Duikforum Duikforum Medisch Hoofdpijn

 • Creator
  Discussie
 • #126723

  Shark Bait
  Deelnemer

  hallo allemaal,

  Ik duik nu al 2 jaar en in het begin was er geen probleem. Na m’n AOW-cursus begon ik soms hoofdpijn te hebben na het duiken.

  Ik heb dan gemerkt dat dit enkel het geval is wanneer het een duik is vanaf rond de 20meter. Met m’n OW ging ik niet zo diep natuurlijk..

  Het is zo dat die hoofdpijn zo’n vervelende bonkende hoofdpijn is, zo in de voorenste helft van m’n hoofd. De pijn begint ook tijdens de duik zelf en duurt tot 2 à 3 uur later. Tenzij ik een dafalgan neem, maar dit kan niet de bedoeling zijn.
  ‘K heb ook nooit geen probleem om de oren te klaren.

  Weet er iemand raad?
  of wat dit juist is en hoe te verhelpen.

  groeten
  wim

 • Hoofdpijn

  Andy reageerde 16 jaar, 6 maanden geleden 20 Leden · 42 Reacties
 • Toontje

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:06

  Mogelijk is je ademhaling te ondiep of te langzaam. Hierdoor blijft er veel CO2 in je lichaam hetgeen enorme hoofdpijn geeft die vaak al tijdens de duik ontstaat.
  Remedie: normaal blijven ademen, veventueel wat yoga-oefeningen om een goede flank-ademhaling aan te leren en zeker niet proberen om ‘spaarzaam’ te zijn met je lucht.

 • roger

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:15

  .

 • Shark Bait

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:16

  Het kan zijn dat het aan mijn ademtechniek ligt, maar dat is moeilijk te vergelijken. Hoe adem je dan correct?
  Ik ben eigenlijk een redelijke “grootverbruiker” als het op lucht aankomt.

  Ik heb al eens de tip gehad om bij iedere ademteug er dubbel zolang over te doen bij het uitademen. Ik vond dat zeer moeilijk om mij hierop de ganse duik te concentreren.

  Anderzijds, denk je dat dit een goeie tip is?

  wim

 • Shark Bait

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:23

  @ roger
  het is zowel op vakantie als bij ons, dus het ligt niet aan de lucht. Ik vul anders bij duikpunt in oostende, die heeft een goede reputatie.
  Als ik clarinase gebruik heb ik het inderdaad ook niet, maar dit kan niet de bedoeling zijn dat ik dat constant gebruik.

  Bij een herhalingsduik is het vaak het ergst.

  wim

 • anemona

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:26

  Volgens mij hebben we hier eerder de vraag gehad met dezelfde klachten.
  Ik kon het zo snel met de zoekfunctie op HOOFDPIJN niet vinden, maar probeer dat maar eens en en lees die items even na.

 • Fluppeke

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:34

  Een kameraad van mij had hetzelfde probleem. Probeer eens een stop te doen rond de 12-15m bij het opstijgen van een 5-tal minuten. Vervolgens rustig verder stijgen en uw veiligheidsstop (tss 3-6m)ook een beetje rekken tot een 5-tal minuten.

  Bij hem heeft het alvast geholpen.

  Groetjes,
  Fluppeke

 • Shark Bait

  Deelnemer
  25 april 2006 om 20:38

  @ Fluppeke

  ik ga dat ook eens proberen, het zal toch geen kwaad kunnen, een extra stopje.

  wim

 • Frank_Meise

  Deelnemer
  25 april 2006 om 21:29

  Zolas Roger zei , waarschijnlijk gezwollen slijmvies tussen de neus en frontale sinus vandaar druk en hoofdpijn , als het beter is met clarinase kan het ook alergisch zijn …
  Best toch een KNO raadplegen en eventueel CT laten nemen .

 • Stropken

  Deelnemer
  25 april 2006 om 21:40

  Heb dat lang geleden ook gehad.Behielp mij met een zoutoplossing te snuiven.Die hoofdpijn had ik alleen bij mijn eerste duiken,daarna was het gedaan.Ook lag de schuld (gedeeltelijk)aan een ietwat scheefgegroeid neusbeen (neusbeen tweemaal gebroken bij het water-polo spelen)wat een invloed zou moeten gehad hebben op mijn voorhoofdsinussen (??).Ook het motorijden heeft een nefaste invloed gehad op mijn sinussen.

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  26 april 2006 om 03:40

  Zoals Fluppeke reeds zei… je stijgprofiel heeft een ENORME invloed op je hoofdpijn annex mogelijke vermoeidheid achteraf! Is het je misschien ook opgevallen dat duiken met hoofdpijn nadien ook heel dikwijls gepaard gaan met een behoorlijke “dip”, t.t.z. met redelijk wat vermoeidheid achteraf? Indien ja, dan moet je de N2 microbellen maar de schuld geven… 😉

  Wat je zoals door Fluppeke al zeker moet doen: “deep stops”… er zijn hier verschillende varianten, maar je kan je gemakshalve beperken tot het eenvoudige schema van door te stijgen (uiteraard nooit sneller dan 10m/min) tot “op halve diepte” en daar een minuut of 2 te blijven hangen, dan door te stijgen tot de volgende “halve diepte” en opnieuw 1-2 min blijven hangen, en dan de laatste 6m extra traag (probeer op 3m/min te mikken) te stijgen en uiteraard ook je “safety stop” (of anti-vermoeidheidsstop) niet te vergeten he.

  Wat het luchtverbruik betreft: daar vooral NIET van wakker liggen!!! Dat betert wel mettertijd… en wat je vooral NIET mag doen onderwater is “skip breathing”, t.t.z. tussen de ademteugen in te lang je adem inhouden want dat is de allerbeste garantie op een reusachtige koppijn… Gewoon rustig ademen, t.t.z. proberen rustig en gelijkmatig gedurende een 10-15sec in te ademen, 1-2sec even adem in te houden, en dan zeeeer rustig en gelijkmatig gedurende een 15-20sec uit te ademen, dan opnieuw rustig inademen, enz. Uiteraard kan je een dergelijk rustig ademregime alleen maar aanhouden als je duikt met een rustige buddy en niet iemand die van hot naar her sjeest onderwater en hierbij iedere keer opnieuw probeert het record langeafstandszwemmen te doorbreken he.

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  26 april 2006 om 07:03

  Mogelijke oorzaken van hoofdpijn bij het duiken:

  1) Skipbreathing (zie uitleg Luc!): Te veel CO2 productie!
  2) Te veel CO2 productie door “inspanningen”! Voor het palmen gebruik je spieren die, als je begint met duiken, nog onvoldoende getraind zijn! Hierdoor meer CO2 productie, kan hoofdpijn geven (zie hierboven).
  3) Kou: Hierdoor meer CO2 productie, kan hoofdpijn geven (zie boven).
  4) Om vooruit te kijken gebruiken we de achterste nekspieren meer dan normaal. Dit kan hoofdpijn geven (straalt door naar het hoofd).
  5) Automaat in de mond: Indien je er te hard op bijt, kan dit de kaken overbelasten, hetgeen hoofdpijn kan geven!
  6) Je kap sluit niet voldoende over je voorhoofd. De aanraking met het koude (?) water op die plaats kan hoofdpijn geven!
  7) Het inademen van “koude” lucht uit een fles kan resulteren in hoofdpijn (denk aan de hoofdpijn indien koude ijscreem aan je verhemelte raakt, de ingeademde lucht is niet ZO koud, maar het effect is dan ook gelukkig veel minder!).

  Eigenlijk gek dat er duikers zijn die GEEN hoofdpijn hebben!
  Dit was de conclusie van een DAN symposium meerdere jaren geleden!
  Behalve nr.4 kan je de meeste oorzaken uitsluiten. Door regelmatig te duiken zullen ook de juiste nekspieren meer getraind geraken, waardoor nr.4 ook geen problemen meer geeft!

  De grootste boosdoener is echter Skipbreathing. Men wil lucht sparen! Niet doen dus!
  Immers: CO2 is ook een verzwarende factor voor een decompressie-ongeval!

  En, niet vergeten, dit kan voorkomen indien je perfect gezond bent, en geen onreinheden in je fles hebt! Alles 100% in orde, en toch hoofdpijn!

  Zo, dat zijn ze allemaal (of ben ik er misschien nog eentje vergeten?).

  Eddy

 • scubapat

  Deelnemer
  26 april 2006 om 10:57

  QUOTE Stropken: Ook het motorijden heeft een nefaste invloed gehad op mijn sinussen./QUOTE

  Stropken, wat bedoel je hiermee? Rij zelf ook motor, ben dus benieuwd?

 • roger

  Deelnemer
  26 april 2006 om 11:08

  .

 • Godiva

  Deelnemer
  26 april 2006 om 13:20

  @ roger

  Ik klaar meestal door te “geeuwen”, ben me er niet van bewust dat ik dan een valsalva manoeuvre maak, maar is dat dan wel zo? Maw, zou dit dan ook slecht zijn? Ik doe het eigenlijk onbewust, dus zou er in dat geval wel op moeten letten…

  En wat dan eigenlijk met bv grotduikers die om de uitgang te bereiken een stuk moeten stijgen? Die moeten wel klaren bij het terug afdalen.

 • Jacky Shark

  Deelnemer
  26 april 2006 om 15:10

  Vroeger ook vaak met het hoofdpijn problemen geconfronteerd:
  REDEN:
  Zuinig (te) zijn om weinig te gebruiken, dus tellen tussen twee ademteugen, inademen, adem inhouden, uitademen, enz, met als resultaat, een barstende hoofdpijn dat vanzelfs weg ging na een duik.
  CO2 is in dit geval de schuldig.

 • roger

  Deelnemer
  26 april 2006 om 15:40

  @godiva
  met de risico’s vandien ….

 • Godiva

  Deelnemer
  26 april 2006 om 16:00

  Dus geeuwen is Valsalva? Ik heb nochtans het gevoel dat ik de hele tijd inadem. Ik voel alsof ik met mijn onderkaak te verplaatsen mijn buizen van eustachius opentrek en zo mijn oren klaar.
  Maw, geen valsalva, en dus “pers” ik geen belletjes door een (eventueel aanwezig) PFO

 • roger

  Deelnemer
  26 april 2006 om 16:14

  .

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  26 april 2006 om 18:05

  Zie http://www.seamasters.be/artikel/valsalva.htm voor mogelijke alternatieven voor de Valsalva

 • Stropken

  Deelnemer
  26 april 2006 om 20:58

  Scubapat,lang geleden heb ik jàren aan een stuk met de moto gereden,winter en zomer,regen en zonneschijn.Ook nog wat gecrost met de moto van een vriend (zot doenerij).Er kon toen niets gebeuren (ge kent dat hé),maar de sinussen wreken zich nu.En nu….leve mijn monovoluumke en mijnen camper,lekker warm en comfortabel.En die beesten van moto’s…mijnen kameraad zijn zoon heeft ne’n 1200cc.’k Mag er op rijden,heb dat ne keer gedaan maar miljaar met dat (opgefokt)spel deed ik bijna in mijn broek.ABSOLUUT niet meer te vergelijken met ne’n 100K van BMW van jààren terug.

 • Shark Bait

  Deelnemer
  26 april 2006 om 21:09

  Ik houd mijn adem niet bewust in terwijl ik duik. Ik gebruik een 15 liter fles, en als hij leeg is na een duik, wel dan vul ik hem gewoon voor de volgende.
  Moet wel zeggen, ik ben 1.92m en 110 kg, dus ik heb wel wat lucht nodig.

  Ik duik ook regelmatig, winter, zomer, zeeland, duikcruise.

  Het is zowel in de rode zee (drop off) als in barrage l’eau d’heure met een rustig kalmaan naar boven profiel.

  En altijd zo na de eerste duik wat pijn en na de tweede duik de volle laag.

  Ik denk dat ik eens een afspraak ga maken met een KNO arts.
  Kent er iemand er één met kennis van duiken? (liefst west-vlaanderen)

  wim

 • blue

  Deelnemer
  26 april 2006 om 22:08

  Van der Eecken, zit in Sint Lucas Gent.

  NKO met specialisatie duiken.

  Voor West-Vlaanderen geen idee…

 • Stropken

  Deelnemer
  26 april 2006 om 22:33

  Ook ne’n heel goeie is Dr Boedts – Maria Middelaresziekenhuis te Gent met privé praktijk in de Putkapelstraat te St Denys Westrem.Heb daar persoonlijk héél goeie ervaringen mee gehad.

 • beulke

  Deelnemer
  27 april 2006 om 14:17

  stropken: zelf rij ik ook met de moto (nu ja, met 2, maar niet tegelijk) en het klopt idd dat je, als je veel met je scherm openrijd, last krijgt van je sinussen. Wat ik echter ook merk is dat ik, zodra ik thuiskom in de warmte, ik verdomd veel mijn neus moest snuiten en dat ik bijgevolg achteaf geen last meer had van mijn hoofdpijn/sinussen.
  (nu rij ik niet meer s winters, ben zot genoeg geweest)

  vroeger had ik veel meer last van mijn sinussen en dat is sinds het motorrijden en duiken sterk verminderd.

  (btw: ik heb ook een 1200, een buell, en dat is echt geen ‘opgefokt spel ‘zenne. (tja, die 300+ machines ben ik ook niet gek van. sturen moet zon ding doen, niet je oogbollen tegen de achterkant van je schedel duwen. eneuh, een ‘flying brick’ is niet echt een referentiefiets 😉 )

 • steevke

  Deelnemer
  27 april 2006 om 17:27

  @Roger

  CO: zware concentratie CO in de fles zal net op diepte GEEN probleem leveren. Op diepte is de partiële zuurstofdruk immers groot genoeg zodat je lichaam (ondanks het feit dat het hemoglobine gebonden is aan de CO) toch van zuurstof wordt voorzien. Het is pas bij het dalen van de druk (bij het opstijgen dus) dat de aap uit de mouw komt. Dit zou in extreme gevallen zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben.

  En CO vergiftiging is 100% onmerkbaar (vraag dat maar aan overlevenden van slecht werkende kachels).

  Nu is het wel zo dat het probleem CO in de lucht vaak gecombineerd is met CO2 in de fles. CO is immers het gevolg van onvolledige verbranding – bij volledige verbranding is namelijk alle CO omgezet in CO2. Maar ik kan je geruststellen: de kans op CO in de fles is, in België en in een ‘normale duikwinkel’, nagenoeg onbestaande, omdat de meeste (alle?) niet-mobiele compressors uitgerust zijn met electrische motoren – die normaal geen CO2 uitstoten… tenzij ze in de fik staan – maar dan doen ze dat maar 1 keer.

  CO en CO2 in de fles is eerder te vinden bij het gebruik van compressoren die met een verbrandingsmotor worden aangedreven.

  Aangezien we er maar van uit gaan dat de gemiddelde winkelier zijn filters op tijd vervangt (KUCH! KUCH!) is de kans op troep in de lucht redelijk klein…

  Enkele tips wat hoofdpijn betreft:
  – ontspan je. Sommige mensen (vooral beginners) zijn redelijk gespannen en bijten zo hard op het mondstuk dat ze er hoofdpijn aan overhouden. Daarnaast zorgt een ontspannen duikgedrag voor minder inspanning dus minder CO2 dus minder kans op hoofdpijn.

  – vervang eens het mondstuk van je automaat. Ik heb al opgevangen dat sommige mensen hoofdpijn krijgen NA het vervangen van het mondstuk.

  – laat je automaat eens onderhouden??

  – lees wat minder dit forum 🙂 🙂

  soit – veel succes.

  steven

Page 1 of 2

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader