Duikforum Duikforum Medisch Lage rug operatie

 • Creator
  Discussie
 • #68842

  kingo
  Deelnemer

  Ik weet het,het is hier niet de ideale plek om advies in te winnen betreffende operaties, daarvoor moet ik in ziekenhuis gaan;(heb ik al gedaan)maar heeft er soms iemand onder onze duikers of andere vriendenkringen de laatste 2 jaar een operatie laten doen tussen L5/S1 waar er een “kunstdiscus” werd geplaatst(plastiek)en hij of zij tevreden is na de operatie en terug het normale leven kan opnemen?Misschien ook graag een arts als advies.
  Is zeer moeilijke keuze voor mij.Dank

 • Lage rug operatie

  Jurn007 reageerde 5 jaar geleden 21 Leden · 27 Reacties
 • natduiker

  Deelnemer
  5 maart 2005 om 22:35

  Tja ik ben daar inderdaad geopereerd eerst een hernia daar na vastgezet.
  Heb heeel wat revalidatie jaren achter de rug maar ja nu gooi ik mijn fles maar niet meer op mijn rug.
  Ben zeker 3 jaar bezig geweest met trainen, veel pijn ect… maar het is 200% beter als die pijn voor de operatie en ik duik weer kan hradlopen fietsen mijn kind optillen ect…

  Staat wel voorop dat elke operatie slechter is voor je gestel…. maar dit is een keuze he als je echt niet meer ziet zitten, helemaal pinvrij ben ik niet.. Nu ik droog duik en meer lood mee moet nemen ect…

 • Stropken

  Deelnemer
  5 maart 2005 om 22:38

  Mijn echtgenote werkte in het operatiekwartier van ‘een’ kliniek met héél gekende chirurgen.En als ze vroeg wat zij moest doen (heeft ook dezelfde last/kwaal)was het antwoord kordaat NIET OPEREREN behalve in uiterste nood.Zijn nu al enkele jaren verder en zij behelpt zich nog steeds met medicamenten i.p.v.een rolstoel!!

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  5 maart 2005 om 23:05

  Mijn Astrid idem dito…heeft 2 hernia’s. Ze heeft van al en nog wat aan de hand gehad, en haar neef is chirurg in het ZOL(ziekenhuis oost limburg te Genk)van de serie uit het leven gegrepen. Zelfde raad: NIET OPEREREN tenzij gevoelsverlies in de benen…ze is maanden naar de rugschool geweest om te leren tillen,dragen volgens de ergonomie van ruglijders, en met een goede hulp van een echt super-kiné is ze ondertussen meer dan 4 jaar verder(af en toe voel ze dat er iets is, maar het gaat).

 • SVp

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 00:49

  Yep, hier meer van hetzelfde.
  Ook Bandscheiben Vorfall (ofte discus hernia) tussen L5 (5de en laagste lumbale wervel) en S1 (bovenste wervelelement van het sacrum).
  Heb 2 neurochirurgen geraadpleegd en zij zegden ook alletwee : indien geen uitval en/of verlammende pijnen : niet opereren.
  Ik heb een periode flink gewerkt aan buik- en rugspieren (’t was nodig …) en ik heb intussen geen last meer gehad. Het voelt daar wel continu stijf aan omdat je dat wat vermijd, en als ik in mijn bed es wat ongemakkelijk lig, dan voel ik wel eens wat tintelingen, maar that’s it.

  Mvg.,
  SVp

 • Stropken

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 08:14

  ‘k Verschiet van al die antwoorden!!Had niet gedacht dat er zo’n aantal miserie heeft/had aan de rug.Zal nu nog zeker méér zorg dragen voor mijn (denk ik)nog gezonde rug én uiteraard mijn wederhelft (zal mijn bakken bier nu zelf dragen)(LOL).

 • botervisje

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 08:24

  heb ooit een vriendin gehad, die had het wel serieus zitten. Totaal gevoelsverlies aan BEIDE benen. Een week later lag ze op de tafel!!!! Door de hernia dreigden haar zenuwen helemaal afgeklemd te worden en erger nog, gewoon doorgesneden te worden. Zij kon idd niet anders. Tussen haakjes, leeftijd blijkt hier niets mee te maken te hebben, ze was 25!!
  Maar opereren is idd de laatste oplossing.
  Joggen, lopen, zittend werk zijn moordend!!! Ze mocht eerder paardrijden dan terug op kantoor te komen werken.

 • Lazy Charles

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 08:24

  Tja, en het schijnt dat al die rugproblemen eigenlijk het gevolg zijn van het onverstandige besluit van de mensheid om rechtop te gaan lopen.

 • kingo

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 10:21

  bedankt voor de raad mensen,maar ze geven mij 80% kans op goede afloop???????Zijn dat dan fabeltjes?????Misschien wel zeker.
  Ik zou het doen om weer geen pijn meer te hebben tijdens men werk en bij het slapen gaan en na het zwemmen……………..enz……
  Maar heb nog geen uitstraling(hout vasthouden).
  Maar ik moet wel nog werken in men leven.Ben nog maar 41.Dat is het grootste probleem.Gelijk nu ik thuis ben van werk is het zeer goed houdbaar….Maar zo kan het toch niet?

 • Trico Traco

  Deelnemer
  6 maart 2005 om 10:54

 • SaloonDiver

  Deelnemer
  8 maart 2005 om 21:13

  Hoi Kingo,
  Ik heb een kleine hernia operatieondergaan L5/S1 een 3 tal jaartjes geleden.
  Het was een laterale uitstulping met pijn in het linkerbeen. Na een revalidatie van 1/2 jaar kon ik zowat alles terug doen…
  Ze hebben de opening waar de zenuwwortel doorgaat lichtjes vergroot.
  Aan mijn discus is niets weggenomen. Heb daarvoor behandelingen via kraker, chiropractor en kinesist ondergaan… zonder veel baat te hebben…
  Ik heb een zittend beroep wat alleen maar in het nadeel is volgens de dokter!
  Ik kan nog veel meer info geven maar ben uiteraard ook geen dokter!
  Hoe ik aan die hernia ben gekomen? Tja, overbelasting van mijn onderste rug zekers?
  Tergelijkertijd was ik een huis aan’t verbouwen, deed ik aan competitiewindsurfen op hoog niveau, speelde ik squash en zat ik regelmatig op mijn koersfiets… O ja, duiken en skieen deed ik toen ook al, welliswaar op een een laag pitje… Ik ben met alle sporten gestopt behalve het duiken!!! Ben net nog 3 dagen gaan skieen zelfs! Volgens de dokter is duiken een heel goede sport voor mij omdat je gewichtloos kan zwemmen! Ik heb wel een carbonflesje gekocht en voorlopig gaat het allemaal prima. Heb zelfs een caddyke liggen om mijn materiaal naar de waterkant te vervoeren in geval van nood 🙂 Wel nog nooit gebruikt…
  Moraal v/h verhaal, dankzij die hernia ben ik mij meer gaan concentreren op het duiken en heb ik echt het laatste faar de smaak echt te pakken gekregen. Dus er is nog hoop he!!!
  Succes!!!
  Ronald.

 • Pufferke

  Deelnemer
  9 maart 2005 om 00:41

  Hey Kingo,

  Allemaal goede raad van ervaringsdeskudigen. Zo eentje ben ik ook en niet veel meer. Wat me echter opvalt in jouw verhaal en zo te zien anders is met de verhalen van de anderen, is dat er bij jou voorgesteld is om een discus-prothese aan te brengen. Kennelijk heb je geen of niet alleen last van een verschoven discus (tussenwervelschijf )en/of een beklemde zenuw. Wat je wel precies hebt weet ik niet en jij misschien ook wel niet.
  Informeer eens goed naar wat er precies aan je rug schort, zou ik zeggen. En een second opinion kan natuurlijk nooit kwaad. In z’n algemeenheid is een hernia-operatie een linke aangelegenheid vanwege het gevaar van beschadiging van een zenuw, of juist een beklemming naderhand door littekenweefsel, veroorzaakt door de operatie zelf. In hoeverre dat risico bestaat bij de operatie die ze aan jou voorgesteld hebben zul je goed moeten navragen denk ik. Heel veel succes en een goed herstel toegewenst.

 • BOB

  Deelnemer
  13 april 2005 om 14:10

  Yo allemaal
  Ik heb zojuist mijn eerste infiltratie achter de rug en het is beter gegaan dan “men” mij gezegd had,alleen is mijn rug zo stijf als een surfplank ,ik mag in ieder geval gaan zwemmen deze avond in de club .
  De dokter bergrijpt niet goed wat er juist scheelt met mijn rug , dat ik uitstraling heb in mijn rechter been vind ze normaal maar mijn linker been doet ook pijn en dat is niet normaal volgens de scan.
  Wordt vervolgt.

 • Grazy Seahorse

  Deelnemer
  13 april 2005 om 21:12

  En TUSSEN de benen,is dat normaal???
  Volgens mij wél het belangrijkste.

 • Diver Tommeke

  Deelnemer
  1 juni 2005 om 21:36

  Zit met hetzelfde probleem, L5-S1 en L4-L5, met uitstraling tot in de rechtervoet. Heb al alles geprobeerd en alle mogelijke onderzoeken ondergaan (scanner, EMG, MR). Heb juist sinds maandag mijn 3de epidurale inspuiting gehad, dit verminderd de pijn maar neemt de oorzak niet weg en die pijnvermindering is voor ongeveer 5 dagen en dan is dat knagende gevoel er weer. Dus ook niet de oplossing hé. Men heeft mij aangeraden om te opereren L5-S1 een prothese en L4-L5 een kunstdiscus. Nu ik ben een fervente duiker en wil blijven duiken en ben zowat overal waar ik kan mijn licht aan hetopsteken indien je je al hebt laten opereren wil je mij dan wat info overmaken over het resultaat of als je een andere oplossing hebt gevonden laat me het aub weten. Thanks en veel sterkte en dat je nog veel mooie duiken kunt en moogt maken

 • stan

  Deelnemer
  1 juni 2005 om 22:28

  tav Kingo
  ik was laatste jaren niet weg bij dokters en apothekers,en scanners.Ben bij Dr De Waele,Dr Van Vyve,Dr martens,Dr Wissels Dr van Der Kelft geweest met mijn rugprobleem.
  Kort verteld: ik heb 3 black disc zitten in mijn onderrug L3-L4//L4-L5//L5-S1 en diagnose van al die specialisten is hetzelfde.zolang ik geen blaasverlamming krijg MOET ik verderdoen want onderin de rug zitten te veel zenuwbanen die kunnen voor problemen zorgen om aan te werken,en allen beweerden ook dat ik met pijn ging blijven zitten .Niet meer moest windsurfen,motorrijden,mountenbiken,en duiken nu nie en na operatie ook nie!
  ik heb 3*epuderale 3*faset infiltraties-rugschool en mijn zenuw naar rechts been laten uitschakelen ,nu kan ik wel nog duiken maar alleen met flesje van 5 of 6 liter en met mijn beste vrienden Buddy’s Benny,Johan,Bart die alles voor mij tot aant water sleuren,anders moet ik gewoon thuisblijven ,dus moraal van het verhaal is indien het kan (met leren leven) het is erg ik weet het maar risico’s op letsels zijn niet onbestaande en geen dokter die daar zijn hand voor in het vuur steekt.
  van harte beterschap gewenst ,gr stan

 • kasse

  Deelnemer
  1 juni 2005 om 23:24

  Beste kingo,

  Ik ben een kinesitherapeut, geen dokter, waardoor ik niet met cijfers wordt geconfronteerd van geslaagde of niet geslaagde operaties maar wel met de mensen. Men geeft je 80% slaagkans…
  Ik ga proberen een zo neutraal mogelijk mijn mening te geven.(los van reeds opgedane ervaringen) Niet elke hernia is dezelfde (ondanks wat blijkbaar veel mensen denken). Eerste en vooral, zorg ervoor dat je een paar specialisten bezocht hebt (en een aanrader zou er één zijn van fysische geneeskunde, die bekijken het soms anders dan neurochirurgen). De operatie die men wil uitvoeren bij jou is (wat men ook zegt) nog steeds een risico. Ofwel verbeterd het, ofwel … De vraag die je je moet stellen is wat indien het achteraf slechter blijkt te zijn (meer pijn, meer functiebeperkingen en eventuele andere gevolgen die gepaard kunnen gaan met deze operatietechniek), was die operatie het dan waard, heb je nu zoveel last dat er niet mee te leven valt? Bestaan er nog andere manieren? Geen gemakkelijke keuze, maar denk er een tijdje over na voor je de beslissing neemt.

  Het is trouwens goed dat je dit op dit forum plaatst, wanneer ik sommigen hun jacket aan zie doen, man man man… En lood geintegreerd in het jacket, zeer makkelijk, maar als je je fles van de grond moet aandoen is dat nog een extra paar kilootjes. Voor de mensen met een break (auto), gebruik ze!

 • SVp

  Deelnemer
  1 juni 2005 om 23:37

  Goed dat je dat eens aanhaalt Kasse.
  Ik zit ook met hernia op L5-S1 en al jaren een zeer delicate rug.
  Ik heb mijn jacket al op 20 verschillende manieren proberen aandoen, maar voor mij is er maar 1 goeie methode : jacket neerzetten op de grond met de fles naar mij toe, door de knietjes, armen door de armsgaten van de jacket, fles op de zijkanten beet pakken en dicht bij me houden, knieën rechten tot rechtstand en dan heel de zwik in 1 soepele beweging over mijn hoofd zwieren.
  Als ik dan zie hoe veel mensen onder belasting hun ruggen 90° torsen, dat moet mijn gedacht om zeep ! En dat wordt in veel duikscholen aangeleerd …
  Wat denk jij over mijn methode en over de draaimethode ?

  Mvg.,
  SVp

 • kasse

  Deelnemer
  1 juni 2005 om 23:38

  Trouwens,

  Zou het geen idee zou om van hoger hand (Nelos) eens wat richtlijnen of tips naar rugbelasting toe. De rugproblematiek bij duikers is immers een stuk hoger dan de gemiddelden. Men gaat uren en uren praten over bv proefafnames en de veiligheid onder water (wat uiteraard belangrijk is), maar boven water doet het er precies niet toe, en neen van éénmaal je fles verkeerd te hebben komen er geen problemen, maar voor zij die geen carbon fles hebben, hoeveel weegt je fles? Dat is niet nx é. En hoe verplaats je die meestal (bv om te laten vullen), de meesten waarschijnlijk met één hand aan de kraan… Duikje in oosterschelde? Voor velen efkes rijden, fles sleuren, jacket aandoen, indien nog loodgordel, je lood die in je onderrug hangt, het in en uit het water klouwteren met al je materiaal, duiken is nu éénmaal niet ideaal voor de rug. Het is niet mijn bedoeling om te preken, maar wat je kan doen voor je rug, doe het dan ook! Die kleine dingen kunnen een wereld van verschil maken, en éénmaal je het aan je rug hebt, geraak er dan maar eens volledig vanaf…

  Soit…

  Think about it, morgen kan het jouw discus zijn!

 • kasse

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 10:26

  @SVp

  Bestaan er ideale manieren? Eigenlijk niet echt. Jouw manier, als dat gaat voor jou en je er geen last van krijgt, doen. Zou ik het aanraden, neen. Omdat niet enkel torsie (draaien) slecht is maar ook het vooroverbuigen. De manier die voor mij het meest verantwoord lijkt (die ikzelf zoveel mogelijk probeer toe te passen) is: zoals reeds aangehaald met een break auto: fles zelfs monteren met fles rechtstaand in de koffer, voor het aandoen de fles dicht bij de rand zetten, jezelf zetten, jacket aan, en rustig rechtkomen, minste belasting van allemaal! Dus voor de duikers die dit nu opvallend aandacht lezen (rugpijn?), koopt u nen break! 😉

  greets
  kasse

 • anemona

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 10:30

  …of een Renaulke Twingo want daar lukt dat ‘op jouw manier’ ook prima hoor….!;-)))

 • roger

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 12:01

  Wat ruglijden betreft:

  ik ben wèl geneesheer
  en ook ruglijder

  ik mag (kan) dus van ervaring spreken, toch ??

  1. Sedert ik duik en zwemtraining meedoe: geen ruglast meer. Kwestie van de juiste rugsparende technieken toe te passen.
  2. NIET laten opereren als niet echt noodzakelijk: in Scandinavië mag er niet worden geopereerd zolang niet alle fysio, kiné en rugschool inspanningen zijn uitgeput. Eerst het éné dan het andere , dus.

 • botervisje

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 12:25

  Wel Roger, ik ben geen dokter maar heb jaren last gehad van mijn rug. Ook met uitstraling. Volgens mij hebben mijn zwangerschappen hier veel mee te maken want na de 3e had ik het echt goed zitten.
  Ook ik ben beginnen duiken en ik moet ook eerlijk toegeven dat het nu een pak beter gaat, ondanks het gewicht dat je moet meezeulen.Er valt mee te leven.
  Ik zal mijn fles wel nooit vanop de grond aandoen, steeds mooi recht op de camionette en ik heb ze in mum van tijd aan zonder veel krachtinspanning. Het gepaste jacket zal er ook wel veel aan doen, ik heb nu een master jacket met geintegreed backpack en dit vergemakkelijkt wel het dragen, ze hangt stevig tegen mijn rug aan. Mijn zoon heeft ook een loodgeintegreerd jacket, niks voor mij, veel te zwaar om alles ineens te tillen.
  Maar duiken opgeven zou ik zeker niet doen, er zijn ergere dingen. Een hele dag achter de PC zitten is zeker niet beter!!!!!!!

 • badboy

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 12:48

  ondertussen is Kingo met succes geopereerd. Via deze weg veel beterschap gewenst

 • dennisv

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 12:50

  Beste Kingo,

  Het is een beetje te gevaarlijk om hier advies te geven aan een persoon die ik niet ken en waarvan ik geen medische gegevens kan zien. Daarom raad ik je aan een arts te raadplegen die ook duikarts is.

  dennis

 • Jenn

  Deelnemer
  2 juni 2005 om 14:47

  Een goed herstel toegewenst en hopelijk tot nog eens een duik in de OS.

Page 1 of 2

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader