Duikforum Duikforum Uit fouten leren verkeerde richting

 • verkeerde richting

   DiveNow reageerde 17 jaar, 2 maanden geleden 8 Leden · 15 Berichten
 • Werner

  Deelnemer
  22 april 2005 om 22:19

  Duikje te Ekeren,we doken met drie buddyparen eerste paar vertrok vanop de steiger richting de put en zouden dan naar links gaan wij + het ander buddypaar een paar minuten later zelfde richting uit maar aan de put naar rechts. Na een 10 tal minuten duiktijd kwam ik dat andere paar tegen, OK teken gegeven en gekregen ,ik vondt het al raar dat zij de rechtse kant hadden genomen ipv. links zoals afgesproken…
  Uiteraard heb ik aan de put de verkeerde richting genomen,Waarom? kompas dat bleef hangen verkeerde interpretatie van kompas? echter geen van de buddy’s niet de mijne en niet het andere paar heeft mij even doen stoppen en mij duidelijk gemaakt dat ik wel terdege verkeerd zat.Na einde duik bleek hun frank wel gevallen te zijn OW maar waarom ze mij niet gestopt hebben is me nog altijd een raadsel.Een dom voorval van mijnentwege maar heb er toch enkele uren van wakker gelegen.
  moraal van het verhaal voor mij: durf je buddy ook eens attent te maken op het feit dat hij misschien fout zit, als het niet zo is des te beter.

 • pyjamaduiker

  Deelnemer
  22 april 2005 om 22:57

  Heb al eens onderwater naar het kompas van mijn buddy moeten vragen omdat ik het mijne verkeerd had ingesteld.Al goed dat je onderwater niet kan zien dat je een rood hoofd krijgt:-))
  Maar mijn buddy mag mij altijd op mijn fouten wijzen ,waarom niet

 • Werner

  Deelnemer
  22 april 2005 om 23:07

  pyjama dat is nu met die d9 toch geen probleem meer?

 • pyjamaduiker

  Deelnemer
  22 april 2005 om 23:18

  Die moet je nog altijd wel eerst ijken in de goede richting ,en als ik die met mijn slaapkop ook verkeerd instel als dat ik dat deed met mijn kompas dan sta ik weer met een rood hoofd onder water .Maar inderdaad heb nu een back-up kompas šŸ™‚

 • SVp

  Deelnemer
  23 april 2005 om 11:26

  Als mijn buddy in Ekeren iets anders doet dan wat afgesproken is, dan zwem ik gewoon lekker gezellig mee en hou ik voor mezelf in de gaten waar we zijn. En als ik (of hij/zij) aan een zodanige luchtvoorraad komen die net genoeg is om ons met de nodige reserve terug te brengen, dan pas begin ik aan zijn/haar gilet te trekken.
  Ik vind het niet nodig mijn buddy lastig te vallen met een probleem dat er geen is …

  Mvg.,
  SVp

 • badeendje

  Deelnemer
  23 april 2005 om 12:27

  Enkele maanden geleden bij een duik in de nekker met een 2*instructeur die de duikleiding deed.

  Fantastisch zicht onder water en we bekeken enkele van de objecten die daar te vinden zijn, toen plots die instructeur in een rondje begon te zwemmen. Na het eerste rondje deed ik teken naar hem dat hij in een rondje gezwommen had, maar ofwel begreep hij niet wat ik bedoelde, ofwel geloofde hij het niet en hij ging gewoon verder met het zwemmen in cirkels. Ik dacht dat hij iets kwijt was en ik maar mee zoeken, wist wel niet naar wat… šŸ™‚ Uiteraard was het zicht toen al veel minder (er was een beginneling bij die nogal veel stof maakt)

  Uiteindelijk, na 10-15 minuten toch de goede richting uitgezwommen en terug naar de kant. Het eerste wat die instructeur zei toen hij boven kwam: “Amaai, daar beneden waren zoveel stofwolken, vanwaar zouden die komen!? Wij waren toch de enigen in’t water?!” Ik hem dan maar proberen uit te leggen dat hij een kwartier lang in cirkels had gezwommen, wou hij mij nog niet geloven ook zeker!

  Ik weet nog altijd niet wat het probleem toen was, maar heb er wel goed om kunnen lachen. ’t is wel de eerste keer dat ik weet dat die instructeur een navigatiefout maakt, dus ik vermoed dat zijn compas bleef plakken of zo.

  Ik trek dat blijkbaar wel aan, met onze FatCat heb ik dat ook eens voorgehad in Sprimont! :-)))))

 • Stropken

  Deelnemer
  23 april 2005 om 16:31

  Zou niet onmiddellijk zeggen dat het ‘navigatiefouten’ zijn.Waren eens op een nachtduikje,de OS spiegelglad,gĆ©Ć©n zuchtje wind.Als we in het water gingen en op het water sloegen waren het allemaal LICHTbelletjes.Na de voorziene tijd gedoken te hebben zouden we terugkeren.
  Gezien we die plaatsen gewoon zijn weten we op hoeveel tijd ongeveer we terug aan de kant moeten zijn.
  Maaaaar,na de voorziene tijd…noppes.Ook de diepte veranderd weinig of niets.Naar elkaars kompas gekeken en beiden gaven dezelfde richting aan!We besloten oppervlakte te maken en wat raad je:we waren van de kant aan het palmen.
  ’s Anderendaags terug gedoken en alles was weer normaal.Zou het van evt statische elektriciteit in de lucht afhangen (het zgz St Elmus effect van op de schepen)???

 • Frank

  Deelnemer
  25 april 2005 om 17:33

  @badeendje: met zo’n mailadres is het niet te verwonderen dat je een kompas ontregelt šŸ™‚

 • Stropken

  Deelnemer
  25 april 2005 om 20:20

  Goe gezien,Frank.

 • badeendje

  Deelnemer
  25 april 2005 om 20:29

  šŸ™‚

 • Cutty Shark

  Deelnemer
  26 mei 2005 om 14:21

  @stropken

  Als ik niet aan het duiken ben ga ik af en toe orientatielopen.
  Op een zekere morgen wil ik vertrekken en neem mijn kompasrichting.
  Wat blijkt?
  N was S geworden.
  De polarisatie was gewoon omgedraaid.
  In de club was iemand die zei dat zulks inderdaad kon maar zeer uitzonderlijk is.
  Sindsdien duik ik met 2 kompassen (eentje 2e-hands bijgekocht)

  Vertrouw dus nooit blindelings op uw materiaal.

 • SVp

  Deelnemer
  26 mei 2005 om 16:38

  Ook een ongelofelijk vreemd kompasplekske : het “Galjoen zonder poen”.
  Daar moet je ook soms (altijd ?) in een grote bocht rondzwemmen als je er van weg wil geraken …

  Mvg.,
  SVp

 • badeendje

  Deelnemer
  26 mei 2005 om 18:16

  nooit vertrouwen op uw compas als je in de buurt van ijzer bent!

 • Stropken

  Deelnemer
  26 mei 2005 om 20:34

  Tedjuu,’k ga moeten veranderen.EĆ©n van mijn buddy’s is inwendig als een meccano,heeft altijd miserie op de luchthavens.

 • DiveNow

  Deelnemer
  27 mei 2005 om 12:02

  Hierbij Amsterdam ligt het Barnegat (ook wel Noorder IJ-polder). Door die plas lopen een aantal hoogspanningskalbels..
  Echt een leuke plas om een duikje te maken met de net gebreveteerde navigatie specialisten.. šŸ˜‰ Die weten niet hoe ze het hebben..

  Er zijn er aan de andere kant boven gekomen die mochten toen een wandeling van2.5Km maken naar de auto, er zijn er die na 10 min nog altijd niet van de kant wegkwamen….

  (He ook ik moest het leren..)

Weergave: 1 - 15 van 15 reacties

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader