Duikforum Duikforum Reizen Waar snorkelen ?

 • Creator
  Discussie
 • #133646

  deef
  Deelnemer

  Ik zou graag op vakantie gaan naar een mooie plaats om te snorkelen en mijn eerste lessen in duiken te nemen.

  Heb dus volledig geen ervaring. Vorig jaar zijn we naar Costa Brava in spanje geweest en dat is me eigenlijk heel goed meegevallen. Wil dit jaar terug met auto maximum een 1500 – 2000 KM rijden om eens ergens te gaan snorkelen en duikinitiatie te doen.

  Iemand ideeën waar er mooie vissen zitten en waar het rustig water is ?

  mvg,

  deef een beginner :p

 • Waar snorkelen ?

  roger reageerde 16 jaar, 7 maanden geleden 4 Leden · 5 Reacties
 • roger

  Deelnemer
  22 juni 2006 om 00:34

  Ik begrijp je vraag volkomen. Ik had enkele jaren geleden dezelfde vraag.

  Snorkelen kan toch iedereen, niet? Dat moet je toch niet aanleren.
  En als je dan wil leren duiken, dan best waar je ineens veel mooie dingen kan zien. Ja toch ???

  Snorkelen is eenvoudig en iedereen die wat watergewenning heeft, kan snorkelen.
  Ikzelf heb jaren gesnorkeld zonder problemen. Ieder jaar iets verder van het strand en ieder jaar iets dieper. Ik maakte er jaren geen punt van om in mijn eentje langs rotswanden te snorkelen en af te zakken naar 10 – 15 m. Een paar keer ben ik in stromingen terecht gekomen zodat ik op een andere, niet geplande, plaats aan wal moest … wat me dan nog maar net lukte: totale uitputting van het snorkelen en zwemmen tegen stroming. Ik werd constant naar de rotsen geslingerd. Naast mij puntige rotsen, onder mij puntige rotsen en golven van 2 m hoogte.
  Zottenwerk dus, een idioot dat ik was. Nu weet ik beter, snorkelen is eenvoudig … in een zwembad of een vijvertje. Maar eens je ergens in zee gaat of in een groot meer, moet je alles afweten van deining, golven, drift, stromingen, enz … Eens als je naar diepte afduikt met een snorkel, moet je weten wat apnee is, en hoe je dat veilig kan doen.

  Dus de enige verantwoorde manier om te snorkelen is door het te gaan leren bij een goede club; een duikclub uit je omgeving bvb. SCUBA of apnee club, dat blijft eender.

  Duiken, (SCUBA), … dat is een ander paar mouwen. Ik weet dat de meningen daarover verdeeld zullen zijn. Ikzelf heb in België heb leren duiken in de meest bizarre omstandigheden (zichtbaarheid quasi zero, temperatuur 10°c, dikke pakken, enz …)
  Resultaat is dat ik nu in Egypte of waar dan ook kan duiken zonder enig probleem. Feit is ook dat ik (zelfs nu ik nog maar anderhalf jaar duik) goed kan zien of een collega in bvb. België of Nederland heeft leren duiken, of in een tropisch aquarium. Als mijn buddy tot de tweede soort behoort, kan ik vooraf al problemen verwachten. De buddy’s van de eerste soort zijn veel zelfzekerder, rustiger en betere duikers.

  Je zal op dit forum veel woorden kunnen lezen over het (vermeende) verschil tussen PADI en NELOS-CMAS duikers. Voor mij zijn er maar 2 soorten: zij die het hebben geleerd in onze moeilijke omstandigheden, en zij die het hebben geleerd in een aquarium.

  Denk eraan: zwemmen is een sport, snorkelen en duiken zijn een techniek en een recreatieve bezigheid, geen sport! Wat is het verschil?

  In volle zee gaan zwemmen zonder perfecte techniek en goede conditie is zottenwerk. Dat weet zelfs een klein kind.
  Maar eens iemand een snorkel, vinnen en een masker aan heeft, lijkt techniek en conditie ineens niet meer nodig. Het materiaal alleen al doet je stoer lijken: je bent ineens iemand die onderwater kan zien, onderwater kan ademen en met die vinnen kan je gemakkelijker zwemmen. En dan denkt iedereen ineens dat techniek en conditie niet meer belangrijk zijn.

  Nonsens!

  Snorkelen en duiken op volle zee zonder voldoende ervaring en kennis van technieken en van noodsituaties en zonder conditie is pure idiotie.

  Goed eens dat duidelijk gemaakt is het antwoord op je vraag eenvoudig: leer snorkelen en duiken op een plaats waar men ineens je ook de noodsituaties uitlegt en traint. En dat, mijn beste , kan je het beste in je achtertuin. Spreekwoordelijk dan, hé, ik bedoel in België of in Nederland. En dat voor de dood eenvoudige reden omdat daar juist het koude water is, het gebrek aan zichtbaarheid, enz … dingen waarvoor je moet trainen, zaodat je niet zou paniekeren als je in een tropisch aquarium plots onder een onverwachte termocline zou zakken of een een modderpoel zou terechtkomen.

  Dat van die ‘mooie vissen’dat is voorlopig bijzaak.

 • Steven

  Deelnemer
  22 juni 2006 om 02:06

  Prachtig Roger!

  Ben het helemaal met je eens. Even gaan snorkelen houdt veel meer risico’s in dan de gemiddelde vis-enthousiast kan bevroeden.
  Maar toch mag dat niet afschrikken.

  Beste Deef, als je een plek zoekt die met de wagen bereikbaar is en waar je toch iets moois kunt ontdekken, kijk dan eens naar de Medas-eilanden (Noord-Spanje), naar Kroatië of naar het pittoreske Griekse eiland Corfu (moet je wel nog even een ferry nemen).

  Maar sla de raad van Roger niet in de wind. Zolang je aan de oppervlakte blijft, is het allemaal relatief veilig. Maar als je als echte snorkelaar ook eens enkele meters onderduikt, dan doe je dat beter niet alleen. Je loopt het risico bewusteloos te raken en dat is onder water echt wel een groot probleem.

  Veel plezier ermee en stel gerust alle vragen die je nog kan hebben op dit fantastische forum! :-))

  Groetjes,

  Steven.

 • deef

  Deelnemer
  23 juni 2006 om 00:08

  Oei ….

  lol

  Nee voor mij is snorkelen tussen de rotsen zoals vorig jaar in spanje … kort bij de kust en laten we zeggen een meter diep :p De mooiste vissen zaten echt te zonnebaden in de ondiepe plekken waar het water tussen de rotsen iets warmer was.

  Dat zoek ik eigenlijk … ik ben niet van plan 2 of 3 meter diep te gaan snorkelen, want dat weet ik dat ik niet aan kan ….

  Ik heb dat al eens een paar keer gedaan …. maar ik weet dat ik daar niet op getraind ben.. en ik prefereer ook rustig water. Hoewel ik weet dat je dat niet altijd kan zien met onderstroming en zo…

  Nu ik wil duiklessen gaan nemen … alleen ik zit nog met verbouwingen en zo … en het is allemaal zo duur hé 🙁 Dus het zal voorlopig nog eens blijven tot het occasioneel duiken. Misschien dat ik de microbe daar pas echt goed van te pakken krijg :p

  Nu vraag was dan ook wat is de beste plaats om op vakantie te gaan om zoiets te leren. Hoorde al kroatie, spanje, corfu…

  Kan ik ergens iets meer info daar over vinden ?

  bedankt voor de info,

  groeten,

  deef

 • Werner

  Deelnemer
  23 juni 2006 om 01:15

  deef, “Nu ik wil duiklessen gaan nemen … alleen ik zit nog met verbouwingen en zo … en het is allemaal zo duur hé 🙁 Dus het zal voorlopig nog eens blijven tot het occasioneel duiken.”

  Je kan het goedkoop houden en wat duurder als je sneller wil vooruitgaan , zijnde bij een commerciële of niet commerciële organisatie. Leg je oor vooral bij veel verschillende mensen/duikers/clubs te luisteren en distileer daar dan uit wat jij denkt wat voor jou het prettigst zou zijn,en waar jij je het beste bijvoeld.
  qua uitrusting kan je naast je basismateriaal rustig aan opbouwen zodat dit niet direct een fin. aderlating moet worden.

  ik moet :)) bij jou woorden “occasioneel duiken” … ofwel duik je ofwel duik je niet… ik denk dat je met occasioneel een initiatieduik bedoeld.

  en VOORLOPIG… wel ik kan je zeggen dat de eerste ‘echte’ duik die je maakt met persluchtapparatuur je je leven lang zal bijblijven….en hoogstwaarschijnlijk het begin is van een “gezonde” maar levenslange besmetting met het duikvirus.
  succes en wat je ook doet in het water doe het veilig. 😉

 • roger

  Deelnemer
  23 juni 2006 om 08:11

  Indardaad Deef,

  ik heb je geenszins willen afschrikken … hoewel ik toen aan de rotsen wel degelijk ben afgeschrikt.

  Vandaar een nieuw spreekwoord vanaf vandaag : “Liever een schrikje op het droge dan een schrikje in het natte.”

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader