Duikforum Duikforum Uit fouten leren advies DAN en calamiteiten

 • Creator
  Discussie
 • #134310

  roger
  Participant

  Zoals we allemaal ondertussen weten is het noodnummer van DAN Europa veranderd naar 0039 06 4211 8685.
  Sommigen onder jullie kenne ook het DAN nummer van België 0800 12382.

  Welk nummer bel je nu best in geval van een duikongeval in België ? En waarom ?

 • advies DAN en calamiteiten

  Dedjutoch reageerde 16 jaar, 6 maanden geleden 19 Leden · 35 Reacties
 • Joe Piler

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 11:08

  En welk nummer bel je best in Zeeland?

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 11:10
 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 14:18

  Een 0800 nummer werkt alleen in België. Dit gebruik je dan ook altijd in België (= het nummer van het Militair Hospitaal in Nederoverheembeek).
  Indien niet in België gebruik je ALTIJD het intern. noodnummer!

  Maar vooral niet vergeten: Bij een duikongeval: Bel altijd EERST Dan, indien je een Dan verzekering hebt!

  Eddy

 • botervisje

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 14:23

  + bij sommigen is het 0800 ook onderdrukt en kan je deze niet bellen (België).

 • SVp

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 18:03

  > Bij een duikongeval: Bel altijd EERST Dan, indien je een Dan verzekering hebt!

  Allemaal goed en wel, maar als er dan wat gebeurd is en er zijn kosten, dan moet je wél eerst langs Arena en pas daarna komt DAN tussen.
  Ik vraga me af : zou het geen goed idee zijn om via brief elk jaar Arena op te zeggen zodat DAN je eerste verzekering wordt zodat je deze escalatiestap overslaat ?

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 18:29

  Ge kunt ook -zoals trouwens heel wat NELOS’ers doen die in de caisson van het UZA terechtkomen- “vergeten” om te vertellen dat ge NELOS’er zijt en alleen uw DAN-plastiekske tonen he. ‘k Weet wel, het is financieel “oneerlijk” tov DAN maar ge krijgt er minder grijs haar van… 😉

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 18:52

  Als je in het buitenland eerst Arena contacteert, of je gaat via een plaatselijk ziekenhuis naar een recompressiecentrum, heeft DAN het recht om betalingen te weigeren (met dank aan Werner ;-))! Dit staat trouwens in je DAN-polis en op het bijgleverde kaartje bij je DAN verzekering: Contacteer ALTIJD eerst DAN!
  Trouwens voor wat betreft Arena: Deze komen altijd (!) op de tweede plaats! Zij betalen enkel als je “normale” (?) verzekering (reisverzekering, ziekenkas, hospitalisatieverzekering,…, DAN) niet alles terugbetaalt! Zij betalen dus enkel het “overschot” tot een bepaald (veel te laag!) maximium!

  Dus, doe gewoon hetgeen DAN zelf voorschrijft: Contacteer EERST DAN!

  De rest is stemmingmakerij en speculatie waar toch niemand beter van wordt!

  ONTHOUD!
  – ALS JE DAN BELT, WAARSCHUW DAN GEEN ANDERE ASSISTENTIE OF REDDINGSORGANISATIE; INDIEN U DIT ZOU DOEN KAN DIT TOT VERWARRING LEIDEN MET VERTRAGING OF NIET TERUGBETAALDE KOSTEN ALS GEVOLG.

  DUIKONGEVAL
  – BEL, ALS JE IN JE EIGEN LAND BENT, HET NATIONAL EMERGENCIES NR. (Zie op uw lidmaatschapskaart).
  – BEL, ALS JE IN HET BUITENLAND BENT, HET INTERNATIONAL EMERGENCIES NR. (Zie op uw lidmaatschapskaart)

  Moeilijker is het toch niet?

  Eddy

 • Lazy Charles

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 19:01

  Ik denk niet dat DAN een probleem gaat maken als je eerst 112 belt en later DAN verwittigt.

 • stach

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 19:13

  hmmm effe een bedenking.dan is toch ook een BIJKOMENDE verzekering niet?

  wel schiet DAN eerst voor en probeert dan zo veel mogelijk terug te krijgen van je mutualiteit of reisverzekering of wat dan ook.

  of heb ik iets verkeerd begrepen?

  maar euu stel ik ga gaan skiën telt mijn dan dan ook als ik iets tegen kom? of enkel bij duiken?

 • Stropken

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 20:55

  Jamaar DDT,altijd eerst DAN bellen.Maar bij duikongevallen is het altijd ‘iemand’ die de hulpdiensten verwittigd.M.a.w.ik denk niet dat je (al dan niet als slachtoffer)altijd de kans krijgt om eerst te bellen.

  Wat dan????

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 21:53

  Tja Stropken, daarom heb ik aan mijnen wing zo ne schonen DAN-TAG hangen waar mijn DAN-gegevens opstaan. Duikmakkers van mij weten (?), of dat heb ik ze toch verteld, dat ze eerst DAN dienen te verwittigen.

  Waarom eerst de 112 bellen? Die gaan immers uit van een “ongeval”, “verdrinking” of “weet ik veel”. Als je DAN belt, wordt ook onmiddelijk de JUISTE hulpdienst verwittigd door een DAN-arts. Deze heeft meer te zeggen met betrekking tot hetgeen men dient te doen! Als jij zegt tegen een verpleger, of je duikmakkers zeggen tegen een verpleger: Mijne maat heeft een duikongeval, dan zal dit hun een zorg zijn! Zij zullen alleen doen wat een dokter hen opdraagt! Die DAN-dokter is een dokter, en kan dus verantwoordelijkheid nemen! Alle anderen niet (of het moet toevallig een dokter zijn die verantwoordelijkheid wil nemen?)! En ook al denk je misschien dat er kostbare tijd verloren kan gaan, zal er toch in de meeste gevallen veel minder tijd verloren gaan!

  Wat is het probleem? Stel je krijgt een deco-ongeval in Egypte (Hurghada). Daar zijn minimaal 2 herdrukkingskamers (ik meen zelfs 3!). Eén ervan is eigendom van EN wordt uitgebaat door DAN. Stel ze brengen je naar de buren? In dat geval zal DAN een onnodige rekening dienen te betalen! Hun eigen decokamer is immers bemand en dient al betaald te worden. Vandaar dus. Je kan je vonkelnieuwe Peugeot ook niet naar een Fordgarage brengen om een garantiegeval te claimen?

  Maar, iedereen doet natuurlijk wat hij graag doet, je komt er zelf wel achter.

  Tussendoor: Het geval waar DAN in Egypte eerst weigerde “terug” te betalen (het slachtoffer had zelf zijn visa-kaart moeten bovenhalen omdat ze wisten dat DAN problemen zou maken (de concurrentie?)), werd per slot van rekening TOCH terugbetaald omdat hij zelf de hulpdiensten NIET verwittigd had, maar het duikcentrum!

  Eddy

  P.S. Waarom de dingen onnodig moeilijk maken door alles in vraag te stellen, en niks of niemand te betrouwen (maar te zwijgen van “vertrouwen”). Wat schieten we daar in gods naam mee op? Verwarring zaaien? Daar zullen we vet mee zijn! Of gaan we toch ne keer door het rood rijden om er zeker van te zijn dat de andere kant van de kruising op dat moment groen heeft? Dus: Als DAN als verzekeraar een raad geeft, hou je daar dan gewoon aan? Of niet soms?

 • stach

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 22:03

  Als DAN als verzekeraar een raad geeft, hou je daar dan gewoon aan? Of niet soms?

  ironie?

  voor mij zijn alle verzekeraars gangsters.

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 22:20

  Tja stach, DAN is toevallig geen verzekeraar!
  DAN sluit een verzekeringcontract voor al zijn “leden” af met een verzekeraar, en stelt daar bepaalde eisen aan! Het is dus niet jij die in discussie dient te gaan met de verzekeraar, maar DAN! En aangezien dat deze verzekeraar ZEER VEEL verzekeringspolissen heeft lopen via DAN, zal die wel nadenken eer hij moeilijk gaat doen!
  Deze verhouding is anders dan de brandverzekering die je als “private” persoon afsloot bij een verzekering! Als ze weigeren te betalen, bol je het af: Zij hebben gewonnen!
  Met betrekking tot DAN: Als ze weigeren te betalen bolt DAN het af, en da’s een bedrag om over na te denken! Ze verliezen meer met NIET uit te betalen dan ze ermee zouden winnen. Ook al dienen ze enkele miljoenen uit te betalen!

  Dus best appelsienen met appelsienen vergelijken?

  Wat is DAN?
  Een organisatie die onderzoek doet naar duikongevallen en medische problemen met betrekking tot duiken (PFO, diabetes, minder valide duikers, …). Om fondsen te werven bieden ze via een verzekeraar bepaalde verzekeringen aan! Op de polis die jij betaalt kan DAN, door de grote hoeveelheid aansluitingen, een beetje winst maken. Daarmee financieren ze de onderzoeken! DAN en duiker worden er dus beter van! DAN heeft er dus meer belang bij dat je WEL uitbetaald wordt, dan dat je niet uitbetaald zou worden!
  DAN financiert ook decompressiecentra. De verzekeraar waarmee ze samenwerken geniet hiervan natuurlijk ook m.b.t. de aangerekende kosten!

  Eddy

 • stach

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 22:24

  das tenminste duidelijk si eddy.ik snap hem

  maar euu mijn vorige vraag :

  hmmm effe een bedenking.dan is toch ook een BIJKOMENDE verzekering niet?

  wel schiet DAN eerst voor en probeert dan zo veel mogelijk terug te krijgen van je mutualiteit of reisverzekering of wat dan ook.

  of heb ik iets verkeerd begrepen?

  maar euu stel ik ga gaan skiën telt mijn dan dan ook als ik iets tegen kom? of enkel bij duiken?

  hoe zit het daarmee?

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 22:40

  De verzekering die je afsluit geldt enkel voor duikgerelateerde ongevallen. Als extra bij deze verzekering kan je de gezinsleden meeverzekeren, doch enkel voor het gedeelte “repatriëering”. Duikt er iemand van de famillie, dan moet die een apparte verzekering afsluiten.

  Dus: Skiën, voetbal, of weet ik veel wat, wordt niet verzekerd! Je kan het zeker niet zien als een soort reisverzekering of ongevallenverzekering!
  Stel: De duikclub organiseert een voetbaltornooi binnen jou regio (bvb LIMOS?).
  In princiepe ben je dan als Nelosduiker wel via Arena verzekerd.
  Met je DAN verzekering zal je echter niks kunnen aanvangen als je je been breekt!
  Val je tijdens je duikvakantie in Spanje van een berg? Idem dito!
  Ofwel: Het schadegeval dient als rechtstreekse oorzaak een duik te hebben!
  Val je bij het uit het water komen op de boot, en breek je een been? Dan kan je wel aanspraak maken op de DAN-polis en repatriëering.

  Bij een duikongeval zal DAN uitbetalen. Als achteraf blijkt dat ARENA had moeten betalen, is het aan hun om dit van Arena terug te vorderen. Niet via jou! Voor hen (DAN) zijn de bedragen meestal te klein om daar moeilijk over te doen, en dat weet Arena ook!
  Procederen zou hun meer kosten!

  Blijkt echter dat je stomdronken was, of onder invloed van drugs, en wordt aangetoond dat dit de oorzaak was van het duikongeval? Dan heb je pech! Dan komt men de uitbetaalde bedragen bij jou terugvorderen! Dit staat ook in je polis vermeld!

  Eddy

 • Godiva

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 23:00

  DAN heef took een reisverzekering-luik: vanaf dat je 80 km van huis bent. Of sporten al skiën gedekt zijn weet ik echter niet zeker.

  Ik blijf het moeilijk hebben met het feit dat ik in landen met een goed uitgebouwd nood-systeem (112 in Belgie en Nederland) DAN alles moet laten regelen. Ik heb al van mensen gehoord die meer dan 10 min aan de lijn hingen met een DAN-call center, om dan de vraag te krijgen welke taal ze spreken, om hun te kunnen doorverbinden met iemand die ook die taal spreekt… Je zou van minder in een levensbedreigende situatie (bv. reanimatie) de telefoon afgooien en de 112 rechtstreeks bellen.
  Ook gaat in onze streken nooit een duik-gespecialiseerd arts uitgestuurd worden naar een duikongeval. Dan zou je een uur op je arts kunnen zitten wachten. Ik zie niet in dat DAN iets anders zou kunnen doen dan de 112 verwittigen, en jij kan tenminste exactere info geven aan de centralist.

  In landen als Egypte en zo is het natuurlijk anders. Daar heb je wel baat bij de betere organisatie van DAN uit, aangezien de medische nood-voorzieningen daar minder uitgebouwd zijn.

 • Stropken

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 23:51

  Wel Godiva,dat was ook zo’n beetje mijn gedachtengang.Stel er gebeurd een duikongeval in de Blaarmeersen:op ca 500 m afstand (vogelvlucht)heb je het Jan Palfijnziekenhuis – op nog géén vijf minuten het Universitair Ziekenhuis.Bij wijze van spreken leg je de hoorn dicht van je telefoon en de MUG is er al.

  Maar om een specifiek duikgerichte arts te hebben??????

 • stach

  Deelnemer
  28 juni 2006 om 23:52

  ik herinner mij vaag en ik dacht dat luc dit gepost had dat men eerst 112 mag verwittigen maar zo snel mogelijk ook DAN verwittigen.

  zorg er wel voor dat je bij 112 weet waarje terecht gekomen bent en met wie je gesproken hebt.

 • scubif16

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 07:32

  Bij het ongeval 2 weken geleden in het zilvermeer, hier werd eerst de 112 gebeld acheraf heeft iemand DAN verwittigd het calcenter vertelde dat dit niet de juiste procedure was.
  Na dit voorval hebben wij een mail gestuurd naar de hoofdzetel van DAN. Ze hebben terug geantwoord dat het geen probleem is om eerst de 112 te bellen en onmoddelijk daarna DAN
  De veiligheid van het slachtoffer gaat voor alles in in geval van reanimatie telt elke seconde. Ik geloof wel in geval van een deco of iets dergelijks dat het beter is DAN eerst te verwittigen.

 • Werner

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 13:42

  Even een bedenking…slachtoffer van duikongeval wordt door buddy naar boven gebracht wild gebarend naar de oever waar andere duikers snel doorhebben dat er serieus wat mis is,één ervan belt direct 112, slachtoffer is DAN verzekerd (een kaartje met je DAN gegevens aan je vest zou al kunnen helpen natuurlijk) maar die 112 is eerst gebeld…wat nu?

 • Jean-Marie

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 14:18

  We undertand your doubts. Please be assurred that DAN Europe’s first concern is that the DAN member has a quick emergency evacuation in case there is an accident. Please be also assurred that DAN Europe doesn’t want anybody to be in danger or increase the risk only to respect the procedure which have been established by DAN Insurance Provider.

  So, my suggestion is that, in case of an accident, the DAN Member has to alert both the local rescue team and in the meantime DAN Europe. Please be also informed that DAN Europe can count worldwide on many local correspondents which can arrange the rescue plan.

  I hope this helps. Feel free to contact me for any further information.

  Regards
  Emma Di Gregorio
  DAN Europe Claims Dept.
  E-mail: claims@daneurope.org
  WEB: http://www.daneurope.org
  Tel: +39-085-8930333
  Fax: +39-085-8930050

  Dit was het antwoord van DAN op de vraag van Kurt, m.a.w. DAN verwittigen ja maar procedures mogen de veiligheid nooit in het gedrang brengen. Gezond verstand ….

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 14:32

  KLOPT ! Ik heb iets gelijkaardigs vroeger ook al in een gelijkaardige thread gepost.
  De reden waarom “standaard” DAN vraagt hun eerst te contacteren is gewoon zeker te zijn dat de juiste acties geinitieerd worden en er voor het SO geen onnodig tijdverlies is en de juiste en beste hulp geboden wordt. En ze doen inderdaad niet moeilijk als iemand “uit gewoonte” eerst de 112 verwittigd… ze doen wel moeilijk als v.b. in oeloeboeland iemand op eigen houtje vliegtuigen zit te charteren en medicijnmannen erbij zit te roepen ipv eerst DAN te verwittigen en die met kennis van zaken de juiste dingen in gang zetten…
  Gezond verstand primeert… ook en vooral bij DAN !

 • roger

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 14:48

  Terug naar de oorspronkelijke vraag:

  “Zoals we allemaal ondertussen weten is het noodnummer van DAN Europa veranderd naar . Sommigen onder jullie kenne ook het DAN nummer van België 0800 12382. Welk nummer bel je nu best in geval van een duikongeval in België ? En waarom ?”

  Ondertussen meen ik te hebben brgrepen dat het nummer 0800 12382 dit is van Neder-Over-Heembeek en niet van DAN. OK OK Dr. Germonpré van NOH is dan wel een hoge piet in de DAN-ladder, en bij een duikongeval in de buurt van NOH heb je met dit nummer 2 vliegen in 1 klap.

  Ik kan me evenwel voorstellen dat bij een ongeval in Ekeren, je best wordt getransporteerd naar het UZA en niet naar het verder gelegen NOH. Waarom dan 0800 12382 (NOH) bellen ipv het callcenter van DAN 0039 06 4211 8685 ???

 • thierri

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 20:29

 • roger

  Deelnemer
  29 juni 2006 om 22:26

  Bedankt Thierri: das duidelijke taal.

Page 1 of 2

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader