Duikforum Duikforum Medisch Duiken na been breuk?

 • Creator
  Discussie
 • #65811

  MvR
  Participant

  Ook rond dit onderwerp gaan er woeste verhalen de ronde.
  Wat is jullie mening?
  Onmiddelijk terug gaan duiken? Wachten,…?

 • Duiken na been breuk?

  Erwin reageerde 17 jaar, 7 maanden geleden 3 Leden · 4 Reacties
 • TJ

  Deelnemer
  11 februari 2005 om 16:30

  Antwoord van de duikmedische arts: Bij sommige breuken waarbij de botuiteinden niet goed tegen elkaar blijven zitten wordt onder andere gebruik gemaakt van plaatjes die met schroeven vastgezet worden in de botdelen. Een andere mogelijkheid is dat er een pen in het merg van het bot wordt gebracht. Zodoende kunnen de uiteinden van de breuk ook goed tegen elkaar groeien.
  In het algemeen wordt geadviseerd 3 maanden na een operatie niet te duiken omdat het herstellend weefsel gevoeliger is voor stikstof opname en zodoende de kans op locale decompressieziekte toeneemt. Bij sommige operaties wordt zelfs aangeraden langer te wachten. In U geval zou 3 maanden voldoende zijn mits de breuk voldoende genezen is. Is dit niet het geval dan is het advies niet te duiken tot 6 weken na volledige genezing. Het been moet dan dus weer volledig belastbaar zijn.
  Op het gebied van pennen, platen , schroeven en volledige gewrichtsprotheses is onderzoek verricht om te zien of dit enig effect had op het ontstaan van decompressieziekte . Het idee hierbij was dat lichaamsvreemd materiaal een plek zou kunnen vormen waar stikstof belletjes sneller konden ontstaan. Dit bleek echter niet het geval te zijn. Kortom als in U geval de breuk genezen is en het been goed belastbaar zonder functiebeperking dan kunt u gaan duiken . Na het verwijderen van de botpennen geldt eenzelfde tijdsperiode als hierboven beschreven.

  Copy/past van duiken.nl —-> medisch

  Hoop dat je hier iets aan hebt.
  Groetjes Tim

 • MvR

  Deelnemer
  11 februari 2005 om 16:38

  Het is al erg genoeg dat ik nu niet kan gaan.
  Diene gips past niet in m´n pak.;-)

  Zitten een paar schroefjes in en een plaatje
  om alles sneller te laten genezen.(da´s wat de dokter zecht)

 • TJ

  Deelnemer
  11 februari 2005 om 18:13

  Je kan mensen altijd om hun mening vragen maar ik denk dat dat niet beste is dat je kan in dit geval(de meeste onder ons zijn immers geen dokter). Volg gewoon de raad van je dokter op en je kan ook eens contact opnemen met iemand van de Medische Commisie die zijn immers gespecialiseerd.

  Groetjes Tim

 • Erwin

  Deelnemer
  12 februari 2005 om 20:53

  Begin november heb ik m’n kuitbeen gebroken. Een enkelvoudige ‘nette’ breuk. Begin januari was ik alweer aktief in het zwembad bij de begeleiding van cursisten. Eind januari m’n eerste buitenduik alweer gemaakt :-))) Wel mét toestemming van zowel de chirurg en fysiotherapeut!
  Maar ik heb ook verhalen gehoord dat het veeeeel langer kan duren…

  Groetjes,
  Erwin

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader