen de “selectieve doofheid” is met de jaren alsmaar erger geworden…

 • botervisje

  Deelnemer
  5 september 2005 om 14:12

  typisch;-))) mijn ventje hoort ook nie meer goe;-)

 • RKDIVER

  Deelnemer
  5 september 2005 om 15:10

  Kijk ook eens in de duikmedische rubriek van de duiken van deze maand, wordt een arts in genoemd in het militairhospitaal te Neder-over Heenbeek

 • Cthulhu

  Deelnemer
  5 september 2005 om 15:50

  Dr. Marc Renders in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent. Hij duikt zelf ook.

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  5 september 2005 om 17:13

  Webbie, pas op!!! Nie lachen van een gehandicapt zenne!!!
  Den Dr heeft de inhoud van mijn sinussen leeggezogen met een vaccumpomp dat te sterk afgesteld was, en een deel van mijn hersenen(rechtervoorkwab)is ermee vertrokken…
  voor de rest niks aan de hand…

 • blue

  Deelnemer
  5 september 2005 om 17:30

  Dr Paul Van der Eecken

  Ziekenhuis: Sint Lucas Gent.

  Die mens doet aan zijn praktijk te zien enkel duikers.
  Ben er vrijdag nog geweest.

  (Nu weet ik dat mijn draaierigheid komt door een verschil in ontluchting tussen de twee oren in de buis van Eustachius. Gaat direct over (alternobare vertigo).)

 • Plonzertje

  Deelnemer
  5 september 2005 om 19:12

  @Stropken:

  Mijn gebit is perfect in orde (vorige maand nog op controle geweest en de RX heeft niets naar boven gebracht)

  @Mork:

  Mijn kap spant niet te fel en mijn mondstuk is volgens mij ook goed (ik duik er al vijf jaren mee (met dit type mondstuk wel te verstaan). De eerste drie jaren heb ik nooit problemen gehad om te klaren (het was alsof dit vanzelf gebeurde ;-))

  @Iedereen: bedankt voor jullie tips, opmerkingen, suggesties !!

  Ik zal een afspraak maken met dr Van der Eecken te Gent en hopelijk vindt hij een oplossing.

  ——————
  Hieronder nog ter info een korte historiek van mijn problemen (en tevens vraag die ik aan de duikarts van het duikmagazine duiken heb voorgelegd (ik wacht nog op zijn antwoord):

  Ik duik sedert 5 jaar en heb inmiddels een 300-tal duiken gedaan. De eerste drie jaar kon ik duiken zonder enige moeite te moeten om te klaren, zelfs niet wanneer ik meerdere duiken op één dag en gedurende meerdere opeenvolgende duikdagen deed. Het ging gewoon van zelf! Sedert twee jaren begint het klaren van vooral mijn linkeroor echter steeds moeilijker te gaan (ook in een zwembad). Ik heb ongeveer alle mogelijke technieken om te klaren al uitgeprobeerd en meestal lukt het me dan ook om te duiken. Ik heb de laatste twee jaren ook al twee keer een buitenoorontsteking gehad, maar ik weet niet of dit gerelateerd is. Ik ben verder al meerdere malen bij een KNO-arts geweest, maar deze zegt dat er niets mis is met mijn oren.

  Ik heb last van hooikoorts en gebruik hiervoor regelmatig zyrtec of andere middelen (flixonase) in. Verder heb ik een paar jaar geleden een neustussenschotoperatie gehad (wegens een scheef tussenschot) en dit jaar een verbranding van de slijmvliezen van mijn neusschelp (omwille van de zwelling van deze slijmvliezen) . Sedertdien heb ik bijna nooit meer last van een verstopte neus. Vroeger gebruikte ik regelmatig otrivine, maar moest hiermee stoppen van de KNO-arts (wegens het irriterende/verslavende effect op de slijmvliezen).

  Dit jaar heb ik voor het eerst last gehad van een “reversed block” (in de laatste twee maanden al 2 maal voorgevallen). Hiervoor ben ik een KNO arts gaan zien, doch deze stelt opnieuw niets abnormaals aan mijn oren vast.

  Vorige vrijdag heb ik drie duiken gedaan op een maximale diepte van 18m. De eerste twee duiken verliepen zonder problemen. Tijdens de derde duik had ik weer (minimaal) last om te klaren bij het opstijgen. Zaterdag wou ik opnieuw duiken, maar ik kon mijn linkeroor volledig niet meer klaren. Het heeft uiteindelijk drie dagen geduurd voor ik opnieuw een beetje kon klaren en het verloopt nog altijd wat stroef. Ik heb geen pijn in mijn oren, ik hoor niet slechter/beter als anders.

 • htweeo

  Deelnemer
  5 september 2005 om 20:01

  Paul Vandereecken in een of ander Heilig ziekenhuis in gent. Hij duikt zelf en is wel gespecialiseerd in duikoren:-)

 • Mork

  Deelnemer
  6 september 2005 om 01:07

  Maar hij kent ook de prijs,

  Nochtans heeft hij me niet voluit kunnen helpen, en moet ik nog steeds
  behoorlijk oppassen met een mogelijke snelle stijging. Klaren blijft soms
  moeilijk gaan. daarom was het antwoord van Carl interessant.

 • Stropken

  Deelnemer
  6 september 2005 om 16:16

  Inderdaad Mork,hij kent prijzen.

  Ik zelf ga steeds bij Dr Boedts – Putkapelstraat te St Denys-Westrem of het Maria Middelaresziekenhuis aan de Kortrijksestwg.Is een zeer goede en competente NKO.

 • Sasha

  Deelnemer
  14 december 2013 om 15:31

  Ik ken een zeer goede en vriendelijke NKO arts, zelf duiker én duikerarts, gespecialiseerd in NKO problemen bij duikers werkt zowel te Wetteren als te Kortrijk,
  zie http://www.annemarievandermijnsbrugge.be
  Veel succes !

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  14 december 2013 om 16:40

  Quote


  Sasha schreef:
  Ik ken een zeer goede en vriendelijke NKO arts, zelf duiker én duikerarts, gespecialiseerd in NKO problemen bij duikers werkt zowel te Wetteren als te Kortrijk,
  zie http://www.annemarievandermijnsbrugge.be
  Veel succes !

  En vandaag nieuw aangemeld op het forum, en “toevallig” met als eigen homepage/”huisje” puur toevallig natuurlijk die website… mmm…

 • Stropken

  Deelnemer
  14 december 2013 om 17:59

  Wat zeggen ze: eigen lof st…. (niet naar Chanel dus)!!!

 • robbyrey

  Deelnemer
  14 december 2013 om 18:15

  Quote


  Luc Dupas schreef:
  En vandaag nieuw aangemeld op het forum, en “toevallig” met als eigen homepage/”huisje” puur toevallig natuurlijk die website… mmm…

  En dat bij een topic uit 2005 😉
  PS Luc, hoe kan je eigenlijk iemands profiel bekijken op dit forum? ‘K vind da nie…

  Grtz,
  Robby

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  14 december 2013 om 19:15

  Quote


  robbyrey schreef:
  hoe kan je eigenlijk iemands profiel bekijken op dit forum? ‘K vind da nie…

  Geen idee Robby, meer dan het emailadres (postbus) en homepage (huisje) bij iedere posting kan je niet zien.

 • roger

  Deelnemer
  14 december 2013 om 22:03

  Mmmmmm..

  Het is , denk ik, altijd interessant te weten of en wie er ons van dienst kan zijn.
  Wie een duikarts zoekt, weet dus dat er nog eentje bij is.

 • sssttt

  Deelnemer
  7 november 2015 om 10:22

  Quote


  Carl A schreef:
  @ Plonzertje:
  Heb dat probleem ook gekend. De meeste NKO’s gaven me het absoluut verbod om nog te duiken… tot ik NKO Dr. Vandeputte in Roeselaere leerde kennen.
  Mijn rechter-binnenoor was één en al vergroeiing en geen “holle” ruimte meer…
  Dr. Vandeputte heeft me toen geopereerd. Sindsdien ervaar ik nog maar weinig problemen (al blijft het een “gevoelig oor”).
  Als je wil, stuur me een mailtje en ik bezorg je dan zijn coordinaten.

  Hallo
  kunt u mij ook de gegvens opsturen van die dr Vandeputte in Roeselare?

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader