Duikforum Duikforum Zicht & Temperatuur Einde bloei?

 • Creator
  Discussie
 • #378812

  Jeroenvv
  Participant

  Gisterenavond eindelijk weer een duik gemaakt met goed zicht. Bij het galjoen, dat boordevol ringsprietslakken zit, en prachtig begroeid is met penneschaft. Geweldige duik!

 • Einde bloei?

  Luc Dupas reageerde 3 jaar, 3 maanden geleden 6 Leden · 13 Reacties
 • UFo

  Deelnemer
  20 mei 2019 om 11:54

  Het galjoen is tegenwoordig prachtig. Zaterdagnacht hadden we het voor ons alleen: Vlokslakken, Slanke Waaierslakken, Harlekijntjes, Brede ringsprietslakken bij de vleet op de Penneschaft, NZ krab en Kreeften, 3 vorskwabben, …
  De watertemperatuur wordt ook stilaan aangenaam: 14°C, 68 min gedoken, 🙂

 • wimv

  Deelnemer
  20 mei 2019 om 18:15

  gisteren 19/05 op de Vuilnisbelt zwak tot slecht zicht.
  Vandaag 20/05 op Putti’s Place redelijk goed zicht.

 • Jeroenvv

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 11:49

  @Ufo hoe lang op het wrak? Ik ga misschien toch eens wat vaker met Nitrox op dat soort plaatsen duiken want na 25 minuten op het wrak gaat de deco aan de deur kloppen. En hoewel de kant daar ook mooi is, is het op het wrak zelf verreweg het mooiste

 • UFo

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 12:16

  Ik duik in de OS steeds met lucht. Op vakantie duik ik tegenwoordig met nitrox, zeker bij 3 of meer duiken per dag.
  We zijn op het wrak gebleven tot we 10 min (op 3 m) trap hadden. Terug aan de kant moesten we 13 minuten doen. Ik zal thuis mijn profiel eens nakijken. De exacte tijd op het wrak weet ik niet meer. Het heeft ook eventjes geduurd voor we er waren: ik was te veel naar het O gezwommen en zat op het zand. Terug naar het Westen gedraaid en er pal op gezwommen. We hebben dan heel op het gemakje gans het wrak rondgezwommen.

 • netdata

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 12:25

  @jeroenvv Doe je niet graag trappen omdat je NITROX gebruikt dan?
  Ikzelf gebruik enkel NITROX bij bezwarende factoren, de nultijd verlengen vind ik geen argument voor mij 😉

 • beester

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 18:30

  @ Netdata… toch een beetje raar dat. Vind jij dan een vierkante duik (wat ’t galjoen toch min of meer is… je wilt het grootste deel van je duik op diepte besteden), dan geen goede gelegenheid om NITROX te duiken?

  Is ’t zelfde als op de Noordzee niet met nitrox te duiken… blijf ik raar vinden.

  Zeker als je met een beperkte duiktijd zit (wat je op de OS toch hebt met getijdeduiken).

 • netdata

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 19:21

  @beester nee was vooral benieuwd naar de reden.
  Ikzelf vind nitrox geen reden om je nultijd te verlengen, de andere voordelen wel natuurlijk.

  Wil he toch langer beneden doe je gewoon je deco trappen, vandaar de vraag.
  Zoals ik aangaf gebruik ik nitrox voornamelijk bij bezwarende factoren.

  Uit jou uitleg begrijp ik dat je het voornamelijk wil om veiliger te duiken, en niet voor je nultijd te verlengen.
  Of versta ik je verkeerd ?

 • beester

  Deelnemer
  21 mei 2019 om 21:48

  Hey Netdata, draai je het niet om? Nultijd verlengen is een mogelijke reden om met nitrox te duiken?

  Nee, in mijn optiek is elke duik een decoduik, omdat je toch altijd een stikstof gradient hebt dat je kwijt moet geraken (ofwel door je opstijging te vertragen, ofwel door een veiligheidstrap te maken, ofwel door echte deco trappen). Dus nultijd is voor mij nogal wazig, want ik doe zowiezo (veiligheids)trappen.

  Maar bij vierkante duiken, zoals Noordzee duiken, maar ook een duik op ’t galjoen zou ik juist wel nitrox duiken om mijn nultijd te verlengen! Niet omdat ik geen trap wil doen, maar omdat de duiktijd op de kentering beperkt is, en ik niet 10-15-20 minuten trap op 6-3 m wil doen wanneer ’t getij draait en de stroming serieus opkomt. Dan liever een nitrox 32 of 36 (eventueel)… heb je een half uur, 35 min op ’t wrak binnen de nultijd… dan terugdraaien, je pakt een paar minuutjes deco maar tegen dat je op 3 m zit (uitduiken) ben je die al weer kwijt. In totaal mooi een uurtje gedoken, perfect binnen de kentering.

  Liever dat dan met lucht… 15 minuten trap pakken… die je ook wel kan uitduiken, maar misschien toch met ’t groot duikmes in ’t zand steken, en een beetje tegen de stroming in waaien.

  Nu pak ’t met een korrel grof zout hé… ’t is al weer een jaar geleden dat ik nog eens in ’t scheld gedoken heb.. de middellandse zee ligt me beter nu ik wat zuidelijker woon 😉 (ze noemen dat salonduiker)

 • UFo

  Deelnemer
  22 mei 2019 om 13:38

  Correctie: we zijn gedraaid met 8 minuten trap en eens op 12 m waren het er 13 geworden.
  Ik denk dat we het wrak gevonden hadden na 9 minuten en na 39 minuten duiken zijn we teruggekeerd dus 30 min op het galjoen. We zijn in totaal 40 min beneden de 20 m geweest.

  @beester: die getijden zijn allemaal relatief hoor. Volgens de website van Orca Bree was het die dag LW om 22:14. Volgens het getijde boekje dat ik bij had, was het LW om 22:25. We zijn uiteindelijk te water gegaan om 22h02 en hebben 68 min gedoken. Geen mes in het zand moeten steken. 45 min voor het getij erin en 45 min erna er terug uit is meestal geen probleem. Toch voor de plaatsen waar wij courant duiken: alles ten oosten van de Zeelandbrug zowel N als Z kant. Aan de Tetjes en de Parking gaan we zelfs te water tussen de getijden in.
  Mijn laatste duik aan het Wrak van den Boer was met springtij: viel goed mee. Ik heb er één keer op het mes naartoe gegaan en dat was op een dag tussen spring en doodtij.
  De getijden in de Oosterschelde: “’t Kan verkeren”

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  22 mei 2019 om 14:09

  Quote


  UFo schreef:
  Correctie: we zijn gedraaid met 8 minuten trap en eens op 12 m waren het er 13 geworden.

  Wat ik daar doorgaans doe is vanop het wrak in het blauw stijgen naar 10-12m en dan richting kant, dan komt er geen extra trappentijd bij.

 • UFo

  Deelnemer
  22 mei 2019 om 14:25

  Is een mogelijkheid maar dan hang je vol in de stroming en heb je geen idee meer hoe snel/ver de stroming je meeneemt. Eerlijk gezegd doe ik dat niet graag in de OS. De bodem plakt. 😉
  Die 5 minuutjes extra was geen probleem. Daar werd al rekening mee gehouden toen we het wrak verlieten. Mijn buddy had op het einde nog 60 bar over in zijn 15 l, ikke een dikke 80 in mijn 10 l 300 bar. Er was nog marge genoeg.

 • Jeroenvv

  Deelnemer
  8 juni 2019 om 11:41

  @netdata ik vind een beetje deco geen enkel probleem. Maar het is ook afhankelijk van met wie je duikt.
  Heb alleen geen zin om verplicht > 15 minuten deco stop te doen.

  @luc, in het blauwe opstijgen vind ik geen goede optie, je kunt op de terugweg nog zoveel leuke dingen tegenkomen….

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  8 juni 2019 om 22:26

  Tja Jeroen, dat is gewoon kiezen tussen een paar minuten langer op het wrak blijven, of die paar minuten over de bodem richting kant gaan, om uiteindelijk dezelfde hoeveelheid trappen te hebben he.

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader