Duikforum Duikforum Federaties Duiker-Redder wordt verplicht vanaf D****

 • Creator
  Discussie
 • #137382

  Bonjek
  Deelnemer

  Om nog even aan te sluiten bij het vorige.

  Binnen Bloso is reeds beslist dat het brevet van Duiker-Redder verplicht wordt vanaf D**** om te kunnen voldoen aan EN norm van Divemaster. Omdat een Divemaster (volgens EN norm) moet kunnen “redden, reanimeren, zuurstof toedienen en coordineren met de hulpdiensten” zal men pas D**** kunnen worden nadat het brevet van Duiker-Redder werd afgelegd.

  Dit is reeds bevestigd door de VRC via hun internationale mantelvereniging ILS.

  Zie http://www.ilsf.org/word_pdf/education_equivalence_belg.doc

  Nogmaals is dit een afspraak binnen VRC en Nelos en een misbruik van de Vlarem II wetgeving om voldoende subsidies te kunnen blijven binnenrijven.

  Nogmaals, de Nelos TOP heeft hier schuld aan !

  B.

 • Duiker-Redder wordt verplicht vanaf D****

  botervisje reageerde 16 jaar, 6 maanden geleden 21 Leden · 63 Reacties
 • vlozzy

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 09:26

  volgens mij heb jij een kleine pik op nelos he :-)))))

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 09:27

  Deze lijst geeft alleen de overeenkomsten weer! Er staat: Een ILS Divemaster/CMAS4* komt overeen met een 4*D die ook een duiker-redder brevet heeft!
  M.a.w.: Om evenwaardig te zijn aan een ILS Divemaster zal de 4*D zijn hoger redder brevet moeten behalen. Er staat nergens dat hij dit ook effectief MOET doen!

  Ik blijf erbij dat dergelijke topics in eerste instantie begonnen worden om discussie uit te lokken die nergens toe leidt!

  Nelos heeft reeds aanpassingen doorgevoerd om te voldoen aan de europese richtlijnen. Zo zal in de toekomst een duikschool enkel als “school” erkend kunnen worden indien er een 2*I aan het hoofd van die duikschool staat!

  Indien dat gevalletje van die “hoger-redder” zou doorkomen, dan zitten alle duikclubs in de problemen, zeker niet alleen de Nelos clubs!

  P.S. Het is trouwens de Befos die zorgt voor de evenwaardigheden van brevetten m.b.t. de Europese normen en de CMAS-normen!

  Weet waarover je spreekt alvorens te proberen een hoop commotie te creëren!

  Eddy

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 09:46

  jongens,

  misschien kunnen jullie de verantwoordelijken bij jullie eigen federatie eens polsen wat daar op die fameuze vergaderingen inzake nieuwe toepassing Vlarem II is gezegd ?

  Vanuit de Nelos top wil men duidelijk de opleiding Duiker-Redder veralgemenen voor alle activiteiten !

  Vraag het hen maar ! Ze zullen het niet ontkennen !

  Wij zullen binnenkort een ander standpunt overmaken dat wel wettig is ! Wij vinden dat alle duikers vanaf Leidend Duiker moeten gelijk gesteld worden met Hoger Redder voor wat betreft toezicht op recreatieve duikers.

  De cursus Duiker-Redder die ik hier liggen heb is een gewone copie van de Padi Rescue Diver maar gericht op gewone zwemmers ! Volgens deze cursus is het meest voorkomende “duikongeval” in een zwembad “slechte lucht” ???? Er staat zelfs niet in hoe een loodgordel moet worden afgeworpen.

  Het is gewoon een constructie om wat “uitverkorenen” een titeltje aan de Vlaamse Trainer School te kunnen geven want de cursus wordt gewoon gegeven door … Nelos instructeurs (uiteraard) !

  En als iedereen die cursus zal moeten volgen dan kunnen nog een paar “uitverkorenen” extra een titeltje krijgen!

  En de gewonen clubs zullen er wel voor opdraaien!

  B

 • beulke

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 09:57

  1) als het nog niet in de hippo staat is het nog niet doorgevoerd…(waarmee ik niet wil zeggen dat er niet over gebabbeld zou kunnen worden)

  2) blijkbaar heb je niks te maken met de Nelos maar heeft de nelos ergens op uw (te korte) pik getrapt. Als ge toch nelos zijt en ontevreden, doen dan ergens vlug en goedkope crossover en ga duiken waar het beter is (tot wanneer ge ook daar een splinter vindt…)

  3) zoals ik al zei: open een topic in zwans: nelos en dan afkakken….

  man man, ik krijg het vliegend van mensen die ongefundeerde discuties starten om een groep of een federatie te kakken te zetten. bij ons noemen ze zoiemand een ‘pispater’

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:07

  ‘k zal het nog eens zeggen :

  elke Divemaster MOET KUNNEN REDDEN volgens EN normen die verschenen zijn in Belgisch Staatsblad op 26 juni 2004 !

  maar zolang de “erkende” federatie ZELF vindt dat ze niet kan redden en cursus moet volgen bij de Redders federatie draaien ook de andere clubs op …

  wij vinden dat elke Divemaster moet gelijk gesteld worden met Hoger Redder voor wat betreft toezicht op duikactiviteiten en dat de EN normen ingeschreven moeten worden in Vlarem II !

  ik begrijp dat sommigen hun eigen pik zodanig groot vinden, waarschijnlijk zit hun kritisch denkvermogen er in !

  volgens de huidige wetgeving moet een duikinstructeur in een zwembad zijn leerling op de bodem laten liggen, opstijgen, die fameuze Duiker-Redder verwittigen, die dan vanaf de kant die leerling zal redden ?

  B.

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:19

  > elke Divemaster MOET KUNNEN REDDEN volgens EN normen die verschenen zijn in
  > Belgisch Staatsblad op 26 juni 2004 !
  Tuurlijk… TUURLIJK… het staat op papier en DUS kunnen ze het… hahahahahahaha…
  in de originele EN-normen staat gewoon in een paar zinnen dat ze die basic skills moeten hebben (zonder ook maar ENIGE verdere verduidelijking) en dat ze -ja hoor- 1 open water rescue moeten doen om dat te demonstreren… Hehe… leuk zenne… heeeeeeeel leuk…
  Ik duik de laatste jaren behoorlijk veel buiten de eigen club en ik wil de (zowel in Belgie als in NL opgeleide en gecertificeerde) RSTC DM’s niet te eten geven waarmee ik gedoken heb en die amper een kompas kunnen vasthouden en waarbij bij een “oversteek in het blauw” op -4m ik zowat alles tussen 0 en -9m op hun dieptemeter heb zien passeren… als hun “redderkunde” (want ja, het staat op papier, ze moeten dat toch kennen en kunnen he) dan even goed is hun duikskills… mmm…

  Ik heb d’er geen enkel probleem mee dat “op papier” iedereen vanalles moet kennen en kunnen… maar zeker ivm veiligheid/reddingen kan het m.i. geen kwaad dat daar bovenop een “iedereen gelijk voor de wet” aparte cursus, of op zijn minst aparte reeks testen en examens komt waar men kan demonstreren/bewijzen dat men inderdaad die skills heeft!

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:27

  > wij vinden dat elke Divemaster moet gelijk gesteld worden met Hoger Redder voor
  > wat betreft toezicht op duikactiviteiten en dat de EN normen ingeschreven moeten
  > worden in Vlarem II !
  Euh… als ge dan toch bezig zijt met luchtkastelen te bouwen… vraag dan ineens dat wij als interventieteamleden met onze brandweeropleiding ook ineens gelijkgesteld worden met de “echte” pompiers, en dat wij als Rode Kruis Bedrijfseerstehulpverleners ook ineens gelijkgesteld worden met de “echte” ambulanciers of verplegers… als ge dan toch bezig zijt en bleitbertje heeft eens een goeie dag… Bedankt alvast he !

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:31

  Beste Luc,

  Eerst was het “iedereen gelijk voor de wet” en nu ga je beweren dat Padi DM niet kunnen duiken ?

  De EN normen worden ge-audit door het Oostenrijks Instituut voor Standardisatie. Wil je beweren dat in Oostenrijk de zwembaden vol lijken drijven omdat ze daar niet kunnen redden ?

  Het is jullie nationaal bestuur die ZELF zegt dat ze niet kunnen redden !

  Maar, die APARTE cursus die IEDEREEN zou moeten volgen wordt wel gegeven door…. Nelos instructeurs … die uiteraard wel kunnen redden ? en dan krijgen ze een brevet van Duiker-Redder, op papier, dus het staat op papier, dus ze kunnen het ???

  Nogmaals, deze Duiker-Redder is een nep-brevet die enkel dient om enkele “uitverkorenen” een titeltje te geven !

  B.

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:51

  “Nogmaals, deze Duiker-Redder is een nep-brevet die enkel dient om enkele “uitverkorenen” een titeltje te geven !”

  Ze moeten er enkel nog een hoop geile afkortingen en letterwoorden aan vastkleven! Dan is het pas echt een waardeloos waaardevolle titel! Dan kan hij zelfs gekatalogeerd worden tussen al die nutteloze, nietszeggende geile afkortingen die het Amerikaanse afkortingenjargon rijk is!

  We spreken in’t vervolg gewoon van V.S.D.D.R.! Dat zegt waarschijnlijk veel meer, en komt veel geloofwaardiger over!

  W.H.E.M.Z.M.B. Dedjutoch

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 10:51

  Trouwens,

  beste collega’s,

  vraag maar eens wat een brevet van Duiker-Redder waard is, aan die dokters die vorig jaar zijn buitengepest bij jullie medisch commissie ! Die kunnen het weten !

  B.

 • roger

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:04

  @Luc … Luc

  Akkoord man met wat je zegt.

  Maar je eerlijkheid en oprechtheid kennende moet je ook toegeven dat er heeeel wat Hoger Redders zijn die ooit hun erkenning hebben gehaald en ondertussen met 300% biopreen zijn “uitgezet” en momenteel fysiek, noch mentaal in staat zijn om ook maar iemand te redden !
  Inderdaad, tis niet omdat het op papier staat dat je iets kent (of geleerd hebt) dat je het in realiteit op dit moment ook nog kent of kunt .

  @Stefan

  Let op dat je niet het slachtoffer wordt van “patientia laesa fir furor”.

  Onder ons: 1…2…3…4…. (tel eerst eens de schaapkes)

  @Anciaux

  zou ik zeggen, met de woorden van Navajo, een idianen-chief: “It’s impossible to awaken a man who is pretending to be asleep.”

 • htweeo

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:20

  @ Roger , alle duiker-redders hebben ieder jaar een herscholing met fysieke tests waar ze voor moeten slagen …..

 • Symons

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:27

  Vanuit de duikwereld is er volgens mij GEEN vraag naar die extra opgelegde redderstoestanden (toch?). Of dit soort regeltjes nu van de NELOS-top of van de VRC komt, laat ik in het midden, maar ik heb er de pest aan.

  Het EFFECT van dit soort acties is een verdere commercialisatie van de duiksport, want wie gaat die “professionele redders” betalen? En er ligt o.a. een pijnpunt bij de (NELOS) 4* of I’s die zich jarenlang op eigen kosten en zonder vergoeding zich voor de duiksport hebben ingezet…

 • botervisje

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:27

  Gosch, wat een toestanden zeg.
  Allez, ik ben bedrijfs eerstehelper, duiker-hulpverlener, 3-sters, gespecialiseerd begeleider……… 48 jaartjes jong (mijn maten krijg ge nie) wat krijg ik nu????

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:28

  de jaarlijkse bijscholing is inderdaad een Vlarem vereiste en heeft – op zich – niets met het Bloso te maken.

  het attest van bijscholing moet worden overgemaakt aan de beheerder van het zwembad, die het moet kunnen voorleggen aan de Milieu inspectie.

  waarom zou de eigen federatie dit niet kunnen attesteren ?

  B.

 • N2Junkie

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:41

  @Bonjek

  Gij zijt precies ne specialist in beerput-roeren tot hij stinkt. Hebben ze u gebuist voor een bepaalde proef of zo?

  Jan

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:45

  > Eerst was het “iedereen gelijk voor de wet” en nu ga je beweren dat Padi DM niet
  > kunnen duiken ?
  Grinnik… dat was gewoon een praktijkvoorbeeld van een handvol DM’s die gewoon IRL aantoonden dat ondanks de “omdat ze het volgens de normen op papier moesten kennen” niet kenden/konden… En daarom dat ik pleitte, en nog steeds pleit, voor -net zoals de centrale rijbewijsexamencentra en de erkende autokeuringscentra- een aparte “iedereen gelijk voor de wet” testen/proeven/examens voor “erkend redder”… waar iedereen van gelijk welke kleur of federatie mag naar toe stappen om zich te laten kwalificeren. En dan hoeft niemand zich “tekort gedaan” te voelen en ligt de lat voor iedereen gelijk.
  Keep it simple!!!

 • roger

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:45

  Jongens : niet met bloempotten smijten , hé.

  Eerst informeren, dan reageren, graag!

  Stafan: het zou gemakkelijker zijn voor diegenen die je niet kennen als je je expertise terzake en beroepsbezigheid even zou vermelden.

  @ Htweeo

  Het is bij Padi eveneens verplicht dat Rescue-divers (vanaf niveau Rescue) zich om de 2 jaar bijscholen in EFR (emergency first respond) en in de reddingsskills. Alles conform de nieuwste ILLCOR en ERC-normen.

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:51

  > Maar, die APARTE cursus die IEDEREEN zou moeten volgen wordt wel gegeven door….
  > Nelos instructeurs … die uiteraard wel kunnen redden ? en dan krijgen ze een
  > brevet van Duiker-Redder, op papier, dus het staat op papier, dus ze kunnen het ???
  Wie de cursussen geeft interesseert me geen kneit… net zomin het mij interesseert bij welke autorijschool of bij welke bomma of bompa of pa of ma of broer of zus iemand heeft leren autorijden… Wat me wel interesseert is dat iemand met een rijbewijs kan voorleggen, of kan aantonen dat hij/zij geslaagd is in de testen/proeven/examens van “redder”. En liefst nog met net zoals overigens voor de voor “Hoger Redder” en “Duiker Redder” door VlaremII opgelegde jaarlijks door Bloso erkende herscholingen.

 • botervisje

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 11:55

  Hoe zit dat dan met hun brevet Roger? Wil dat zeggen dat hun brevet dan niet meer geldig is bij het niet deelnemen aan zo’n recyclage? Wie controleerd dat gezien de meeste padi’s niet deel uit maken van een club of school?

 • roger

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 12:03

  @botervisje:

  Het volgen van refrechments is een vereiste binnen elke rechtgeaarde Padi-club. Ik ken er geen waar dat niet wordt gevolgd.

  De repercutie van het niet volgen van de refrechments is dat de duiker bij het samenstellen van de buddyparen niet meer als Rescuer wordt beschouwd. Voor hoger gebreveteerden: zij verliezen hun status als “active” member van Padi en kunnen dan geen opleidingen meer geven, of assisteren bij opleidingen.

 • botervisje

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 12:06

  dan vrees ik dat er meerdere “onechte” rescue’s rondlopen;-(

 • stach

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 12:15

  ja maar luc ni blijven draaien he.
  eerst moet het onafhankelijk zijn en dan plots maak het geen kneit uit.

  je hebt een autorijschool en je hebt het examencenter he.groot verschil en je verbergt het goed maar mij leid je niet om de tuin hoor.

  een van de problemen is dat het door bloso erkend moet zijn.maar als bloso een andere instatie erkent snijd het in zijn eigen vinger, dus dat zal het zeker niet doen.
  Objectiviteit en kwaliteit zijn hier zeker niet van de orde.
  Ze zijn hamer en aanbeeld tegelijk.dat is altijd nefast voor de kwaliteit.

  dus ofwel erkennen ze een rescue brevet als duiker-redder brevet ofwel mag iedereen de opleidingen geven en moet je voor een onafhankelijke instantie die bv.elke 2 maand een examendatum vastlegd de proeven gaan afleggen.
  onafhankelijk is dus niet het vst, vrc of wat dan ook en hoe ze ook allemaal mogen noemen hé.

 • Bonjek

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 12:19

  @roger
  & collega-duikers,

  ik heb me als jurist gewoon enkele kritische vragen gesteld over de toepassing van Vlarem II door het Bloso en de interpretatie die zou moeten gegeven worden aan de Europese Normen.

  wat me verschrikkelijk stoort aan de huidige regeling is het volgende. zoals jullie weten is een “leraar” verantwoordelijk voor zijn leerlingen… logisch de wet legt de “verantwoordelijkheid” bij diegene die ze moet dragen, omdat een “leraar” toezicht heeft over deze leerlingen…

  een duikinstructeur (in feite vanaf D***/DM) is verantwoordelijk voor zijn leerlingen, die tijdens de eerste lessen (meestal in zwembad) nog geen duikers zijn. Ze worden pas duikers NA brevettering. Daarom MOET een duikinstructeur zijn EIGEN leerlingen KUNNEN REDDEN, want anders kan hij er geen verantwoordelijkheid over dragen…

  door dit fictief brevet van Duiker-Redder wordt deze verantwoordelijkheid plots gelegd bij een “soort redder” die bovendien “op de kade” moet zitten.

  het is inzake wetgeving compleet onlogisch dit op die manier te doen. Leg de verantwoordelijkheid voor alle toezicht en redding inzake duiken bij de duikonderrichters, ze zijn er trouwens voor opgeleid (in alle federaties).

  Nergens ter wereld bestaat er een brevet van Duiker-Redder die niet wordt uitgegeven door de duikfederaties zelf, alleen in Vlaanderen ? Dit is complete nonsens.

  Door de voorziene wijziging aan Vlarem II, lees mail Eddy Groenwals van kabinet Anciaux, hebben we (alle duikverenigingen) een UNIEKE kans om Vlarem II aan te passen aan de EN normen zodat elke D****/DM KAN TOEZICHT HOUDEN IN EEN ZWEMBAD, GEHUURD DOOR DE EIGEN DUIKCLUB !!!

  Voila!

  elke andere duiker – jurist mag gerust een copie van mijn dossier ! elke Nelos club kan ons standpunt op papier krijgen ! Laat dit nazien door jullie leden die ook jurist of advocaat zijn en vorm jullie eigen standpunt !

 • svento

  Deelnemer
  27 juli 2006 om 12:23

  @ Luc:
  Ergens kan/kon ik me ook wel vinden in die “onafhankelijke” examens, op enkele voorwaarden (waarvan je er zelf ook al noemt):
  * duikscholen, -clubs en -federaties houden zelf de verantwoordelijkheid voor de opleidingen;
  * zeer duidelijk beschreven normen die je moet halen tijdens het examen, en die goedgekeurd zijn door een vertegenwoordiging van alle federaties (weet niet hoe dit nu zit in die denktanken en commissies, dus hoor je me hierop ook geen commentaar geven);

  On the other hand: voor elk ander brevet, diploma, ster of pasje, vertrouwen we de federaties, clubs en individuele instructeurs dat ze dit zelf kunnen beoordelen. Waarom dan niet datzelfde vertrouwen schenken voor dit brevet?

Page 1 of 3

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader