Duikforum Duikforum Medisch hematokriet

 • Creator
  Discussie
 • #115807

  joe
  Participant

  Vandaag bericht gekregen van mijn huisarts.
  Na een bloedtest bleek mijn hematokriet te hoog (51 max 50).
  Volgens de arts zou dit door het intensief duiken zijn (vorig jaar 112 +/-200 duikuren).
  Hebben jullie dit nog gehoord bij sportduikers?

  Zou Tom Boonen na zijn overwinningen in Qatar nog een duik doen in de Perziche Golf?;)))
  Gelukkig dat er aan de Zeelandbrug geen dopingkontrole is of ik mocht niet in het water.

  Groetjes
  Johan

 • hematokriet

  Dedjutoch reageerde 17 jaar geleden 11 Leden · 17 Reacties
 • Dedjutoch

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 20:07

  EPO?????

 • Pufferke

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 20:10

  Zo Johan, vet aan de EPO gezeten?

  Maar serieus, heeft de dokter ook nog een behandelplan vorgesteld om de waarde omlaag te krijgen? Een te hoog hematokriet houdt volgens mij uiteindelijk toch in dat je bloed te dik is, oftewel een te hoog gehalte aan vaste stooffen in je bloed t.o.v. de vloeibare stoffen.

 • joe

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 20:29

  Zeker geen EP0, maar ik weet niet wat mijn vrouw in de soep doet. ;)))
  De arts heeft geen behandeling voorgesteld, maar door het hoge hematokriet het ik heel veel rode bloedlichamen die verzadigd zijn met zuurstof. Hierdoor zou ik ook volgens haar een snelle afvoer van afvalstoffen hebben via mijn bloed.

 • Pufferke

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 20:43

  Misschien verwacht je vrouw een betere prestatie van je, met meer uithoudingsvermogen:P

 • Stropken

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 21:39

  Té veel Viagra in de soep?????

 • Trico Traco

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 21:48

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 22:06

  > Volgens de arts zou dit door het intensief duiken zijn (vorig jaar 112 +/-200 duikuren).
  WOW ! Een gemiddelde van 107 minuten per duik… 1 uur en 47 min dus… WOW… en ik die dacht dat ik een “lange” duiker was… amai nie… In welke wateren hebt ge die duiken gedaan? Toch niet in Zeeland en steengroeves, en toch niet de winter door?
  Alleszins… in 2005 heb ik 138 openwaterduiken gedaan, van in totaal maar 129uur… en ik heb daarstraks de resultaten van mijn bloedanalyse binnengekregen van vorige week en mijn hematocriet zit momenteel op 46.9%, netjes tussen de referentiewaarden 41 en 53% in, dus “boenk” in het midden… Toeval of niet, maar mijn hematocriet is sinds 2002 gestaag jaar na jaar omhoog gegaan (43.4 in 2002, 44.3 in 2004, 46.3 in 2005 en nu 46.9%) en ik heb de laatste jaren telkens iets meer duiken gedaan dan het jaar voordien (81 in 2001, 109 in 2003, 129 in 2004, en 138 in 2004)… 😉

  Merkwaardige correlatie !!! En dat voor uiteindelijk amper 1.5% van de totale tijd (over een jaar bekeken) onderwater te hebben gezeten… Merkwaardig effect!!! Misschien toeval, misschien niet, maar de correlatie is er wel. Wat ook mooi correleert met de hematocriet is mijn VO2max… ook die is netjes mee omhoog gegaan…

  Misschien dat Roger daar een plausibele uitleg voor kan geven ?

 • Stropken

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 22:22

  Luc,zou ‘Snelle Eddy'(Chris Van den Durpel)daar geen betere uitleg kunnen geven??

 • roger

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 23:06

  Hier ben ik al.

  Zeg Luc, dat van die VO2 max, is dat waar ??? Prima zeg ! de VO2 max is de beste meter voor de fysieke conditie. Hoe hoog is ie bij jou ?

  Wat dat Hct betreft: in het bloed cirkuleren de rode bloedcellen (RBC), die bevatten het eiwit hemoglobine (Hb) Hb bindt de zuurstof en transporteert die naar de spieren waar een gelijkaardig eiwit zit te wachten “myoglobine”. Als de myoglobine in de spier zuurstof krijgt, kan de spier werken. (eenvoudige en verpauperiseerde uitleg van wat anders 24 blz. gaat kosten)

  Hct is dus een woord voor de hoeveelheid Hb in je bloed.
  Deze kan stijgen door meer RBC aan te maken , of door grotere RBC te maken met meer Hb in. In het labo meet je gemakkelijker het totale Hct dan te tellen hoeveel RBC je hebt of hoeveel Hb ze bevatten. Vandaar dat we vlugger spreken over Hct: t’is de gemakkelijkste meter.

  Het is duidelijk dat hoe hoger je Hct, hoe meer O2 je bloed kan opnemen in de longen, en kan transporteren naar de spieren. Training is voor een stuk dan ook hierop gebaseerd. Trainingen op hoogte (hoogtestages voor wielrenners of judokas) worden gedaan omdat in de bergen de zuurstof concentratie lager is (lagere PPO2) waardoor het lichaam automatisch als verdediging meer Hct aanmaakt.

  NB: EPO doet ook Hct stijgen …

  Als je regelmatig duikt, stijgt je Hct dus louter en alleen al omdat je traint – en dat is een goede reactie van het lichaam. Volgens bepaalde studies zou het Hct ook stijgen als reactie op koude en op druk. Zo is geweten dat bij apnee duikers het Hct stijgt omdat zij in tegenstelling tot scuba-duikers via perslucht geen tegendruk geven tegen de hydrostatische druk. Op die manier wordt de milt (orgaan waar een flinke hoeveelheid bloedreserve zit) bij het freediven als het ware leeggeknepen, waardoor Hct stijgt.
  Misschien dat dit toch ook bij scuba duikers enigszins een rol speelt, dat is nog niet onderzocht volgens mijn weten.

  Geneesheren die dit alles niet weten, of die voortgaan op hun erste reactie, denken bij gestegen Hct eerst aan andere (gewonere) oorzaken o.a. deshydratatie (zelfde hoevelheid cellekes in minder vocht opgelost doet logischerwijze de Hct “vals” stijgen.
  Deshydrataite kan een teken van nierlijden zijn.

  Persoonlijk zou ik stellen: blijkbaar is je Hct slechts een beetje gestegen; meer dan waarschijnlijk door het doen van sport.
  Bij echte ziekten stijgt de Hct beduidend meer.

  Nog dit: het Hct kan zeeeeeeeer hoog stijgen vooraleer het bloed siroop wordt en er gevaar is voor verstoppingen. Don’t worry.

 • Werner

  Deelnemer
  1 februari 2006 om 23:28

  Roger,”Trainingen op hoogte (hoogtestages voor wielrenners of judokas) worden gedaan omdat in de bergen de zuurstof concentratie lager is (lagere PPO2) waardoor het lichaam automatisch als verdediging meer Hct aanmaakt”. Als ik het goed heb is bloeddoping ook een prima middel om je Hct waarden op te krikken.

  ff langs google gegaan en die gaf(naar mijn mening toch) deze interessante link

  http://www.sanquin.nl/sanquin-nl/sqn_bloed.nsf/p-WebFSStart!OpenPage&h=0&body=0901BB0D36EFB067C12568B90045F70D

 • SVp

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 01:15

  Ni flink gedoken hé Lucske : 56 minuten gemiddeld …
  Ik ben in 2005 met veel plezier 209 keer in ’t water gesprongen voor nét geen 229 uur.
  Da’s gemiddeld 66 minuten ! 🙂

  Cheers,
  SVp

  PS.: Zit dit jaar nog maar aan 8 ! 🙁

 • Luc Dupas

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 01:40

  > Da’s gemiddeld 66 minuten ! 🙂
  Tja Stefan… in 2004 zat ik voor mijn 129 duiken aan een gemiddelde duiktijd van 69,1min… maar ondertussen is mijn conditie verbeterd en geraak ik op het einde van de duik gezwinder uit het water… en heb ik ook minder last van die Greenpeace “Save the Whale”‘ers… ;-)))

 • Godiva

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 11:12

  Een truuk van sporters om dopingen te dorstaan (toch zeker vroeger), was om vlak voor de controle veel water te drinken, samen met een middel om tijdelijk water op te houden (ipv uit te plassen), zo “verdunnen” ze hun bloed.

  Wat jou betreft: sommige mensen hebben gewoon van hun eigen een hoog hemoglobine. Een goede behandeling voor een gezond jong persoon zou zijn om bloed te gaan geven. Zo help je jezelf en anderen.

  De aspirine: een behandeling om te zorgen dat het bloed minder makkelijk stolt. Wordt vaak gebruikt. (Genre cardioaspirine, asaflow, aspirine junior,…) Ik kan inzien waarom de arts dat voorschrijft.

 • roger

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 12:03

  @godiva

  Opgelet met aspirine (acetylsalicylzuur of afgekort ASA) en duiken !

  In ons bloed zijn (om het gemakkelijk uit te leggen) 2 celtypes van belang om bloed te laten stollen of stelpen. Enerzijds de RBC die aan mekaar klonteren, anderzijds de trombocyten die het eerste signaal geven als er een wonde is in een bloedvat.

  Nu, ASA maakt de trombocyten onwerkzaam, waardoor de bloedstelping niet of nauwelijks gebeurt. Dat effect van ASA is niet dosis-afhankelijk en gebeurt ook met lage dosissen als in Asaflow. Zelfs dosissen van 30 mg hebben dat effect, terwijl er in asaflow 100mg zit en in aspro 400 mg.

  En , duiken op zich geeft ook een afzwakking van de trombocyten !!

 • Godiva

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 17:41

  Had het ook niet bekeken in aspect van duiken, ken daar lang niet genoeg van duikgeneeskunde voor. Zeg alleen dat ik begrijp waarom de arts dit voorschrijft. Zolang dat hij ook een oorzaak zoekt (want enkel op het duiken steken vind ik een beetje raar, toch zeker voor zo een hoge waarden; of je moet natuurlijk al een redelijk hoog (sportief, na 2-tal weken skieën, als kettingroker die dagelijks met een cabrio de tunnels van Brusel doortoert,…) Hct hebben, en dan de dag voor de bloedafname zijn gaan duiken (of zelfs 2 duiken) en niet voldoende drinken. Dan kan je die diagnose overwegen als andere onderzoeken negatief blijken.

 • botervisje

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 18:54

  Toch zou het mij niet verwonderen Godiva. Als je ziet wat duiken allemaal met ons lichaam uitricht. Je voelt wel geen zware inspanning als je zo zalig in het water ligt te zweven maar toch is het voor je lichaam een zware inspanning.
  Weet je dat ze bij de weight watchers een volledige maaltijd aanrekenen voor een uurtje duiken? (soory misschien een beetje geobsedeerd voor ’t ogenblik met die koolsoep)

 • Dedjutoch

  Deelnemer
  2 februari 2006 om 20:59

  Misschien was onze Vlaamsche Leeuw (Johan Museeuw) wel op duikvakantie geweest voor ze hem controlleerden???? En zoals algemeen geweten eten alle duikers gesneden witbrood, en worden ze regelmatig lastig gevallen door wespen! Dat zou natuurlijk veel kunnen verklaren…. 😉
  Ik zie het al gebeuren: Alle wielrenners en hardlopers een verplichte hobby: Sportduiken!

Start of Discussion
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu
ajax-loader