Duikforum Duikforum Onderwater Fotografie & Video cursus fotografie

 • Creator
  Discussie
 • #139631

  jim
  Deelnemer

  hey,

  ik zou graag een deftige cursus onderwaterfotografie volgen maar weet eigenlijk niet goed waar en hoe.Weet iemand interessante adressen?

  bedankt,

  jimmy

 • cursus fotografie

 • TnT

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 11:36

  Kijk eens op http://www.acavos.be/. Er start een cursus in september.

 • RenaatD

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 11:41
 • dennisv

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 12:08

  of alles samen : http://www.onderwaterfotografie.be

  is over heel vlaanderen, van nelos, inclusief antwerpse acavos en west vlaamse wevos (oa peter ryngaert), etc..

 • sea angel

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 12:10

  Specialty Digitale Onderwaterfotografie bij PADI.

 • dennisv

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 13:27

  prijs is dan wel heel hoog, hé. De nelos lessen zijn gratis en als je het brevet wil betaald je amper 25 euro bij homologatie

 • sea angel

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 14:51

  De vraag was wel om een ‘deftige’ cursus te volgen.

  Voor wat, hoort wat.

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 14:55

  Ah ja… daar heb je een punt Sea Angel… inderdaad… bij ons krijgt ge alleen maar les van “ouwe rotten in het vak” die al jarenlang van de eerste Nikonos of nog voordien meedraaien en alles meegemaakt en gehad en uitgeprobeerd hebben tot en met de nieuwste digitale toestanden… en die weliswaar alleen maar wereldwijd op alle fotocompetities hoge punten scoren…
  Tja… uiteraard kan je dat niet vergelijken met die superduper PADI OW-fotografie-specialty-instructeurs die zelf nog maar net geleerd hebben dat toestelletje zo vast te houden dat ze de flits niet in hun ogen krijgen… en dan nog steeds knipperend van die eerste flits aan het bekomen zijn dankzij handenvol dollars… ;-)))))
  Groot gelijk Sea Angel… voor wat, hoort wat… !!!

 • Dries

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:15

  haha… zelfs een blinde zzag hier weer de discussie PADI – NELOS – … aankomen 🙂

  De cursus van Avacos is best wel goed. Ik heb deze ook gevolgd. Spijtig genoeg geen tijd gehad om nog in het water te kruipen en de nodige foto’s te gaan nemen. Verbouwingen gaan voor.

  Maar ik ben wel aan het denken om eventueel toch nog eens de lessen opnieuw te gaan volgen en zo verder af te werken. Het enige wat ik in de cursus gemist heb is hoe je materiaal moet onderhouden. Wat zijn de juiste methoden om je camera droog te maken. Gewoon laten drogen? afdrogen? droog blazen. Hoe moet je een o-ring invetten en dergelijke.

  Voor de rest. Prima cursus. Duidelijk uiteen gezet. En zeker de mogelijkheid om vragen te stellen en duidelijke antwoorden te krijgen.

  Wat een PADI specialty betreft. Geen idee. Nooit iemand gekend die het gevolgd heeft. Maar zoals Luc reeds zei. Ik weet niet hoeveel ervaring die instructeurs hebben. En of er überhaupt in België een instructeur is die PADI foto-specialty geeft.

  Dries

 • blue

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:25

  “Ah ja… daar heb je een punt Sea Angel… inderdaad… bij ons krijgt ge alleen maar les van “ouwe rotten in het vak” die al jarenlang van de eerste Nikonos of nog voordien meedraaien en alles meegemaakt en gehad en uitgeprobeerd hebben tot en met de nieuwste digitale toestanden… en die weliswaar alleen maar wereldwijd op alle fotocompetities hoge punten scoren…
  Tja… uiteraard kan je dat niet vergelijken met die superduper PADI OW-fotografie-specialty-instructeurs die zelf nog maar net geleerd hebben dat toestelletje zo vast te houden dat ze de flits niet in hun ogen krijgen… en dan nog steeds knipperend van die eerste flits aan het bekomen zijn dankzij handenvol dollars… ;-)))))
  Groot gelijk Sea Angel… voor wat, hoort wat… !!! ”

  *kuch* veralgemening *kuch*

 • jim

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:29

  Is het ook mogelijk dat je als padilid bij nelos de cursus volgt en krijg je dan ook een geldig brevet?(niet dat het mij om een brevet te doen is maar kom)

 • Dries

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:32

  Hoi Jim,

  Je kan perfect de cursus volgen. En dit eveneens gratis (ik wil ook meespelen in de kindertuin). Enige wat te betalen is, is de 4 euro voor huur van het zwembad.

  Ik dacht wel dat je enkel als Nelos-lid ook het brevet kan aanvragen. Vergeef het me als ik fout ben. Ik ben er echter wel zeker van dat je de cursus kan volgen. Zelf heb ik dit ook gedaan zonder aangesloten te zijn bij NELOS.

  Dries

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:34

  > En of er überhaupt in België een instructeur is die PADI foto-specialty geeft.
  Ja hoor ! JM Claes van TimeToDive… die geeft zeker die cursus… die geeft alles… die kan alles… 😉

  > *kuch* veralgemening *kuch*
  Inderdaad Bart… ’t was die 200% voorspelbare veralgemening van Sea Angel waar ik op reageerde… KLOPT!

  > Is het ook mogelijk dat je als padilid bij nelos de cursus volgt
  Ja hoor ! V.b. die ACAVOS-cursussen staan open voor iedereen ! Onze specifieke duikcursussen zijn uiteraard alleen voor NELOS-leden, maar voor dingen daarnaast maken we er helemaal geen probleem van dat niet-NELOS’ers die mee komen volgen, zo protectionistisch zijn we niet hoor… 😉

  > Het enige wat ik in de cursus gemist heb is hoe je materiaal moet onderhouden…
  Het leuke aan onze cursussen is dat die niet voorgebakken/voorgekauwd zijn… daar is uiteraard een vaste basis, maar de grote kracht zit in het feit dat ge daar interactief met “de ouwe rotten” bezig zijt en alle mogelijke vragen kunt stellen en leren en ‘snoepen’ van hun ervaring en hun verhalen en tips en het is net dat “extra” dat de grootste toegevoegde waarde is van deze cursussen!
  Heel typisch aan onze cursussen is dat we ook meerdere gezamenlijke foto/oefensessies houden onderwater, zowel in het zwembad waar ge dan alle mogelijke tijd krijgt om alle mogelijke knoppekes en instellingen van uw eigen toestel uit te proberen en nadien op het droge allemaal te vergelijken en te vergelijken met mekaars resultaten en die te bespreken en er heel veel van te leren als in open water overigens.

 • Dries

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 15:41

  > Het enige wat ik in de cursus gemist heb is hoe je materiaal moet onderhouden…
  Het leuke aan onze cursussen is dat die niet voorgebakken/voorgekauwd zijn… daar is uiteraard een vaste basis, maar de grote kracht zit in het feit dat ge daar interactief met “de ouwe rotten” bezig zijt en alle mogelijke vragen kunt stellen en het is net dat “extra” dat de grootste toegevoegde waarde is van deze cursussen!

  Klopt Luc,

  Zoals ik ook reeds zei… vragen stellen is zeker geen probleem. Zowel tijdens als na de cursus. Ik heb natuurlijk ook wel de eerste cursus meegevolgd vn ACAVOS. En al doende leert men he 🙂 Daarom dat ik ook graag nog eens een keer terug zou gaan. En mijn praktijk wel degelijk volledig af zou werken. In ieder geval. Ik heb daar tips gekregen van (ik dacht Glenn) ivm een voorzetlensje voor mijn objectief te plaatsen. Dit zou mijn scherpstelproblemen op korte aftand oplossen. en ja hoor. In de meeste winkels hadden ze hier nog nooit van gehoord. Maar uiteindelijk toch het juiste materiaal gevonden en het werkt nog ook 🙂 Dus in mijn ogen.. zeker de moeite waard om de cursus een keer te volgen en al je vragen te stellen. voor de rest. Beeldjes op gevoelige plaat vastleggen leer je enkel maar door te oefenen, je beelden aan anderen te laten zien. En open staan voor opbouwende kritiek.

  Dries

 • Pavamo

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 16:12

  @ Jim

  als je graag een mooi kaartje in je pocket wil zou ik voor de PADI Underwater Photographer Specialty gaan, als je echt wil leren fotograferen en je centen goed wil besteden raad ik je aan een van de andere opties te kiezen. Het fijne van fotograferen leer je echt niet door een video te bekijken en 2 zwembadsessies. Maar ieder zijn meug natuurlijk.

  GreetZzz…
  Patrick
  nuchtere niet commercieel denkende PADI duiker.

 • jim

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 16:37

  @pavamo

  klopt,dat mooi kaartje interesseert mij geen moer.het enige wat telt is dat ik een goede basisscholing krijg waarvan ik dan verder kan opbouwen.

  jim
  ook een niet commercieel denkende padi duiker

 • Fluppeke

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 17:41

  Hi Jim,

  Ik heb een OW-fotografie cursus gevolgd bij scubacam in Nederland (had hem gewonnen via het blad Duiken … lucky me 🙂 ). Deze werd gegeven door Ron Pollet, een zeer ervaren fotograaf en Karin Brussaard, een enthousiaste fotografe die foto’s maakt voor het blad Duiken. Deze cursus was niet federatie gebonden maar je kon wel bepaalde brevetten verkrijgen na het volgen van de cursus.

  Het eerste deel bestaat uit enkele uren theorie (3-4 tal uur) en gedurende het tweede gedeelte doe je een praktijksessie (bij mij was dat in de Vinkeveense plassen), waarna de resultaten (lees gemaakte foto’s) uitgebreid worden besproken. Je kan de cursus volgen in Waalwijk (niet zo ver over de grens bij onze noorderburen).

  Ook na de cursus kan je nog met beide kontakt op nemen voor advies, technische vragen, of eventueel hun reactie te vragen op foto’s.

  Ze zijn ook aan het werken aan een advanced cursus die ergens begin volgend jaar zou moeten klaar zijn.

  Meer info kan je vinden op http://www.scubacam.nl

  Groetjes,
  Fluppeke

 • sea angel

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 18:02

  Pfff, …

  Het is een slechte muis die maar één hol heeft.

  Maar ik zal het bij deze afsluiter houden; “Een arend vangt geen vliegen”

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 18:38

  Ah ja… en duiken kan ie ook nie… 😉

 • dennisv

  Deelnemer
  10 augustus 2006 om 22:30

  padi-cmas uitlokken, my god it’s easy !

  Luister, op een cursus (al dan niet gratis) moet je ‘praten’ met je lesgever. Ook over onderwerpen die niet tot de les horen. En raadt eens…ze zullen antwoorden.

  Als jonge, gevorderde in de digitale fotografie (nog verre van oude ervaren specialist) praat ik veel met beginners en met ervaren fotografen. EN IK LEER VAN BEIDEN !

  Aan de ervarene vraag ik wat ik niet weet.
  De beginner stelt me vragen waarover ik soms zelf niet heb over nagedacht (vb technieken die ik niet gebruik) en dan leer ik weer iets bij.

  Of het nu in de cursus staat of niet hoe je je camera afdroogt (spoelen en droogwrijven, of wat had je gedacht), je kan het altijd eens vragen tijdens de les. Daarvoor hoef je geen 200 euro extra neer te tellen. ’t kost je maximum een pintje bier.

 • Dries

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 09:37

  @Dennisv
  Of het nu in de cursus staat of niet hoe je je camera afdroogt (spoelen en droogwrijven, of wat had je gedacht), je kan het altijd eens vragen tijdens de les.

  Zoals ik het lees, komt bij mij het deel tussen haakjes wel echt over als een steek onder water. Maar kom. Het zal misschien aan de manier van interpreteren liggen. Voor jou klinkt het afdrogen overduidelijk. Voor mij niet. Aangezien ik al meerdere keren gehoord heb dat je je cameras best zo laat drogen. (krassen) Zeker wat het invetten betreft. Dit hoort wel thuis in een beginners(!)cursus. Anders kan je wel eens best snel gedaan hebben met spelen. Net zoals de man die de praktijk samen met mij in het zwembad gedaan heeft en zijn camera in de vuilbak van het zwembad achter mocht laten.

  Hetgeen in jou post staat heb ik dus ook reeds met hand en tand uitgelegd. Dat er zeker plaats is voor vragen te stellen. Zowel tijdens, als na de lessen.

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 10:09

  OEPS ! Steek onder water ??? Zo bekijk ik het alleszins niet, maar dat zal wel aan mij hangen…
  Ik interpreteer het statement van Dennis eerder als “keep it simple”… inderdaad gewoon afspoelen zodat zout en eventueel vuil weg is, en dan gewoon afdrogen (met uiteraard een propere handdoek of zeemvel en niet iets vuil/modderigs waarmee ge dan inderdaad krassen zou kunnen maken). Zelf heb ik voor mijn toestel gewoon van een groot zeemvel een tasje gemaakt waar ik mijn OW-huis in opberg en dat tegelijkertijd ook als “handdoek” dient (zie http://www.torpedo.be/pics/P10_3.JPG en http://www.torpedo.be/owfoto1.html).
  Wat ik soms hoor of zie is dat mensen behoorlijk slordig zijn met hun OW-huis en dat afdrogen met een vuile handdoek die ze net gebruikt hebben om op te staan, of hun OW-huis op de boot knal in de zon laten “bakken”, of dat ze dat met een hogedrukreiniger hebben zitten afspuiten, enz. … en ik interpreteer daarom die “afspoelen en afdrogen” van Dennis vanuit die optiek als “hou het simpel” en “draag zorg voor uw spullen”.
  Wat dat invetten van die O-ringen betreft: beter te weinig dan teveel!!! Het vet moet nl. dienen om die O-ringen soepel/glad te houden en ieder spikkeltje vet dat er vervolgens teveel op zit kan aanleiding geven tot waterlekken want vet op zich dicht niet af!

 • dennisv

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 10:13

  merci luc

  niet alles hoeft een uitleg.

 • Dries

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 10:36

  Nja.. ik zeg het… kon aan mijn interpretatie liggen. Ben vandaag beetje prikkelbaar (ziek aan het worden)
  Sorry hiervoor.

  Ik weet idd wel de antwoorden op die vragen nu. En geloof me… Ik ben zeker niet slordig met mijn fotomateriaal. (nietwaar Jacky? ;)) Ik wilde maar duidelijk maken dat ik zoiets wel graag in een basispakket zie. Zeker voor beginners. Want de meesten denken wel dat ze voorzichtig genoeg zijn met hun metariaal en het op de juiste manier onderhouden.

  Ik weet nog bv nog goed dat wij op de GF een tond met zoet water hadden staan. Fotomateriaal van jacky er in.. en het mijne er ook bij. Hadden we een simpele ziel aan boord die het oo zo leuk vond om zijn jacket ook te onderhouden. Gevolg: jacket er ook bij in. Ging niet helemaal onder water. Dus dan ging hij er nog maar wat op duwen ook. Ik, Jo en Dominique hebben die jongen dus op die moment willen kielhalen he 🙂

  Hij zag er ook niets verkeerd in.. Die “plastiek” is toch sterk genoeg zeker? Dat was zen antwoord. :s

  P.S.: Luc, Ik heb je tips op torpedo gelezen. Maar de handdoek is niet direct een oplossing voor mij. http://www.acavos.be Kijk daar maar eens naar de foto’s. De tweede foto ben ik… En dan zal je begrijpen waarom 😉

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 11:08

  > Maar de handdoek is niet direct een oplossing voor mij. http://www.acavos.be Kijk
  > daar maar eens naar de foto’s. De tweede foto ben ik… En dan zal je begrijpen
  > waarom 😉
  Dan zal het een strandlaken worden ipv een groot zeemvel he… 😉
  Of in de Makro staan momenteel party tenten in de aanbieding… ;-)))

  Geintje… een aparte zeemvellen tas voor je flits en een grotere (gemaakt van 2 grote zeemvellen) voor je OW-huis is misschien wel te overwegen…

 • Dries

  Deelnemer
  11 augustus 2006 om 11:13

  Ik heb zo mijn eigen eenvoudige manier.
  Gewoon een handdoek op de grond. OW-huis er op. En er weer een handdoek los over. Zo laat ik het drogen. Enkel de klemmen droog ik wel wat beter af. Uiteraard ligt het huis nooit in de zon te drogen, maar simpelweg binnen ergens in een hoekje of in de kajuit.

  Dries

Page 1 of 4

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader