Duikforum Duikforum Duiken algemeen Mij overkomt het niet

 • Mij overkomt het niet

  Mike reageerde 2 jaar, 9 maanden geleden 21 Leden · 40 Reacties
 • Lazy Charles

  Deelnemer
  23 december 2019 om 17:22

  bedankt voor het delen. Aangrijpende reportage.

 • MrUndergrounD

  Deelnemer
  23 december 2019 om 17:42

  Ikzelf vond het ook heavy
  Hoe zou jezelf reageren in die situatie?
  Daarom ook dat ik niet graag duik met 3 in de OS…

 • MontyB

  Deelnemer
  23 december 2019 om 19:18

  Ik vind het dubbel. Enerzijds kunnen niet-duikers moeilijk inschatten wat kan/niet kan in dergelijke situatie. Anderzijds zal iedere duiker wel zijn mening hebben over het gebeurde.

  Met dergelijke reportage worden oude wonden terug open gereten zonder enige meerwaarde.

  Iedereen verliest hierbij.

 • Smurfer

  Deelnemer
  23 december 2019 om 22:08

  Toch even wakker gelegen na het bekijken van de reportage. Het zal je maar overkomen. De kans is groot dat de jongen zijn fles leeggedoken heeft en dan in paniek geraakt is. Toen dacht ik, je kan toch gewoon die vest met je mond opblazen, maar als je dan als buddy met zo een stress situatie wordt geconfronteerd en op 30 meter diepte zit dan gaat de tijd en luchtvoorraad er wel heel snel door. En als je dan alleen naar boven moet das toch wel iets wat je nooit verwerkt krijgt.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  23 december 2019 om 23:12

  Jullie kunnen me dood schieten maar ik heb in dit spijtig ongeval wel enkele bedenkingen.

  Toen ik leerde duiken hadden we nog geen reddingsvesten of jackets en een oefening bestond er in uit 40 meter iemand die bewusteloos was met het hoofd omlaag naar boven te brengen.Deze oefening werd ook in de Oosterschelde afgenomen.

  Als ik mij niet bedrieg (kan fout zijn) moesten deze oefeningen in donkere waters uitgevoerd worden en niet in bv. de Middelandse zee.

  Ik vind de uitleg van de buddy nogal zwakjes.

  En het gebaren van Nelos dat niemand fouten ziet ken ik. Dat heeft te maken met een exertise die ik ooit heb moeten maken met een zaar ongeval in Bendor.Daar schoof men gewoon de schuld op het slachtoffer die maanden later stierf.

 • Baksteen

  Deelnemer
  24 december 2019 om 14:04

  Quote


  Trico Traco schreef:

  Ik vind de uitleg van de buddy nogal zwakjes.

  Kwou het niet zeggen maar dacht hetzelfde.

  Langs de andere kant is snel en adequaat reageren in een noodgeval waar je zelf deel van uitmaakt bijzonder moeilijk. Heb ik zelf overlaatst nog ondervonden na een stomme kop staart aanrijding waar er niet eens gewonden waren. Je moet eerst even op je effen komen en dat duurt een paar minuten. Minuten die je onder water vaak niet hebt. Met stenen smijten ga ik dus in elk geval niet doen. Misschien moeten we gewoon durven erkennen dat veel mensen ondanks alle training en sterren en strepen gewoon niet in staat zijn in een noodgeval snel adequaat op te treden… Zou beter zijn dan eerst de stoere jan uit te hangen en achteraf met slappe excuses te moeten afkomen.

 • Cthulhu

  Deelnemer
  24 december 2019 om 18:18

  Ik vind de uitleg van de instructeur zwakjes.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  24 december 2019 om 19:23

  Eerlijk. Een ruk aan de koord en de jongen sleepte de buddy enkele meters hoger. Dat bewijst dat die jongen op dat ogenblik paniek had en naar de oppervlakte wou. Op zulk een ogenblik komt er adrenaline vrij en krijg je meer kracht of power. De jongen was zeker stukken kleiner en lichter dan de buddy. En die laatste slaagt er dan niet in om een verdere afdaling te verhinderen en tenslotte op 30 meter niet meer met de jongen te stijgen? Ook al had de jongen geen lucht meer in de fles om zijn jacket op te blazen denk eens na:
  1. Had met de mond lucht in dat jacket kunnen blazen.
  2. Had zijn eigen jacket eerst moeten gebruiken.
  3. Heeft er blijkbaar niet aan gedacht dat er zoiets als een loodgordel bestaat die men desnoods kan afwerpen.
  Besluit: De buddy al of niet instructeur heeft fouten begaan.

 • netdata

  Deelnemer
  24 december 2019 om 20:29

  Los van mijn eigen mening moet je ook luisteren naar wat Ronny margodt opmerkte.

  Namelijk: de buddy heeft binnen zijn ervaring gedaan wat hij op
  Dat moment mogelijk achte.

  Het is gemakkelijk van ons om hier kritiek op te geven.

  Vergeet daarbij niet dat de buddy hoogst waarschijnlijk deels “verlamd” was door de heftige ervaring op dat moment.

  Wat niet weg neemt dat je dit voorval zeker kan gebruiken om op jezelf eens te reflecteren en er over na te denken.

 • Peter

  Deelnemer
  25 december 2019 om 10:33

  Aangrijpende reportage. Het is dan ook emo-TV met als enige doel veel kijkers halen. Op basis daarvan conclusies trekken of beoordelen is simpelweg ongepast en respectloos. Naar mijn persoonlijke mening is het maken van dergelijke reportages trouwens ook altijd op het randje. Maar ja…geeft het volk brood en spelen…

 • GDPeter

  Deelnemer
  25 december 2019 om 11:11

  Het juiste van de feiten ga je nooit kennen. En zelfs 1 bepaald feit kan door verschillende personen anders “gezien” worden.
  Je kan nooit weten hoe iemand reageert in een echte stresssituatie, ongeacht leeftijd, geslacht, brevet, duikervaring, …. Ik heb eigen ervaring met een redding op de Noordzee waarbij de reanimatie volledig op mijn schouders rustte tot de Seaking er was (40′?). Van al mijn collega’s op die boot (w.o. zelfs 2* instructeurs kwam er geen hulp of bereidheid tot helpen. Want “de kapitein had gezegd dat het achterdek vrij moest blijven”… en ik ondertussen maar reanimeren met de hulp van een matroos die O2 aanvoerde.
  Achteraf kreeg ik zelfs de laconieke opmerking “ik zag dat je goed bezig was en heb je dan maar laten doen”. Dan doen we al eens moeite in de club om CPR-lessen te geven.
  Bij 2 andere zware incidenten (verkeer) waarbij 1 slagaderlijke bloeding in de elleboogholte en 1 reanimatie (met verschillende breuken: schedel, ribben, schouder) na een motorongeval op een paradijselijk eiland zag ik steeds “vluchtende” collega’s die “van de hand Gods” geslagen waren…

 • MrUndergrounD

  Deelnemer
  25 december 2019 om 18:35

  Hoe duiken jullie eigenlijk met 3 in de OS?
  Met 3 aan de buddylijn , of ???

 • koraalklimmer

  Deelnemer
  25 december 2019 om 19:11

  liever met 2 dan met 3 maar als het niet anders kan…
  twee duikers aan elkaar met de buddylijn en de duikleider neemt de buddylijn in het midden vast.

  Dit enkel onder voorwaarde dat de drie duikers min of meer ‘ervaren’ zijn!

 • dbe50

  Deelnemer
  25 december 2019 om 19:45

  een duik ongeval…duik al heel wat jaren en toch zit er bij elke duik iets wat me scherp houd omdat inderdaad niemand kan zeggen “mij overkomt het niet”.
  Tijdens elke training geef ik wel een richtlijn aan mijn klas hoe je moet reageren of een anekdote tijdens een duik om toch steeds bedacht te zijn op iets waarvan je hoopt ,denkt ,dit overkomt me niet.
  Een oude 3*I zei me ooit eens tijdens een gesprek over nota bene een duik ongeval dat een duik ongeval nooit “zomaar” gebeurt….het zijn gebeurtenissen tijdens een duik die los van elkaar onschuldig kunnen zijn ,soms hooguit ververvelend ,maar die als ze in de “juiste” volgorde gebeuren een gebeurtenis in gang zetten die ,als je ze niet herkent/negeert of niet tijdig onderbreekt tot een dramatische toestand leid die onomkeerbaar is .
  NIEMAND gaat naar beneden met het idee /intentie om een ongeval te veroorzaken of verwacht er één tegen te komen.Daarom is het belangrijk ,zelfs al heb je tonnen ervaring,steeds opnieuw kritisch te zijn voor en tijdens de duik,zowel voor jezelf als voor je buddy.
  Ik heb de reportage met een zwaar gevoel gevolgt en herinner me de melding in het nieuws nog .
  Achteraf is het altijd makkelijk opmerkingen te geven over wat beter was vermeden of anders had gemoeten.
  Zelf heb ik me bij de reportage ook sommige vragen gesteld bij de samenstelling en verloop van de duik ..en zijn er zaken niet tersprake gekomen in de reportage.
  Waarom zijn die niet tersprake gekomen? daar kunnen heel wat reden voor geweest zijn …maar uiteindelijk maakt het voor de jongen niet meer uit
  Wat ik wel weet ,wees voorzichtig tijdens het duiken,neem niets evident en overschat je buddy en jezelf nooit ,ongeacht het brevet en aantal duiken.
  Verder kan ik maar zeggen aan iedere duiker ….safe bubbels en kom goed boven

 • Billy

  Deelnemer
  25 december 2019 om 21:39

  Spijtig ongeval, nu met fatale gevolgen door de buddyline 🙁
  De paniekerende jongen was anders snel boven, nu naar beneden gesleurd door de buddy.
  Rip Gijs.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  25 december 2019 om 22:04

  Quote


  Peter schreef:
  Aangrijpende reportage. Het is dan ook emo-TV met als enige doel veel kijkers halen. Op basis daarvan conclusies trekken of beoordelen is simpelweg ongepast en respectloos. Naar mijn persoonlijke mening is het maken van dergelijke reportages trouwens ook altijd op het randje. Maar ja…geeft het volk brood en spelen…

  Respectloos is diegene die met krokodillentranen mee werkt aan zo een reportage en dan een uitleg geeft dat op niets trekt.

  Is de jongen zonder lucht gevallen? Indien ja, werd de druk voor de duik gecontroleerd?
  Was die gast wel bekwaam om met die jongen te duiken?
  Als ik aan mezelf denk als oude I3, had ik quasi altijd de morele verplichting en de verantwoordelijkheid voor mijn mede duikers.
  Ouder worden heb ik voor mezelf vastgesteld dat ik die door de ouderdom dat niet meer kon garanderen en ben nog een tijdje alleen gaan duiken. Twee jaar later ben ik definitief na 40 jaarkes en heel wat duiken gestopt met mijn hobby. Ik heb me dat nooit beklaagd.

 • Cthulhu

  Deelnemer
  26 december 2019 om 15:31

  Er is nog een vraag die gesteld moet worden TT: waarom hing die jongen niet met de instructeur aan een buddylijn?

 • MrUndergrounD

  Deelnemer
  26 december 2019 om 18:42

  Quote


  Cthulhu schreef:
  Er is nog een vraag die gesteld moet worden TT: waarom hing die jongen niet met de instructeur aan een buddylijn?

  want de combinatie een 1* met een 2* aan de buddylijn en de instructeur ertussen , als je hem kwijtgeraakt zoals gebeurde mogen ze zelfs niet samen duiken

 • Marc VB

  Deelnemer
  26 december 2019 om 19:31

  Inderdaad het team was niet goed ingedeeld.
  Waarom hingen de instructeur en Gijs niet samen aan de buddylijn?
  Ik heb veel vragen maar die veranderen niets aan het incident.

  R.I.P. Gijs

 • Trico Traco

  Deelnemer
  26 december 2019 om 21:11

  Quote


  Cthulhu schreef:
  Er is nog een vraag die gesteld moet worden TT: waarom hing die jongen niet met de instructeur aan een buddylijn?

  Dan heb ik niet goed opgelet. Als de derde duiker een instructeur was, dan heeft die een fout begaan en versta ik de uitleg van Ronnx Margodt niet. Daar mag iemand tevreden zijn dat de ouders geen klacht neer gelegd hebben.

 • Koala

  Deelnemer
  27 december 2019 om 17:50

  Mijn bescheiden mening zijn er verschillende fouten gebeurd;

  Duikverantwoordelijke: waarom DIE plaats met serieuze stroming, 40m diepte en redelijk steil naar beneden…
  De instructeur die “los” meeduikt en een 1* met een (in mijn ogen onervaren)3*
  De 3* die zijn buddy niet bovenkrijgt, reageert niet adequaat ( was buddy zijn fles voldoende gevuld en/of zijn kraan voldoende geopend? Controle?…)
  Waarom loodgordel niet afgegooid? Goed misschien longoverdruk maar was tenminste boven…
  Heeft buddy wel geprobeerd om zijn buddy boven te brengen??

  Het blijft gissen maar een feit is dat een jonge gast het niet meer kan navertellen…

  Paniek kan bij iedereen voorkomen….maar dat je schijnbaar zonder veel moeite je buddy achterlaat….daar heb ik het moeilijk mee

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 december 2019 om 10:57

  Spijtig dat dit weer opgerakeld wordt door deze TV uitzending. En spijtig dat weer iedereen zijn commentaar hierover kwijt wil, zonder te weten wat er “echt” gebeurd is. En wees ervan overtuigd, iedereen weet nu dat het “jullie” niet zal overkomen!

 • Lazy Charles

  Deelnemer
  28 december 2019 om 11:04

  laat ons hopen

 • rollin

  Deelnemer
  28 december 2019 om 12:45

  Je kan duikers niet kwalijk nemen dat er commentaar of vragen komen, over de oorzaak waarom die jongen zonder lucht gevallen is hoor je niks.
  En dat is geen steen die geworpen moet worden, iedereen moet toegeven dat zij of hij wel eens fouten maakt. Ik ben ook al in het water gesprongen met een kraan die maar een kwartslag open staat (omdat die dwaze kwartslag terug nog steeds wordt aangeleerd) en dergelijke.

  Die schimmigheid zie ik enkel terug in duikongevallen. Bij vliegtuigongelukken of verkeersongevallen is dat niet zo.

 • UFo

  Deelnemer
  28 december 2019 om 15:47

  Quote


  rollin schreef:
  Je kan duikers niet kwalijk nemen dat er commentaar of vragen komen, over de oorzaak waarom die jongen zonder lucht gevallen is hoor je niks. Die schimmigheid zie ik enkel terug in duikongevallen. Bij vliegtuigongelukken of verkeersongevallen is dat niet zo.

  Inderdaad, de reportage riep bij mij meer vragen op dan antwoorden.

Page 1 of 2

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader