Duikforum Duikforum Medisch duiken met ………

 • Creator
  Discussie
 • #75222

  kleinduikertje
  Deelnemer

  Momenteel heb ik een verlamde stemband. Weet iemand of er gevaren of risico’s zijn indien ik hiermee wil gaan duiken of voor de zwembadtraining(apnea oefeningen). Wat is jullie advies ?

 • duiken met ………

  Joop reageerde 16 jaar geleden 9 Leden · 20 Reacties
 • Jacky Shark

  Deelnemer
  26 april 2005 om 14:56

  Een vraag voor een NKO arts kleinduikertje…we wensen je een spoedig herstel in ieder geval. Mijn vrouw heeft zich een paar jaren geleden laten opereren aan haar stemband, omdat er tussen in een vergroeing was . Ze mocht een maand lang niet praten, wat voor haar een enorme oppoffering was, maar eind goed al goed, ze is er weer bovenop gekomen.

 • kleinduikertje

  Deelnemer
  26 april 2005 om 15:03

  Bedankt Jacky voor de snelle reactie. Ik ben naar een NKO arts geweest. Ik wacht nog op de resultaten van de scanner. Maar hij raad mij af om te trainen en zekers om te duiken daar dit risico’s kan inhouden. Hij heeft wel geen ervaring met duiken en ik vroeg mij af welke risico’s er kunnen bestaan die betrekking hebben met de stembanden.

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  26 april 2005 om 15:15

  Ik heb zitten zoeken bij duiken.nl bij de rubriek Medisch, maar niks gevonden ivm de stemband…Dennisv weet veel, is geen arts maar heeft een goede doorzicht en waarschijnlijk een grote dosis kennis op medische vlak…hopelijk dat hij dit leest.

 • dennisv

  Deelnemer
  26 april 2005 om 17:08

  Bedankt voor de verwijzing Jackyshark.

  Eerst moeten we een aantal zaken weten alvorens te antwoorden.
  Dit is echt specialistenwerk en ditmaal helaas niet mijn territorium.
  Toch zal ik proberen u op weg te helpen.

  Het feit dat er een stembandverlamming is, kan volgens mij niet direct een invloed hebben op het duiken zelf. Zolang het strottenhoofd bij contact met water nog de reactie heeft zich te sluiten, is het verdrinkingsgevaar zelf al kleiner.
  Kan je normaal eten/drinken? Verslik je je vaak (bv in eigen speeksel)?
  Ook belangrijk : hoe is de verlamming ontstaan ? Is het reeds van bij de geboorte of door een ziekte of…?

  U ziet, veel meer vragen dan antwoorden. Nu eens kijken waarom ik deze vragen stel :
  De verlamming kan ontstaan zijn door factoren die uiteindelijk niets met druk of vaatvernauwing te maken hebben. Bepaalde hersenaandoeningen kunnen dan misschien we enig gevaar betekenen.
  Het gevaar bij een verlamming in het keelgebied en duiken is het water zelf. Als u zich onderwater zou verslikken kan dit rampzalige gevolgen hebben, dat hoe ik u niet uit te leggen. Maar het kan ook zijn dat de gevoeligheid van de keelspieren en meerbepaald het strottenhoofd gevoeliger zijn, waardoor contact met water een strottenhoofdspasme kan teweegbrengen. Dit zou je al kunnen merken bij drinken en eten. Maar nu spreken we hier eigenlijk van een stemband zelf, waardoor waarschijnlijk de spraak wel iets meer gestoord is, maar daarom niet noodzakelijk andere functies.
  Het valsalva manoeuvre (om de oren te klaren) maakt wel gebruik van het sluiten van de stembanden, dus dat moet even geprobeerd worden.

  Mocht de aandoen nu ontstaan zijn door het duiken zelf, dan raad ik het af natuurlijk.
  Wat ik opmerk in je tekst is dat je zegt dat je MOMENTEEL een verlamde stemband hebt. Betekend dit dat u die pas verworven hebt door ziekte,cva,…?

  Persoonlijk zou ik even testen of een valsalva beweging mogelijk is (indien niet : niet duiken/vliegen,…). Indien dit lukt, kan er hoop zijn maar het advies van een gespecialiseerd arts is noodzakelijk, anders kan bij het kleinste incidentje uw verzekering alle betaling weigeren.
  Met andere woorden : dit is een probleempje die niet via een forum op te lossen is. Maar als je de hierboven vragen goed oplost kan ik u misschien al enige hoop gegeven hebben.

  Dennisv,
  de man die niet alles weet 😉

 • kleinduikertje

  Deelnemer
  26 april 2005 om 17:39

  Dennisv,

  Ik heb dit nu sinds een 4 tal weken. Plots stem enorm hees. Dus niet van bij geboorte maar slechts recent. Ook als ik drink verslikte ik mij telkens, dit laatste is reeds enorm verbeterd maar toch moet ik attent blijven hoe ik slik, met eten heb ik geen probleem. Met het klaren van de oren heb ik geen problemen. Wel heb ik het gevoel soms kortademig te zijn.

 • Jellyfish

  Deelnemer
  26 april 2005 om 17:49

  lijkt me inderdaad wel logisch.

  de mogelijkheid bestaat dat de oorzaak ook met een onderliggende onsteking kan t emaken hebben, nog een argument waardoor je tijdens het duiken bronchospasmes kan krijgen. vraag hiernaar wanneer je bij een KNO arts gaat die niet met duiken vertrouwd is.

 • dennisv

  Deelnemer
  26 april 2005 om 18:26

  vooral het feit dat het een recente aandoening is, wijst op een zeker gevaar. Het verslikken kan fataal zijn onderwater.

  Een voordeel van het ‘recent zijn’ is dat het ook tijdelijk kan zijn.

  Afwachten en specialist blijven volgen voor behandeling.

  Tot dan toe is het af te raden te duiken.

  Als de oorzaak ook andere delen van het strottenhoofd gestoord heeft (en ik vermoed dat door het slikprobleem) is er een groot gevaar voor glottisspasme of strottenhoofdkramp bij contact met water.

  mijn besluit : niet duiken en de verlamming zo snel mogelijk behandelen. Hoe sneller je start met behandelen, hoe beter het eindresultaat. Het woord ‘verlamming’ brengt enige schrik met zich mee, maar vele verlammingen zijn van voorbijgaande aard als ze juist aangepakt worden.

  Een verdrinking of fatale longoverdruk is helaas niet te herstellen.

  Hou de moed erin en wees geduldig,
  Dennis Vandermeersch

 • Rikentik

  Deelnemer
  26 april 2005 om 19:10

  @ Kleinduikertje

  Ik heb een kennis die hetzelfde probleem had.
  Altijd maar in het zwembad om te trainen om toch 3* te halen.
  Er is hem aangeraden niet meer naar het zwembad te gaan, niet altijd proper hé.
  De problemen verdwenen vanzelf.
  Gaat nu door het leven als 2* duiker.

 • kleinduikertje

  Deelnemer
  27 april 2005 om 08:59

  Bedankt voor de inlichtingen. Donderdag weet ik hopelijk meer. Het zou enorm spijtig zijn indien ik moest stoppen met duiken, het is toch prachtig onder water en zo rustgevend. Laten we duimen dat ik veel positiefs te horen krijg donderdag.

 • Werner

  Deelnemer
  28 april 2005 om 21:48

  en duikerke wat is de uitslag?

 • Zeemeermin

  Deelnemer
  29 april 2005 om 16:46

  Niet goed Werner, niet goed :-((
  Ze zal wel zelfs iets posten met antwoord
  Groetjes

 • kleinduikertje

  Deelnemer
  2 mei 2005 om 12:02

  Hallo iedereen,

  Inderdaad zeemeermin, geen goed nieuws.
  Ik heb een compleet duikverbod gekregen. Stembanden bevinden zich boven de luchtpijp, de luchtpijp wordt volledig afgesloten door de stembanden bij het eten en drinken en bij het inademen schuiven de stembanden volledig opzij zodat de luchtpijp vrij is om te ademen.
  Bij mij is de rechtse stemband verlamd, dit betekent dat mijn luchtpijp niet meer volledig wordt afgesloten, met gevolg dat ik mij verslik, en bij het inademen dat de luchtpijp niet volledig open is, met gevolg dat ik niet voldoende lucht kan krijgen en dus het gevoel heb van ademnood. Dit zijn nu al de symptomen aan de oppervlakte, stel je voor op – 30m waar de druk 4bar is. Met de minste inspanning kan ik een zuurstof tekort hebben, hypoxie, gevolg flauw vallen. In 80% van de gevallen zal dit zich herstellen meer dit kan tot 1 à 2 jaar duren. De oorzaak van mijn stembandverlamming is een gevolg van een banale keelontsteking.

 • Jellyfish

  Deelnemer
  2 mei 2005 om 17:26

  wat jammer.

  hopelijk krijg je in de toekomst beter nieuws; hopen op het beste dan maar.

  goed herstel!

 • Werner

  Deelnemer
  2 mei 2005 om 19:55

  @ kleinduikertje, idd allesbehalve goed nieuws. Hopelijk komt het op(lange) termijn in orde zodat je terug kan duiken.

  Mag ik je er aan houden dat je ons hier op de hoogte houd als er verbetering is?
  Ik denk dat er nogal wat mensen op het forum zitten die meeleven als het met een collega duiker wat minder gaat,wat ook de oorzaak is.
  Veel sterkte alvast! 😉

 • Zeemeermin

  Deelnemer
  2 mei 2005 om 22:02

  @kleinduikertje

  Véro en Rikentik wensen U het allerbeste en zie het allemaal niet te zwart.
  Hopelijk gaat het toch al iets beter voor de 27 mei voor uw examen 3*
  We wensen u veel beterschap en hopen nog veel mooie duiken te mogen doen met U
  dikke xxx van ons alle 2

 • kleinduikertje

  Deelnemer
  28 oktober 2005 om 08:35

  Dag iedereen,

  Zoals beloofd geef ik jullie hierbij de actuele stand van zaken.
  Ik ben gisteren opnieuw op controle geweest en mijn stemband werkt reeds terug voor 70 à 80%. Je ziet wel dat de linkse stemband nog het meeste werk op zich neemt maar de rechtse stemband (die verlamd was) doet weer mee. Tof hé. Ik ben enorm opgelucht en gelukkig. Wat ne mens allemaal niet kan meemaken 🙂

  Nu was ik begin juni, op aanraden van mededuikers, naar een andere NKO arts geweest om een tweede opinie te vragen. Deze NKO arts duikt ook dus zij kon begrip opbrengen voor mijn situatie. Na diverse onderzoeken (2 scanners en een volledig uitgebreid longonderzoek) mocht ik van haar mijn kopke toch onder water steken. Omdat de longen prima werkten en ik toch al enig ervaring heb met het duiken heeft zij mij de toestemming gegeven. Zij raadde mij wel aan om mijn duikprofiel correct te houden. T is te zeggen geen duiken maken waar ik nadien veel of lange trappen moest maken, zodanig indien ik een probleem had ik gemakelijk naar de oppervlakte kon stijgen. Indien ik een beginnende duiker was geweest dan had zij mij afgeraden om te duiken omdat een beginnende duiker meer gestresseerd is en minder ervaring heeft. Dus ben ik, in juni, vertrokken naar Egypte op een duikcruise, die reeds lang vast lag, en ik heb daar 20 prachtige duiken gedaan en ik heb geen problemen gehad. Nadien ben ik regelmatig blijven duiken bij ons. In de tweede helft van september had ik al een verschil gevoeld in mijn keel. Het verslikken bleef weg en mijn stem was opnieuw veel beter en gisteren heb ik de bevestiging van mijn vermoedens gekregen….de stemband wordt opnieuw actief.
  Nu moet ik binnen een 3 tal maanden opnieuw op controle om te zien of hij zich stabiliseert op 70 à 80% of dat hij zich volledig herstelt.

  Bedankt aan iedereen voor de info en het meeleven.

  Groetjes
  Kleinduikertje

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  28 oktober 2005 om 10:37

  He, dat is goed nieuws ! SUPER !!!!!

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  28 oktober 2005 om 11:55

  Yoepie!!!

 • Joop

  Deelnemer
  2 december 2006 om 20:31

  Quote


  kleinduikertje schreef:
  Hallo iedereen,

  Inderdaad zeemeermin, geen goed nieuws.
  Ik heb een compleet duikverbod gekregen. Stembanden bevinden zich boven de luchtpijp, de luchtpijp wordt volledig afgesloten door de stembanden bij het eten en drinken en bij het inademen schuiven de stembanden volledig opzij zodat de luchtpijp vrij is om te ademen.
  Bij mij is de rechtse stemband verlamd, dit betekent dat mijn luchtpijp niet meer volledig wordt afgesloten, met gevolg dat ik mij verslik, en bij het inademen dat de luchtpijp niet volledig open is, met gevolg dat ik niet voldoende lucht kan krijgen en dus het gevoel heb van ademnood. Dit zijn nu al de symptomen aan de oppervlakte, stel je voor op – 30m waar de druk 4bar is. Met de minste inspanning kan ik een zuurstof tekort hebben, hypoxie, gevolg flauw vallen. In 80% van de gevallen zal dit zich herstellen meer dit kan tot 1 à 2 jaar duren. De oorzaak van mijn stembandverlamming is een gevolg van een banale keelontsteking.

 • Joop

  Deelnemer
  2 december 2006 om 20:39

  Hallo,
  Ook ik heb sedert 10 weken een verlamde rechter stemband
  Is er iemand die mij kan vertellen of dit geleidelijk aan weer beter word
  Heb dit waarschijnlijk aan een virus infectie te danken
  BVD voor reactie(s)

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader