Duikforum Duikforum Medisch Goed om te weten

 • Creator
  Discussie
 • #136091

  Zeemeermin
  Deelnemer

  Beroerte door bloedklonter: goed om weten !

  BEROERTE : Onthou de drie letters en de tong (G.A.S.)

  Identificatie van een beroerte:
  Een vriend stuurde dit naar mij en moedigde me aan om dit te mailen en zo de wereld in te sturen, waarmee ik instemde. Als iedereen deze simpele regels kan onthouden redden we samen heel wat mensen. Ernstig, lees a.u.b. verder.

  Tijdens een barbeque begon een vriendin te struikelen en viel lichtjes op de grond – zij verzekerde iedereen dat zij in orde was (omstaanders boden aan om een zieknwagen te bellen). Zij verklaarde dat ze maar enkel gestruikeld was over een steen door haar nieuwe schoenen. Zij werd geholpen om haar wat te verschonen en gaven haar een nieuw bord eten. Ondanks dat ze een beetje geschrokken was amuseerde Ingrid zich tijdens de rest van de namiddag.
  Ingrid’s echtgenoot belde ons later op met de mededeling dat zijn vrouw naar het hospitaal werd gebracht en daar overleed.

  Zij had een beroerte gekregen tijdens de barbecue. Indien de omstaanders geweten hadden hoe een beroerte te herkennen, zou Ingrid waarschijnlijk nog onder de levenden zijn.

  Sommige slachtoffers van een beroerte sterven niet, maar belanden in hulpeloze, hopeloze omstandigheden.

  Het neemt slechts enkele minuten in beslag om dit te lezen…

  Neurologen zeggen dat als zij een slachtoffer van een beroerte binnen de drie uur kunnen behandelen, de effecten van een beroerte totaal kunnen omgedraaid worden… totaal !!!

  Het moeilijkste deel is het herkennen van een beroerte, de correcte diagnose stellen en de patiënt binnen de drie uur medisch behandelen, wat niet gemakkelijk lukt.

  Herkennen van een beroerte:
  Je hoeft slechts “3” stappen te onthouden.

  Soms zijn symptomen van een beroerte moeilijk te identificeren. Ongelukkiglijk, het gemis aan opmerkzaamheid loopt bijna altijd uit op een ramp.
  Het slachtoffer van een beroerte kan ernstige letsels overhouden indien de mensen bij wie hij is, de symptomen niet tijdig herkennen.

  Dokters zeggen dat een omstaander een aanval kan herkennen door het stellen van drie simpele vragen:

  G * Vraag de persoon om te GLIMLACHEN (de mondhoeken moeten beiden simultaan omhoog gaan).

  A* Vraag hem de ARMEN ALLEBEI OP TE STEKEN (de armen moeten beide gelijktijdig en met dezelfde moeite omhoog te tillen zijn).

  S * Vraag de persoon om te SPREKEN, om een SIMPEL ZINNETJE TE ZEGGEN (Coherent, bv: “Het is zonnig vandaag” er mag geen gebrabbel tussen zijn)

  Nota: een ander teken van een beroerte is dit: Vraag de persoon om zijn tong uit te steken. Als de tong scheef trekt, als deze naar de ene of andere kant trekt, is dat ook een teken van een beroerte.

  Als hij of zij moeite heeft met eender welke van deze taken, bel dan onmiddellijk 100 of 112 en beschrijf de symptomen aan de dispatcher.

  Benadruk dat er haast is geboden !
  Een cardioloog zei, dat als iedereen minstens tien andere mensen kan verwittigen, er zeker één leven gered kan worden.

 • Goed om te weten

  noxi reageerde 16 jaar, 6 maanden geleden 10 Leden · 15 Reacties
 • dennisv

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:14

  HEEEEEEEEEL GOED !!!!!!!

  Zo’n zaken moeten meer op het forum komen

 • wendy

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:20

  prima tips

  de hulpdiensten moeten dan wel direct komen , heb zaterdag in de vroege vooravond 25MIN (ja 25min )moeten wachten op de 1OO en het ziekenhuis is op 6 MIN)
  je zal maar levensgevaarlijk gewond zijn
  schandalig

 • Werner

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:24

  “Een vriend stuurde dit naar mij en moedigde me aan om dit te mailen en zo de wereld in te sturen, waarmee ik instemde. Als iedereen deze simpele regels kan onthouden redden we samen heel wat mensen”.

  Zeemeermin, het volgend is NIET persoonlijk op jou gericht hoor 😉 maar als ik zo’n mail krijg van stuur het naar ’tig personen door want het kan levens redden heb ik daar op zijn minst mijn bedenkingen bij, in 90% of meer van de gevallen wordt die mail wel doorgestuurd zonder ook maar enige research te doen of wat in die mail staat ook juist is.
  of het in dit geval correct is spreek ik mij niet uit, er zijn anderen op het forum die dit van uit hun achtergrond de juistheid hiervan al dan niet kunnen beamen.

  http://www.beroerte.org/ >>>>>>>> info beroerte

 • botervisje

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:30

  wendy??? toch niks ergs hoop ik?

 • wendy

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:34

  wielertoerist had een serieuse patotter gedaan
  serieus toegetakelde elleboog – arm
  heb een half uur het verkeer doen vertragen (op gevaar van eigen leven)want de politie zag ik ook niet:((((

 • vlozzy

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:40

  25 minuten schandalig ……….

  Ik neem aan dat je zelf nog nooit achter het stuur van een prioritair voertuig hebt gezeten.

  En daarbij op 25 minuten kan je veel zelf doen om de toestand van het slachtoffer te stabiliseren

 • botervisje

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:42

  tja, en zo groot is ….. nu toch ook niet;((

 • wendy

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 12:48

  nee vlozzy,
  ik heb nog nooit achter het stuur van de 100 gezeten en ik heb gelukkig ook nog nooit op de 100 moeten wachten.
  Ik heb alleen mijn bedenkingen. Moest er ooit iets met mijn kinderen gebeuren – hout vasthouden- dan weet ik wat ik moet doen.
  Groetjes
  ps ik heb wel grote bewondering voor al de hulpdiensten hoor en zij doen heus wel hun best maar als je ergens op moet wachten is geduld niet mijn beste eigenschap.

  (en echt waar, het ziekenhuis was geen 2km ver )

 • anemona

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 13:31

  Ik heb gisteren ook een arts moeten bellen in een Gents hotel…en het duurde ook meer dan 30 min……en men wilde eerst een bevestiging dat we akkoord gingen met een bezoekbedrag van E 70….is dit gebruikelijk…?

 • botervisje

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 13:32

  gewoon een arts gebeld Anemona?? Maar 70€ vind ik toch wel héél veel.

 • anemona

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 14:02

  Het was om 6 uur in de ochtend plus het was weekend…dus ik neem aan dat dit de prijs maakte…?
  ( t was niet voor mijzelf)

 • beulke

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 14:55

  @wendy: Wie zegt dat die ziekenwagen van het hospitaal komt? heel wss is het een ziekenwagen van het plaatselijke vrijwillige brandweerkorps. Die mensen worden bij het minste probleem opgebiept, springen in hun auto en rijden als halve garen naar de kazerne, springen daar al lopen naar de ziekenwagen in hun werkplunje en rijden dan als nog zottere idioten naar de plaats des onheils. ze risceren daarbij dikwijls hun lijf en leden om een sukkelaar die van zijn trapje is gevallen te verzorgeren..

  schandalig, ja… schandalig hoe ze zelf dikwijls hun leven risceren om voor een buil en een bluts op te draven…

  (al ben ikzelf een grote voorstander om de ziekenwagens uit het vrijwillige brandwerkorps te halen en deze full-time te bemannen met prof maar wie zal dat betalen?? )

  @werner: ik kreeg vandaag net dezelfde mail binnen en ik stelde me toch ook enkele vragen. ik vond de uitleg redelijk vaag voor leken (zoals ik). ik zie me daar al een hoop mensen die net gestruikeld zijn gesommeerd krijgen hun pollen in de hoogte te steken, te lachen (ge zijt just op uw waffel gegaan maar lacht nekeer meneer…) enz enz…
  hoe zie je om te beginnen al het verschil tss iemand die struikeld over zijn voeten en iemand die struikeld omwille van een hersenbloeding/klonter…
  soit, als ik nog maar zie staan ‘doorsturen’ krijg ik al kriebels. Zeker met medische mails, je kan zo snel een verkeerde handeling/ opinie in de wereld sturen….

 • Stropken

  Deelnemer
  17 juli 2006 om 15:11

  Héééél juist Beulke.Met alle respect voor het Rood Kruis en de burgerbescherming.

  Moesten jullie weten wat voor materiaal daar kapot gaat van juist maar te liggen in het magazijn en niet gebruikt te worden!!!Beter die diensten te selecteren en de fondsen inderdaad naar de dienst 100/112 (én MUG’s) en beroepsbrandweer over te hevelen.

 • noxi

  Deelnemer
  18 juli 2006 om 18:38

  @ all

  G.A.S. , wreed goed systeem waarschijnlijk hoor. Geen kritiek daarop.
  Toch een bedenking. Aangezien men beweert dat een beroerte moeilijk te zien is, moet ik dan plots vragen om te glimlachen, armen in de lucht te steken enz.. aan iedereen die iets “verdacht” doet zoals struikelen?

  Als er geen uitwendige tekenen zijn, hoe moet ge dan weten of iemand een beroerte heeft?
  Mijn grootmoeder heeft er ook een gehad, daar was direct duidelijkheid. Haar linkerlichaamshelft was compleet verlamd, Ze is er uiteindelijk ook aan gestorven.

  Tenzij er enige aanleiding is tot bezorgdheid, zal iedereen denken dat je enkel gestruikeld bent en er verder geen erg in hebben dat er wat meer aan de hand is.

  noxi

 • noxi

  Deelnemer
  18 juli 2006 om 19:04

  @ all

  OK, k had beter moeten lezen. Ik val in herhaling.

  mijn excuses

  noxi

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader