Duikforum Duikforum Duiken algemeen Nieuwe podcast over duiken

 • Creator
  Discussie
 • #383045

  GlennDW
  Participant

  the polygon seahorse

  Nieuwe blog en podcast over alles wat met duiken te maken heeft.

  In de eerste aflevering hebben we duikpionier Vic Verlinden te gast, in 1975 één van de pioniers in de duiksport in België en Nederland. In deze podcast kom je alles te weten over zijn indrukwekkende wrakduiken en vele expedities.

  Beluister de podcast:

  Podcast: Duikpionier Vic Verlinden

  Podcast is ook te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

 • Nieuwe podcast over duiken

  GlennDW reageerde 2 jaar, 5 maanden geleden 5 Leden · 7 Reacties
 • Luc Dupas

  Deelnemer
  8 april 2020 om 00:15

  Vic is ontegensprekelijk een wreed straffe gast en duiker Glenn!
  Maarre… “een van de pioniers in de duiksport”… vergeet niet dat de BEFOS en FEBRAS reeds in 1957 bestonden, en dat zij een van de medeoprichters waren van de CMAS begin 1959… 🙂

 • Trico Traco

  Deelnemer
  8 april 2020 om 09:08

  Quote


  Luc Dupas schreef:
  Vic is ontegensprekelijk een wreed straffe gast en duiker Glenn!
  Maarre… “een van de pioniers in de duiksport”… vergeet niet dat de BEFOS en FEBRAS reeds in 1957 bestonden, en dat zij een van de medeoprichters waren van de CMAS begin 1959… 🙂

  Inderdaad Luc.De pioniers waren o.a. René Crépin, Paul Bailly, en enkele anderen (de namen ontsnappen me).Het is vooral aan René Crépin te danken die directeur was bij La Vache qui rit dat we uiteindelijk zover gekomen zijn. De brave man liet zijn secretaresse Suzet Balsaux ook werken voor de BEFOS. Hij stelde ook de lokalen van de firma ter beschikking voor therorielessen en examens. Hij was het tenslotte die de Hippocampe in zwart wit in 1964 op zijn kosten liet uitkomen.(deze exemplaren kan men nog altijd nalezen op de site van Lifras en het zijn er heelwat).Weer later kwam die Hippocampe ook in het Nederlands uit.En in een nog niet zo ver gelegen kwam dan de splitsing in Nelos en Lifras en ik was en ben er nog altijd tegen. Wij,in Duitsland moesten voor de theoretische en zwembad voorbereidingen altijd naar de omgeving van Luik rijden en we werden daar altijd goed ontvangen door o.a. de nationale monitoren
  Jaques Mawet, Jean Wetzels,Giovanni Salvatore en Jean Orban die tegelijkertijd ook peter was van onze club (meer over het duiken van de Belgen in Duitsland vindt men op mijn site).Onze club in Duitsland werd gesticht in 1963 (CAS-Espadon-COA) en heeft bestaan totdat de Belgische strijdkrachten in Duitsland opgedoekt werden.
  Zoals je schreef is Vic misschien een krak maar een pionier: Never!

 • kvp

  Deelnemer
  8 april 2020 om 15:29

  Leuk initiatief voor die podcast!

  De discussie of Vic Verlinden dan wel of niet een pionier is, staat daar totaal los van. Maar als we dan toch over pioniersschap spreken – en dan vooral over het clublandschap in België, dan gooi ik graag volgende passage uit onze clubgeschiedenis op de hoop:

  Duiken is sinds het einde van de jaren 40, door toedoen van personen als Hass, Cousteau en Gagnan, ook sportduiken geworden.
  Het zijn zij, vooral met hun fotomateriaal uit de Rode Zee, die in het Antwerpse de interesse voor deze sport wekten.

  In 1952 ontstaat in de schoot van de Antwerpse Judo Academie de “onderwatersportafdeling” in de wandeling genaamd “onze Froggers”.
  De eerste oefeningen werden ingericht in het Astridbad te Antwerpen.
  1957 – Marcel Gijsen, John Cassiers, François Van Haezendonck en Pieter Jans bundelen hun enthousiasme en de basis voor de eerste Belgische duikclub is gelegd. John Cassiers wordt de eerste voorzitter, ook terug te vinden in onze Hall of fame.
  De in een eerste opwelling gekozen naam, The Frogmen, wordt na discussies tussen Vlaams- en Franstaligen toch behouden ondanks zijn Engelse vorm.

  In deze beginjaren van het Belgische sportduiken moet men het stellen met in vergelijking met vandaag bijna prehistorisch materiaal. Niets is vreemd genoeg: een duikpak bestaande uit een trui afgedicht met plastic, een tot duikmasker omgebouwd gasmasker uit de tweede wereldoorlog of een aangepaste gasontspanner om te duiken.

  Onze eerste leden gingen ook dikwijls naar het buitenland, vooral Frankrijk, om hun kennis te verrijken. Gelukkig voor de duiksport begon men in Frankrijk met de ontplooiing van winkels gericht op sportduikers. Dit lag mede aan de snelle opkomst van de duiksport in die tijd.

  Het enthousiasme van onze pioniers verspreidde zich snel in het Antwerpse waardoor het ledenaantal gestaag toenam.
  Door de grote en snelle groei ontstaan er verschillende groepen die hun stempel meer en meer beginnen te drukken op het clubleven. Een scheuring is niet meer te voorkomen. Stichters van duikclubs zoals CVD, Amphora, AKO en Moby Dick zijn oud-leden van The Frogmen.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  8 april 2020 om 15:50

  Koen.
  Wat je schrijft kan ik alleen beamen en dit hoort ook zeker bij de geschiedenis van het duiken.

 • UFo

  Deelnemer
  8 april 2020 om 16:28

  De geschiedenis van het duiken is dan plots gestopt begin jaren 70?

 • Trico Traco

  Deelnemer
  8 april 2020 om 17:02

  Quote


  UFo schreef:
  De geschiedenis van het duiken is dan plots gestopt begin jaren 70?

  Natuurlijk niet en dat kan je lezen op de speciale uitgave van de Hippocampus uitgegeven
  ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan Befos.En voor mij was 1970 het begin van mijn duikloopbaan.

 • GlennDW

  Deelnemer
  8 april 2020 om 19:43

  Allemaal bedankt voor de input en feedback.
  Dat het duiken in België al van voor Vic er is, dat wisten we ook. We wilden gewoon een podcast doen met iemand die zijn strepen meer dan verdiend heeft in de duikwereld en die vooral heel wat stenen heeft verlegd en er niet voor terugdeinsde om nieuwe wegen in te slaan.

  Dat hij geen échte duikpionier is, dat was dus duidelijk. “Pionier” was hij echter wél op veel andere vlakken in het duiken.

  We hopen echter wel dat zijn verhaal jullie heeft kunnen boeien. Suggesties voor komende podcast afleveringen zijn altijd welkom trouwens!

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader