Duikforum Duikforum Medisch Nitrox en carpaal tunnel syndroom?

 • Nitrox en carpaal tunnel syndroom?

   veronique reageerde 17 jaar geleden 6 Leden · 12 Berichten
 • Dedjutoch

  Deelnemer
  31 juli 2005 om 20:17

  Ik heb reeds meerdere jaren carpaal tunnel syndroom (verkalking van de zenuwstreng in de pols, met slapende handen (soms pijnlijk) tot gevolg!). Mijn linker hand werd geopereerd, jaren geleden, en de problemen zijn voor deze hand verdwenen (ik ben linkshandig). Ik had ook gelijkaardige problemen met mijn rechter hand, maar veel minder uitgesproken. Uiterst zelden had ik last dat deze hand en vingers sliepen!
  De laatste 1 1/2 jaar duik ik meer met nitrox dan met lucht (papa wordt al een heel klein beetje ouder). In die periode deed ik +60 nitroxduiken.
  Tijdens de nitroxcursus heb ik begrepen dat O2 vergiftiging te maken heeft met het inwerken van de O2 op het zenuwstelsel, sommigen spreken zelfs van “lichte beschadigingen” van het zenuwstelsel, die na de duiken spontaan opnieuw “genezen” (als we dit zo mogen noemen?).
  De laatste 1 1/2 jaar is het probleem met mijn rechterhand echter ook enorm toegenomen!!! Als ik er vroeger praktisch geen problemen mee had, kan ik nu zeggen dat ik met deze hand zéér veel problemen heb!
  Ik stel me nu de vraag of het ene misschien met het andere te maken kan hebben?

  Zijn er eventueel mensen met gelijkaardige problemen, of docters/duikers die hier eventueel het fijne van weten? Aan mijn huisarts of neuroloog moet ik dit niet vragen, dit zijn geen duikers…

  Eddy

 • bollingm

  Deelnemer
  31 juli 2005 om 20:28

  Hi Eddy,

  Effectief je kunt deze vergiftiging krijgen, maar dan moet je wel echt heel zware duiken doen op een zeer korte periode, denk niet dat je dit doet.

  Nu mijn moeder heeft het zelfde probleem als jij, heeft op een operatie laten doen en na een paar jaar is het terug erger geworden, bleek hier terug het oude probleem op gedoken te zijn.

  Greets

  Mark

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  31 juli 2005 om 20:38

  @ bollingm

  In verband met dat verergeren werd mij inderdaad hetzelfde verteld.
  Ik ben ook niet bang dat dit een uiting zou zijn van een problematische O2 vergiftiging. Maar, als de zenuwen aangetast worden door een verhoogde ppO2, dan begint dit al lang voor ons lichaam dit als een vergiftiging ervaart. Maar… met de reeds beschadigde (verkalkte) zenuwen in mijn rechterhand vrees ik dat de verhoogde O2 druk dit proces van zenuwen die afsterven (want dat is wat er tenslotte gebeurd bij carpaal tunnel als het te erg wordt!) versnelt door de “bijkomende” schade die de ppO2 hier nog eens bovenop doet?
  Vandaar een beetje mijn ongerustheid…

  Eddy

 • bollingm

  Deelnemer
  31 juli 2005 om 21:40

  Hi Eddy,

  Vrees dat je deze vraag effectief aan een specialist zult moeten vragen die ook duik ervaring heeft of een doctor met een specialisatie in duiken of zo.

  Mark

 • Stropken

  Deelnemer
  31 juli 2005 om 22:16

  Wel DDT,in vorige artikels hier op het forum had ik reeds het idee geopperd of sommige duikongevallen niet te wijten zouden zijn aan het gebruik van Nitrox,m.a.w.nitrox gebruik bij zware inspanning.Had ergens gelezen dat die ophoping van zuurstof(belletjes)nefaste gevolgen hadden op o.a.ons zenuwsysteem/bloedvatenstelsel.

 • dennisv

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 09:36

  Carpal tunnel syndrome heft niet als primaire oorzaak een degeneratie van de zenuw zelf, maar wel meer een inknelling van de zenuw. Als je kijkt naar je pols aan de palmzijde zul je merken dat die pols in een soort boog staat : de duim en pinkzijde zijn hoger dan het middengedeelte. In dat middengedeelte lopen allerlei spieren en zenuwen met daarover nog eens een ligament. Als die zone nu te klein wordt door bijvoorbeeld overbelasting-irritatie-inflamatie-zwelling worden de zenuwen ingekneld, waardoor ze nog meer geïrriteerd worden en nog meer gaan zwellen en knellen.

  Het nitrox-gevaar lijkt mij dus niet meteen voor de hand liggend, maar dan moet je ook weten dat ik geen duikmedische kennis heb over nitrox.

  Meestal ontwikkel je een carpal tunnel door overbelasting of verkeerde bewegingen, gaande van typwerk tot zware arbeid. Ook repititieve bewegingen zijn problematisch.

  Het kan ook zijn dat je last hebt komende van de halswervels. Typerend hiervoor is dat bijvoorbeeld pink en ringvinger ‘slapen’ maar de andere vingers niet.

  dennis

 • roger

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 11:02

  Beste collega duiker,

  Ik heb PubMed (dé wereldwijde medische opzoekmachine van internet) er eens op nageslagen.
  In de medische literatuur wordt de jongste 10 jaar nergens melding gemaakt van een schadelijk effect van hogere O2 concentraties op het zenuwstelstel, of als oorzaak van CT-syndroom.
  Wel het omgekeerde: in 1998 is een geval beschreven van een persoon die na het duiken een CT-syndroom had, en met recompressie (= dus ook hogere O2-concentraties) is genezen.
  Vermoedelijk ging het daar wel om een deco-pathologie.

  Zou het kunnen dat je toenemende klachten het gevolg kunnen zijn, niet van de nitrox, maar van micro-belletjes (stikstof) ? Per slot van rekening treden die op bij elke duik, en gezien CT-syndromen gepaard gaan met gebrekkige bloedomloop t.h.v. de carpal tunnel, lijkt het mij niet ondenkbaar dat de belletjes daar moelijker evacueren, gemakkelijker groter worden en dus steeds opnieuw verdere schade kunnen veroorzaken. Kwestie van “the weakest link” in het lichaam.

  Hopelijk heb ik bij deze iets bijgedragen aan het antwoord dat je zoekt.

  dokter+duiker

 • roger

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 11:12

  + nitrox duiker

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 15:11

  Bedankt Roger voor je zeer nuttige antwoord! Dit werpt alweer een ander licht op de zaak!
  Het zou inderdaad de oorzaak kunnen zijn…. Ik hoop echter dat het niet zo is!
  De laatste 4 jaar heb ik mijn duikprofielen drastisch veranderd. Ik duik veel minder diep. 30 meter en dieper zijn eerder uitzondering dan regel. Bij een duik van bvb 30 meter verblijf ik langer dan 2/3 van de duiktijd op dieptes vanaf 9 meter en kleiner (waar mogelijk). Iedere duik wordt daarbij afgesloten met een veiligheidsstop van 5 minuten op 3 à 5 meter, of langer. Allemaal maatregelen om die bewuste microbellen tot een uiterste minimum te beperken. Daarbij gebruik ik dan ook nog eens bij 2/3 van mijn duiken Nitrox i.p.v. lucht, om dezelfde reden….
  Kan ik op de één of andere manier te weten komen (via mijn neuroloog?) of er sprake is (geweest) van microbellen die zich vastgezet hebben?
  Deze winter wilde ik mij zowieso laten opereren aan mijn rechterhand… Ik moet er echter wel op toezien dat het dan niet “te laat” is!

  😉 Eddy

 • roger

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 15:54

  “Kan ik op de één of andere manier te weten komen (via mijn neuroloog?) of er sprake is (geweest) van microbellen die zich vastgezet hebben?”

  Ik weet dat ze in hyperbare centra onderzoeken kunnen doen met Doppler. Of en hoemlang na een duik dit nog kan worden onderzocht ?
  Mag ik je verwijzen naar het hyperbaar centrum oa. van UZ Antwerpen ?

  In elk geval: door de operatie die je zult laten uitvoeren, zal m.i. de bloedsomloop worden hersteld, zodat die zwakke plek terug normaal wordt. Misschien is dit sowieso de beste oplossing.
  Bij mijn weten zijn er ook kiné-oefeningen (een soort stretch-oefeningen) die CT kunnen verhelpen. Maar niet veel kinestisten zijn hiervan echt op de hoogte.

  dus een (kleine) operatie lijkt mij pragmatisch het beste.

 • dennisv

  Deelnemer
  1 augustus 2005 om 18:06

  uit mijn ervaring leer ik dat carpal tunnel een bijzonder moeilijk te behandelen aandoening is. Ik heb al verschillenden succesvol behandeld, maar ook een aantal onsuccesvol. Het is steeds afwachten hoe het zal draaien, zelfs met de operatie !

  Dennis
  kinesitherapeut

 • veronique

  Deelnemer
  20 augustus 2005 om 16:12

  hey eddy,
  stuur eens een mailtje in het engels of duits naar Dr Adel Taher – de revelatie op gebied van medische duikproblemen. Zeg maar dat je het adres via veronique gekregen hebt – als je medische file hebt stuur die ook mee, misschien geeft dr Adel je een hele reeks vragen die je moet beantwoorden …
  vele groetjes hier uit sharm el sheikh

  veronique

  hyper_med_center@sinainet.com.eg

Weergave: 1 - 12 van 12 reacties

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader