Duikforum Duikforum Medisch Tanden

 • Creator
  Discussie
 • #381304

  Cthulhu
  Participant

  Vraagje voor de ervaringsdeskundigen:

  Sinds gisteren ben ik helaas een tand armer en aangezien ik er al 10-tallen jaren geen meer op reserve heb dringt vervanging zich op.

  Zijn er duiksgewijs voor- en/of nadelen bij de verschillende alternatieven?

  Ik heb aan de tandarts gevraagd of het een haaientand mocht zijn, maar ondanks aandringen wou hij er niet van weten. Hij heeft me wel het adres van een goede psychiater gegeven…

 • Tanden

  botti.d.ä reageerde 2 jaar, 8 maanden geleden 10 Leden · 13 Reacties
 • Karlvangent@gmail.com

  Deelnemer
  13 december 2019 om 20:48

  Wij duiken een spectrum ots full face mask
  We zijn er super content van
  Geen tanden nodig

  OTS Spectrum Full-Face Mask

 • robbyrey

  Deelnemer
  14 december 2019 om 09:40

  Quote


  Cthulhu schreef:
  Vraagje voor de ervaringsdeskundigen:

  Zijn er duiksgewijs voor- en/of nadelen bij de verschillende alternatieven?

  Ik heb aan de tandarts gevraagd of het een haaientand mocht zijn, maar ondanks aandringen wou hij er niet van weten. Hij heeft me wel het adres van een goede psychiater gegeven…

  Implantaten worden tegenwoordig meer en meer gebruikt, echter wel duur. Ook (voor mij het grootste) nadeel : je kan een hele periode langer NIET duiken, de wonden van de ingeboorde vijzen moeten volledig genezen zijn, vergelijkbaar als met een botbreuk…

  Met een degelijke brug / vals gebit nog nooit problemen gehad. Kunnen ook worden versterkt met metaal erin, om wat harder in het rond te kunnen bijten 🙂

  Grtz,
  Robby

 • Cthulhu

  Deelnemer
  14 december 2019 om 17:32

  Over hoe lang spreek je dan als je voor een implantaat gaat?

 • BJ

  Deelnemer
  14 december 2019 om 19:25

  Eerst tand trekken, twee tot drie maand tegen dat het bot genezen is. Dan pas boren ze het implantaat er in, nog eens twee tot drie maanden om te genezen. Ik heb al die tijd wel met een voorlopige, losse brug rondgelopen, uit esthetische overwegingen. Lukte wel om te trainen maar niet super comfortabel om snorkel in te houden. Maar het waren dan ook mijn vier voortanden…

 • Cthulhu

  Deelnemer
  14 december 2019 om 20:33

  Bij mij is het gelukkig maar 1 tand en meer achteraan, dus geen esthetisch probleem.

  Maar je hebt achteraf geen miserie bij het duiken op duikmedisch vlak?

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  15 december 2019 om 02:02

  Voor wat het waard is: ik heb najaar 2010 een van mijn kiezen (molar 46) in 2 gebeten (op duikvakantie), eind November zijn in het UZ de resten van die kies en de wortel verwijderd en de wonde is dichtgenaaid… 1 week later was ik al opnieuw in openwater aan het duiken (wel meerdere maanden uit het zwembadwater gebleven), dan heeft het kaakbot enkele maanden de tijd gekregen tot eind april 2011 om terug aan te groeien en toen is het implantaat aangebracht… en 1 week later was ik alweer opnieuw in openwater aan het duiken… en een paar maanden later is de kroon geplaatst.

 • Cthulhu

  Deelnemer
  15 december 2019 om 18:17

  Bij mij is ook een van mijn kiezen afgebroken en dezelfde dag nog heeft de tandarts, met enige creatieve hardhandigheid, de rest verwijderd. Het vergde maar een paar draadjes en morgen gaan die er al weer uit… gelukkig maar want donderdag moet ik een zwembadexamen 2* afnemen…

  Maar als ik het goed begrijp kost zo’n implantaat ongeveer hetzelfde als een mooie duikreis… zucht…

 • Baksteen

  Deelnemer
  15 december 2019 om 22:58

  Ik heb er ook 1. Alles samen 2000 euro denk. Maar geen duikdag voor gelaten voor zover ik me herinner.

 • Trico Traco

  Deelnemer
  16 december 2019 om 10:20

  Ooit had ik in het vliegtuigop weg naar Safage plots helse pijn in een tand onderaan aan een voorste tand. De volgende dag tijdens het duiken weer deze pijn. Dan met taxi naar Safaga naar een tandarts. Daar angekomen zag ik een krot van een huis met daarin het kabinet van de tandarts.
  In zijn kabinet kon ik mijn ogen niet geloven.Zeer zuiver en zelfs moderner ingericht als bij ons soms het geval is. De laatste snufjes moderne apparatuur. Ik liet de tand trekken en betaalde een luttel bedrag. En de volgende dag was ik weer aan het duiken.

 • Verwijderde deelnemer

  Verwijderde deelnemer
  18 december 2019 om 18:05

  https://alertdiver.eu/nl_NL/artikelen/duiken-en-kaakimplantaten

  Hier spreekt men over een “minimum van vijf weken”…

  Ik weet ook niet in hoeverre dit advies nog steeds geldt gezien het een artikel betreft van 10 jaar geleden.

  Volgens mijn tandarts nu, is er geen wachttijd nodig na het plaatsen van een implantaat.

 • botti.d.ä

  Deelnemer
  18 januari 2020 om 19:33

  Hangt een beetje van de omstandigheden af.
  implantaat plaatsen in stevig bot (vnml onderkaak) maakt een botwonde die wat wordt afgedekt met tandvlees. Tijdens de genezing kan contact met vervuild badwater eventueel een probleem zijn. De week na plaatsing beter geen duik.
  Indien het implantaat in de sinus wordt geplaatst (“sinuslift”) is er een reel risico op barotrauma. Dan is duiken zeker uit den boze. Duikpauze hangt af van de omvang van de ingreep en het verloop van de genezing.
  Implantaat niet in de sinus maar wel met botopbouw geplaatst geeft weinig risico op barotrauma maar wel een wonde met meer risico op infectie of nabloeding. Duikpauze hangt af van omstandigheden.

  Ook zwaar gecarieerde tanden kunnen barotrauma geven, of als er na een ontzenuwing een tijdelijke vulling met wat lek of lucht eronder aanwezig is.

  Vraag best advies aan een duikende tandarts 🙂

 • SVp

  Deelnemer
  23 januari 2020 om 21:22

  Voor implantaten ga ik zeker ook eens prijs vragen in Istanbul wanneer het mijn beurt is.
  Zeer kwalitatief werk aan zowat 1/3 van de kost hier.
  Sommigen zouden zelfs aanbieden inclusief hotelverblijf met halfvloeibaar menu tussen fases …

 • botti.d.ä

  Deelnemer
  25 januari 2020 om 16:17

  Beste Cthulhu,
  op zich is er niks mis met medisch toerisme. En Turkije heeft best een degelijke opleiding en de universiteiten doen ook aan serieus wetenschappelijk werk.
  Probleem is uiteraard dat ook in een land met een gedegen opleiding nergens een garantie is dat de individuele practicus het niveau haalt (dat is in wezen ook in België zo).
  Enkele bedenkingen:
  1) vermits het verblijf kort is kunnen ingewikkelde behandelingen die een uitgestrekte voorbereiding en eventuele checkpoints (kijken of een behandeling wel is aangeslagen) omvatten niet worden uitgevoerd. Of je blijft ergens met een medische tijdbom of er wordt radicaler ingegrepen. Verder moet het ook direct passen, deeltrajecten herbeginnen als iets niet op zijn plaats komt is vaak niet mogelijk.
  2) nazorg en probleemoplossing is telkens een nieuw vliegticket tenzij je iets aan het thuisfront kan regelen (dat kan je tandarts om de hoek missen als kiespijn), te meer de laatste die zijn vingers aan de zaak had ook de verantwoordelijkheid moet nemen.
  3) Zorg ervoor dat je goed gedocumenteerd terugkomt. Welk type implantaat is er verwerkt? Welke hulpstukken? Welk metaal? Want wisselstukken van Alibaba die geen CE-logo hebben mogen ze hier niet verwerken.
  4) Probeer iets te weten te komen over de praktijk, vraag eens of zij zicht hebben op succes/faling van hun implantaten.
  Succes ermee!

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader